2. května 2007

Univerzity třetího věku


moderátor

--------------------

Čeští senioři mají rok od roku větší zájem o univerzitu třetího věku. Například pražská Filozofická fakulta Univerzity Karlovy otevřela v tomto akademickém roce na dvacet kurzů. Přes tisíc posluchačů hravě jejich kapacitu naplnilo a hlásí se další. Už teď jsou plné přednášky egyptologie a dějin umění na příští rok. Velký zájem je také třeba o psychologii, historii, pedagogiku anebo politologii. Jak potvrdili kolegyni Lence Jansové posluchači těchto kurzů, většinou sem chodí rádi.


posluchačka kurzu

--------------------

Je to pro mě veliká příležitost, já už mám skoro osmdesát roků, zúčastnit se takového toho dalšího sebevzdělání. Neměla jsem možnost během života, tak teď si to vynahrazuji. Vybrala jsem si psychologii a mezilidské vztahy, protože jsem učitelka, a to mě jako nejvíc zajímá vzhledem k mé profesi. Přináší mně to i osobní uspokojení i jako mohu to ... se o to sdílet.


posluchač kurzu

--------------------

Já jsem původem technik, inženýr zaměřenej na jaderný elektrárny a tady chodím kvůli tomu, abych si rozšířil znalosti a vědomosti. Chodím na egyptologii, chodím na psychologii, velmi mě zajímaly český dějiny, archeologie.


posluchačka kurzu

--------------------

Chodím sem proto, abych se trošku sebevzdělala, jo, protože mě celej život bavila psychologie a nemohla jsem si splnit svůj sen, tak si ho plním teďka na stará kolena.


Lenka JANSOVÁ, redaktorka

--------------------

Jak dodává proděkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jana Králová, na přednášky pro seniory je možné zapsat se od pětapadesáti let. Horní věková hranice samozřejmě neexistuje.


Jana KRÁLOVÁ, proděkanka Filozofické fakulty UK

--------------------

Nejstarší posluchačce je devadesát šest let. Vím, že je to tedy učitelka v důchodu. Řada lidí jsou třeba administrativní pracovníci a řekla bych, že u té generace, řekněme, těch sedmdesátníků, kterých je nejvíc, tak že velice často v podstatě si tím doplňují to, co nemohli dělat v mládí. Tyto kurzy mají spíš povahu, řekněme, popularizace našich oborů, ale vím, že řada třeba prací, které oni v některých kurzech odevzdávají na konci roku, má i podle hodnocení učitelů vysokou úroveň.


Lenka JANSOVÁ, redaktorka

--------------------

Mezi posluchači jsou asi dvě třetiny žen a třetina mužů.


osoba

--------------------

... pro vás téma vytváření dobrých sociálních vztahů.


Lenka JANSOVÁ, redaktorka

--------------------

V kurzu psychologie se přednáší například o tom, jak si lépe vzájemně porozumět, o nových poznatcích, o psychickém vývoji nebo o stáří. Přednáška trvá devadesát minut, senioři se na ní schází jednou za měsíc a sál asi pro tři sta lidí bývá zaplněný. Od října budou mít posluchači kurzů možnost využít speciální psychologickou poradnu pro seniory. Jak říká Eva Drlíková z katedry psychologie, která na univerzitě třetího věku přednáší asi deset let, rozdíl mezi nimi a studenty v běžném denním studiu je velký.


Eva DRLÍKOVÁ, katedra psychologie UK

--------------------

U nich je to motivovaný zájmem a jsou velmi vstřícní, jsou takoví empatičtí a jsou takoví otevření a zdají se mi takoví kooperativnější než studenti v tom denním studiu, ale samozřejmě oni chodí jednou měsíčně, kdežto studenti to mají pět dní v týdnu, takže i to možná je takovej determinant, který určuje tyhle rozdíly.


Lenka JANSOVÁ, redaktorka

--------------------

Univerzita třetího věku je pro seniory také příležitost, jak nebýt sám a setkat se s vrstevníky nebo poznat vyučující. Kromě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy podobné kurzy nabízí i jiné české vysoké školy. Jako první se s nimi začalo na lékařské fakultě v osmdesátých letech, na filozofické fakultě se rozběhly na začátku let devadesátých.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.