10. července 2007

HN: Firma píše diplomové práce na objednávku

Praha 10. července (ČTK) - Čeští vysokoškolští studenti si mohou objednat napsání diplomové práce "na klíč". U zlínské firmy referatyzababku.cz zaplatí za osmdesátistránkovou diplomovou práci 17.000 korun. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN), podle kterých už služeb využily téměř 3000 studentů. Podle právníků tak ale studenti porušují zákon.

    "Našli jsme díru na trhu, tak proč toho nevyužít," řekl HN majitel firmy Petr Lukáč. Podle právníků však studenti, kteří si diplomovou či bakalářskou práci opatří tímto způsobem, hrubě porušují nejen studijní povinnosti, ale hlavně zákon. "Dalo by se to posuzovat jako trestný čin poškozování cizích práv. Žalovat by studenta mohla sama škola a dotyčnému by hrozily dva roky vězení či peněžitý trest," řekl HN právník Václav Vlk.

    Podle odborníka na trestní právo Davida Strupka firma šikovně obchází českou legislativu. Nenabízí totiž přímo zhotovení referátu či práce, ale pouze vyhledání a přípravu podkladů. Skutečný autor práce by se stal spolupachatelem jen tehdy, pokud by mu bylo možné dokázat, že věděl o úmyslu studenta vydávat tuto práci za svou.

    Školy o podobném servisu pro studenty vědí, zatím se však neumějí účinně bránit. Jen málo škol za podvody s diplomovými pracemi vylučuje ze studia. Letos k podobnému kroku přistoupila pouze Univerzita v Hradci Králové, uvedly HN.

    tep pba





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.