15. dubna 2008

Profil baronky Cox of Queensbury

Baronka (Caroline) Cox of Queensbury (*6.7. 1937) – nestranická členka Sněmovny lordů britského parlamentu - byla jmenována doživotním peerem v r. 1982 a v letech 1986 – 2005 zastávala funkci zástupkyně předsedy Sněmovny lordů britského parlamentu. V letech 1991 – 2001 působila jako zakládající kancléř Bournemouth University, v současnosti je kancléřkou Liverpool Hope University a viceprezidentkou Royal College of Nursing. Aktivně se angažuje v oblasti mezinárodní rozvojové spolupráce a je předsedkyní humanitární organizace HART (Humanitarian Aid Relief Trust). Působí rovněž jako čestný člen Andrei Sakarov Foundation. V minulosti byla čestný člen správní rady Siberian Medical University a spolupodílela se na vytvoření organizace MERLIN (Medical Emergency Relief International). Vyučovala sociologii, věnovala se přípravě ošetřovatelského personálu a prosazovala posílení role křesťanství ve školství. Je nositelkou řady vyznamenání (Commander Cross of the Order of Merit of the Republic of Poland; International Mother Teresa Award…) a čestných doktorátů. Je členkou parlamentních skupin pro Arménii (předsedkyně), KLDR (místopředsedkyně) a pro Indonésii.


V souvislosti s humanitární činností podnikla lady Coxová řadu misí do konfliktních oblastí včetně Náhorního Karabachu, Súdánu, Nigérie, Ugandy, barmských oblastí obývaných národnostními menšinami Karenů, Shanů atd. Při své návštěvě KLDR se snažila podpořit parlamentní spolupráci a přispět k rozvoji lékařských programů. Významnou část svých aktivit věnuje péči o opuštěné děti na území bývalého SSSR.

Baronka Cox byla původně členkou Konzervativní strany. Proslavila se svou podporou návrhu na uspořádání britského referenda k Maastrichtské smlouvě a v květnu 2004 podepsala s několika konzervativními peery dopis „UK Independence Party (UKIP)“ vyzývající voliče k podpoře kandidátů UKIP ve volbách do Evropského parlamentu. V návaznosti na tento krok byla zbavena členství v poslaneckém klubu Konzervativní strany.

Kontroverzním počinem byla účast baronky Coxové na prezentaci a podpora knihy nigerijského křesťanského misionáře „Great Britain has fallen“, který v knize vystupuje proti multikulturalismu, kritizuje homosexualitu a přirovnává úmrtí princezny Diany k „božímu trestu“. Baronka Coxová je stoupenkyní jednoty Jeruzaléma jako hlavního města Izraele a podporuje právo na sebeurčení Náhorního Karabachu.

Je autorkou řady publikací včetně „Cox´s Book of Modern Saints and Martyrs“, „This Immoral Trade: Slavery in the 21st century“, „The West, Islam and Islamism: Is ideological Islam compatible with liberal democracy?“.

Oblasti zájmu: lidská práva, humanitární pomoc, školství, zdravotnictví

Záliby: tenis, kampanologie (zvonařství), turistika


Profil organizace HART (Humanitarian Aid Relief Trust)


HART  byl založen v r. 2003 baronkou Coxovou jako organizace, která si klade za cíl napomáhat utlačovaným a perzekvovaným jedincům v Evropě, Asii a Africe, jejichž osudy unikají pozornosti renomovaných humanitárních organizací i mezinárodních médií. Ve své činnosti vychází z přímých důkazů porušování lidských práv a snaží se pomáhat dvojím způsobem. Na jedné straně prosazováním otázky v britském parlamentu a médiích a na straně druhé cílenou pomocí zaměřenou na udržitelný rozvoj společenství, místní partnerství a regionální síť pomoci. HART má svoji pobočku rovněž v USA.


HART při své činnosti vychází z následujících principů:


- autentičnost – získání přímých důkazů utiskování, persekuce a humanitárních potřeb

- pomoc – vyhodnocení a poskytnutí pomoci nejvhodnějším způsobem

- propagace – upozorňování na potřeby postižených

- odpovědnost – ve vztahu k postižený (šíření přesných zpráv) a ve vztahu k donorům (transparentnost využití prostředků)

S cílem racionalizace nákladů a poskytnutí maxima prostředků partnerům v zahraničí zaměstnává HART pouze 4 zaměstnance k řízení mezinárodních operací z Velké Británie. Každodenní realizaci projektů mají na starosti místní partneři v Arménii, Barmě, na Východním Timoru, v Indii, Nigérii, Rusku, Súdánu a Ugandě. Jedná se zejména o projekty v oblastech jako: vzdělávání, životní prostředí, zdravotní péče a lidská práva.




Příklady konkrétních projektů:


Rusko

Podpora opuštěných dětí. Jedná se o cca 750 mil. sirotků nebo dětí opuštěných rodiči mj. v důsledku alkoholismu, rozpadu rodiny nebo špatné sociální situace. HART usiluje ve spolupráci s ruskými úřady o podporu a rozvoj pěstounské péče a péče o děti.

Arménie/Náhorní Karabach

Podpora Rehabilitačního centra pečujícího o handicapované a zejména ve válce zraněné osoby.

Východní Timor

Podpora kliniky poskytující základní a ambulantní lékařskou péči zejména pro osoby žijící v extrémní chudobě.

Barma

Podpora národnostním menšinám, mj. Chin (poskytování přeshraniční lékařské péče v indickém pohraničí, Chin Human Rights Organisation) a Shan (Shan Womens´ Action Network – prosazování rovnosti pohlaví a sociálního postavení šanských žen v podél thajsko-barmské hranice) atd.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.