21. dubna 2008

Egyptologie slaví výročí v Lichtenštejnském paláci

19.4.2008, autor: Michal Mocek

Dřevěná socha bez tváře, drobné úlomky papyrů a nažloutlý reliéf, z nějž až při pohledu z blízka vystoupí postava černého faraóna Taharky – to jsou nejvzácnější exponáty nově otevřené výstavy v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě, která ukazuje úspěchy české egyptologie.

Expozice, která je pro veřejnost otevřena ode dneška do neděle 27. dubna, je připomínkou 50. výročí vzniku Českého egyptologického ústavu.

„Česká egyptologie patří ke světové špičce – na území Česka a možná ani na území střední Evropy není mnoho podobných pracovišť v oblasti humanitních věd, která by dokázala zasáhnout do špičkového světového vědeckého výzkumu,“ řekl v úvodu výstavy děkan Filosofické fakulty Karlovy univerzity Michal Stehlík.

Jeho slova potvrzuje i pohled na vystavené úlomky papyrusů. „Jsou to královské papyrusy. Takové památky se našly jen na třech lokalitách,“ vysvětluje Ladislav Bareš, ředitel Českého egyptologického ústavu.

Dva ze tří zmíněných nálezů jsou dílem českých egyptologů. Také dřevěná socha prince Neserkauhora nevypadá příliš reprezentativně, je to však vzácný doklad egyptské dřevořezby. „Egypťané velice často používali dřevo i na sochy, ty se však nedochovaly, což vyvolává dojem, že je tesali jen z kamene,“ řekl Bareš.

Vystaveny jsou nejen nálezy pracovníků Egyptologického ústavu, ale také exponáty ze sbírek Národního muzea, jako například reliéf faraóna Taharky, nejvýznamnějšího vládce černošské núbijské dynastie.

„Pokusili jsme se ukázat to nejlepší, takový reprezentativní výřez,“ řekl k výstavě ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Výstava je podle něj nejen dokladem schopností českých egyptologů, nýbrž také ukázkou „ohromného kusu práce, kterou Egyptologický ústav odvedl při šíření dobrého jména České republiky ve světě“.

Práci českých egyptologů i prostředí, v němž působí, pak barvitě a zajímavě přibližuje druhá část výstavy: fotografie Martina Frouze, který od roku 2003 spolupracuje s českou expedicí v Egyptě při dokumentaci archeologických nálezů. Každodenní život na vykopávkách v Egyptě pak přibližuje téměř hodinový film.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.