28. dubna 2008

Čeští egyptologové a půl století objevů v zemi faraonů


| 26.4.2008, autor: EVA BOBŮRKOVÁ

Tajemství egyptské pouště a pyramid, které pomáhají odhalovat i čeští egyptologové, je námětem výstavy Odkrývání starého Egypta, která je do konce týdne k vidění v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě.

Exponáty nalezené v 70. a 80. letech minulého století v Abúsíru, kde čeští egyptologové získali koncesi, obsahují soubory předmětů z mastaby vezíra Ptahšepsese, z pohřebiště Džedkareovy rodiny, pyramidových komplexů královny Chentkaus II. a krále Raneferefa a šachtového hrobu hodnostáře Vedžahorresneta. Nálezy z období po roce 1990 včetně nejnovějších výzkumů v Abúsíru a Západní poušti, průběh archeologických prací i pouštní krajinu pyramid a pohřebních polí představují fotografie Martina Frouze, vybrané z materiálů pro National Geographic Česko i z fotodokumentace pro české egyptology.

Výstava, kterou pořádá Úřad vlády České republiky, Národní muzeum a Český egyptologický ústav FF UK, oslavuje 50. výročí založení Českého egyptologického ústavu. Úspěchy české egyptologie jsou i jedním z hlavních témat veletrhu Svět knihy, který do neděle probíhá v Průmyslovém paláci v Praze.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.