19. května 2008

prof. MUDr Václav Hána, CSc.

Od promoce v r. 1981 se prof. Václav Hána, CSc věnuje po vědecko výzkumné stránce endokrinologii. S výjimkou 2 leté stáže na Dept. of Physiology, University of Manitoba ve Winnipegu v Kanadě, pracuje stále na III. interní klinice a jejích laboratořích.

Doc. Hána vynikl především v této problematice:

1) Autokrinní a parakrinní účinky růstových faktorů IGF – I a EGF a jejich regulace v organismu zjišťované molekulárně biologickými metodami.

2) Substituční léčba růstovým hormonem u dospělých.

3) Výzkum diagnostiky a léčby hypofyzárních adenomů s jejich hormonální sekrece.

Diagnostika a léčba hypogonadismus u mužů.

            Výsledkem jeho výzkumné činnosti je 22 odborných sdělení v časopisech s IF (6x prvý autor) a 20 sdělení v recenzovaných časopisech bez IF s počtem citací podle WOS 218, podle SCOPUS 278. Tyto vysoké počty citací jednoznačně svědčí o prof. Hánovi jako o mezinárodně známém vědeckém pracovníku. Kromě toho prof. Hána publikoval dvě monografie, 7 kapitol v monografiích, 8 kapitol v učebnicích a skriptech. Z monografií se stala nejrozšířenější jeho „Endokrinologie – minimum pro praxi“ (Triton 1998), která se stala doporučenou četbou pro studující 1. LF UK a svědčí o širokém přehledu autora o problematice celé endokrinologie. Velmi fundovaná je i jeho další monografie (s prof. Krškem) „Cushingův syndrom“. Prof. Hánou napsané kapitoly najdeme mimo jiné ve všech vydáních celostátní učebnice prof. Klenera „Vnitřní lékařství“. V posledním vydání se zde stal editorem oddílu endokrinologie. Také pro nové vydání Lékařského repetitoria se stává editorem pro hesla z oboru endokrinologie. Je častým zvaným řečníkem na tuzemských kongresech a byl pozván jako zvaný řečník na Advisory Board Meeting o kardiovaskulárních rizicích deficitu růstového hormonu v New Yorku v r. 2004. Všechny publikace i sjezdové referáty svědčí o prof. Hánovi jako vyzrálé vědecké osobnosti s mimořádným přehledem v oboru endokrinologie. Do pregraduální výuky na plný úvazek je prof. Hána zapojen od r. 1994 nepřetržitě. Ze studentů postgraduálního studie, kde se prof. Hána podílel na jejich vědecké výuce dva již obhájili titul PhD a další studentka se připravuje k obhajobě tento květen. Nepochybná je i vysoce kvalifikované erudice prof. Hány a jeho organizační talent, který se projevuje především ve funkci vědeckého sekretáře výboru České endokrinologické společnosti a jako zástupce ČR v mezinárodní monitoraci léčby růstovým hormonem.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.