19. května 2008

prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc

Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc. působí na 2. LF UK v plném úvazku od svého nástupu 1.6.1994, nejprve ve funkci odborného asistenta a od r. 2002 jako docent. Pregraduální výuka spočívá v praktické stážové výuce, v přednáškách včetně výuky pro zahraniční studenty v angličtině. Působil jako koordinátor blokové výuce pediatrie, respiračních nemocí, klinické propedeutiky pro studenty 3. až 6. ročníku. Byl člen komisí pro klasifikované zápočty a pro SZZ z pediatrie. Podílel se na stážích zahraničních studentů v rámci výměnných programů IFMSA a ERASMUS. Od r.2002 odučil za čtyři školní roky (2002-2006) 1092 hodin v ČJ a 153 hodin v AJ. Působí jako lektor v postgraduálních kurzech dětské bronchoskopie (kurzy IPVZ a ČLK pro praktické lékaře). Podílel se na výchově 2 pgs studentů, 11 lékařů z ČR a 2 zahraničních.

            Vychází z klinického zaměření v oblasti pediatrické pneumologie. Soustředil se zejména na průduškové astma dětí a jeho časné projevy. Zpracoval stav prevalence dětského astmatu u nás a odvodil z toho potřebné diagnostické i léčebné směry své práce. Prioritní mezinárodní význam představuje vypracování indikací metodiky diagnostické flexibilní bronchoskopie, bronchoalveolární laváže a bronchiální biopsie u dětí s bronchiální obstrukcí. Průkaz časného vývoje eozinofilního zánětu a jeho důsledky v remodelaci dýchacích cest je původní. V databázi SCI má 243 citací ke dni 10.5.2006. Pravidelně se účastní domácích i zahraničních konferencí a sjezdů s respirační problematikou. Dokladem aktivní účasti je 37 přednášek „invited speaker“, z nichž s 28 přednáškami vystoupil na konferencích a sjezdech v zahraničí.

            V l. 1985 – 1997 absolvoval 11 stáží v trvání 3 týdnů až 4 měsíců. 3x pobyl v univerzitním centru v Southamptonu, 1x University Pathology, University of Southampton. 2x byl na pediatrických pneumologických pracovištích USA (St. Louis a Houston), stážoval u prof. Kraemera ve Švýcarsku - zaměření na diagnostiku a terapii dětského astmatu. Specializační pobyt ve vyšetřování plicní funkce prodělal v Německu. Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, Česká ftizeologická a pneumologická společnost, Česká společnost alergologie a klinické imunologie, Pracovní skupina pro dětskou pneumologii České pediatrické společnosti, Předseda akreditační komise MZ ČR pro postgraduální vzdělávání v Fellow of the American College of Chest Physicians (FCCP): 1996-2000 Guvernér ACCP pro Českou republiku; 2000-2006 Regent ACCP pro ČR, European Respiratory Society (ERS), člen Task force, Committee on Paediatric Respiratory training in Europe, Paediatric Asthma Consensus Working Group, Česká iniciativa pro astma o.p.s.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.