19. května 2008

Prof. MUDr. Jiří Stulík, CSc.

Prof. MUDr. Jiří Stulík, CSc. je ředitelem Ústavu molekulární patologie Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové, Univerzity obrany v Brně. Na LF UK v Hradci Králové působí pedagogicky od roku 1984. Od roku 2002 je docentem pro obor lékařské biochemie. Pedagogickou aktivitu soustřeďuje na oblast imunologie. Od roku 2002 přednáší na FaF UK v Hradci Králové. Od roku 2004 působí v nově koncipovaném oboru molekulární patologie, o jehož akreditaci se zásadní měrou zasloužil. Od roku 1999 působí jako školitel v rámci doktorského studia.

            Prof. Stulík je světově uznávaným odborníkem v oblasti funkční genomiky. Svoji vědeckou činnost zaměřuje na studium molekulárních mechanismů interakce hostitelská buňka – patogenní mikroorganismus. Studuje imunopatogenetické aspekty infekcí intracelulárně parazitickými bakteriemi, zvláště Francisella tularensis. Spolu se svým výzkumným týmem identifikoval některé nvé imunodominantní struktury francisel, jejichž znalost je nezbytná pro vývoj účinné vakciny proti této nebezpečné infekci. Další oblastí jeho výzkumu je aplikace pokročilých technik funkční genomiky v klinické medicíně s cílem identifikovat nové biomarkery nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Byl nebo je hlavním řešitelem nebo spoluřešitelem 9 výzkumných projektů domácích grantových agentur. V letech 2000 – 2004 byl ředitelem výzkumného „Proteomového centra“ podporovaného MŠMT ČR. Zcela výjimečná je jeho mezinárodní vědecká spolupráce. Byl nebo je nositelem 6 mezinárodních projektů podporovaných výzkumnými agenturami NATO, COST a grantu v rámci 6. rámcového projektu EU.

            Je autorem nebo spoluautorem 1 vědecké monografie, 2 učebnic a učebních textů. Publikoval 55 původních prací, z toho v časopisech s IF 42 prací. Výsledky jeho práce byly k 10.1.2007 citovány 379krát. Přednesl 12 přednášek typu invited speaker. Je recenzentem časopisů Electrophoresis, Proteomics, Journal of Proteome Research a Infection and Immunity. Je národním koordinátorem skupiny Environment, Systems and Modelling (ESM.04) v rámci Evropské obranné agentury (EDA). V roce 2000 a 2004 obdržel ceny České gastroenterologické společnosti JEP za nejlepší vědeckou práci v oblasti základního výzkumu.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.