10. července 2008

Do Prahy se přijede učit česky na 200 cizinců

Praha 9. července (ČTK), autor:  pap hš

Do Prahy se na Letní školu slovanských studií přijede 25. července učit česky téměř 200 cizinců. Do 52. ročníku školy se přihlásili zájemci ze 35 zemí světa, kurzy potrvají do 22. srpna. Výuku českého jazyka doprovodí kulturní program, například koncerty a výlety. ČTK o tom informoval mluvčí školy Václav Hájek.      

Prázdninové kurzy češtiny pro cizince pořádá v hlavním městě Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (UK). Nabízí jim možnost výuky ve čtyřech jazykových úrovních od začátečníků po pokročilé. Vstupní test, podle kterého se účastníci roztřídí do jednotlivých úrovní, absolvují účastníci po slavnostním zahájení v sobotu 26. července.      

Pokročilejší budou mít výuku jenom v češtině. Lidé, kteří se dosud česky neučili nebo nemají dostatečné znalosti, se budou učit česky prostřednictvím angličtiny, němčiny, francouzštiny a ruštiny. Letos přibude také španělština. "Sešlo se nám už tolik zájemců ze Španělska a zejména Latinské Ameriky, že jsme jim nabídli tuto možnost," řekl ČTK ředitel školy Jan Kuklík.      

Kvůli udržení kvality však podle něj už příliš nelze zvyšovat celkový počet studentů školy. Podobně jako v předchozích letech i letos přijedou účastníci se vzdálených zemí, například Japonska a Koreje. Podle ředitele je pro ně sice čeština kvůli naprosté odlišnosti písma těžká, vyrovnávají to prý ale velkou pílí. Kuklík řekl, že pořadatelům se stále více daří vyučovat podle vlastních učebnic. "Myslím si, že lektoři podávají nejlepší výkon, když učí podle vlastních materiálů," dodal.      

Pro středně pokročilé a pokročilé jsou připraveny semináře českých reálií, české literatury a konverzační semináře. Příspěvky přednesou mimo jiné odborníci z UK a dalších institucí. Na programu jsou například přednášky o císaři Karlu IV., prvním československém premiérovi Karlu Kramářovi a prvorepublikovém ministru financí Aloisi Rašínovi.      

Kromě výuky láká tradičně cizince o prázdninách do Prahy společenský program, který je s letní školou spjatý. Letos se mohou zahraniční hosté těšit například na výlety na hrady Střekov a Zvíkov, do Kutné hory, Písku a Mariánských Lázní.     





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.