20. října 2008

Slavnostní projev rektora UK prof. Václava Hampla u příležitosti předání zlaté pamětní medaile dr. Angele Merkelové


Vážené dámy a pánové,


Univerzita Karlova se rozhodla vyznamenat kancléřku Spolkové republiky Německo, paní doktorku Angelu Merkelovou zlatou pamětní medailí UK. Tato pocta je jí udělována za rozvoj a podporu vzájemných česko německých styků v oblasti vědy, výzkumu, vzdělání a kultury.


Paní spolková kancléřka definovala roku 2006 v prestižním vědeckém časopise Science jako prioritu své vlády zvýšení dotací vědeckému výzkumu na 3 %HDP do roku 2010 při současném posílení svobody akademických pracovišť co do orientace výzkumu i rozhodování o užití svěřených prostředků. Rozvoj akademického vzdělání a s ním nerozlučně spojeného vědeckého výzkumu přitom paní kancléřka pojala jako jednu z klíčových komponent udržení a rozšíření posic německé společnosti v evropském a světovém rámci, jako nejvýhodnější cestu její vnitřní modernizace a zajištění budoucnosti.


Pro Univerzitu Karlovu je podstatné, že tato modernizace a vládní podpora německých univerzit a badatelských center neprobíhá v uzavřeném prostředí, ale že z ní má užitek celá spojená Evropa. I Karlova univerzita jako partner tří desítek německých univerzit na mnoha úrovních profituje z výzkumné i výukové spolupráce a inspirace s německými excelentními univerzitami.


Paní spolkové kancléřce za to patří náš dík.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.