18. listopadu 2008

Pražské vysoké školy potřebují víc peněz

Bez peněz nezajistíme kvalitní výuku ani špičkový výzkum a vývoj, shodli se rektoři pěti pražských vysokých škol. Tiskovou konferenci k tématu (pod)financování vědy hostila Vysoká škola ekonomická (VŠE).


„Každá polistopadová vláda se ve svém programu přihlásila k podpoře vysokého školství,“ připomněl na úvod Jan Hron, rektor České zemědělské univerzity v Praze. Připomněl, že vysoké školy respektovaly společenskou objednávku a navýšily počty přijímaných studentů. „Produktivita práce našich pedagogů několikanásobně vzrostla, protože nových učitelů jsme přijali minimum. Přesto se naše rozpočtové prostředky z veřejných zdrojů snížily,“ řekl.


Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá podle vyjádření rektorů s výdajem 0,57 procenta HDP. Obvyklá evropská úroveň přitom dosahuje 1,3 procenta.

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl připomněl důležitou roli pražských vysokých škol v rámci celkového výzkumu České republiky. Podle oficiálního hodnocení České rady vlády pro vědu a výzkum se pražské školy podílejí 55 procenty na celkovém výzkumu naší republiky. V mezinárodních srovnáních se pražské vysoké školy umisťují na stejných místech se světovými univerzitami, jejichž rozpočty jsou o 60 % vyšší, dodal Václav Hampl.


Podle Václava Havlíčka, rektora Českého vysokého učení technického, se výše dotace na jednoho studenta významně nemění. Stále se ovšem snižují peníze na investice, především obnovu budov a přístrojového vybavení. „Bez špičkových přístrojů nelze dělat špičkový výzkum,“ vysvětlil Václav Havlíček.


Představitel Vysoké školy chemicko-technologické Josef Koubek zmínil, že se obává důsledků vyloučení Prahy z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVPI). „Bojím se, abychom v budoucnu nemuseli rozlišovat vědu na tu „před VaVPI“ a „po něm“.


Pět rektorů pozvalo ústy představitele VŠE Richarda Hindlse novináře a širokou veřejnost na páteční Den vědy. Smyslem akce je ukázat, co pražská věda je, co umí a jak může být lidem denně užitečná. Kromě toho chce pražské školy atraktivně představit středoškolákům. Den vědy se koná v prostorách VŠE na nám. W. Churchilla 4 v pátek 21. listopadu od 9,30 hodin. Informace o programu Dne vědy najdete na www.sciprag.cz.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.