13. ledna 2009

Území liliputů. Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze zahajuje výstavu vědeckých mikro a makrofotografií

"Nic není veliké ani malé, leč při srovnání..." (Jonathan Swift, Gulliverovy cesty)


Velmi úspěšná výstava vědeckých mikrofotografií byla poprvé veřejnosti představena v Karolinu. Obrazově atraktivní vědecké mikrofotografie z elektronového a fluorescenčního mikroskopu pořízené v laboratořích Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze jsou tentokrát obohaceny o kolekci makrofotografií vážek a šídel z naší přírody.


Mikro a makrofotografie ve velkém formátu diváka zavedou nejen do pouhým okem neviditelné říše mikroorganismů a buněk, ale i do lesa, na louku, k rybníku nebo řece. Prostě do „letového prostoru“ vážek a šídel. Podařilo se někdy někomu pozorovat vážku jako predátora, při kladení vajec nebo třeba jako letce 1. třídy? A proč vážky za letu nebzučí jako jiný hmyz? Toto a další pozoruhodnosti ze světa přírody nabízí návštěva jedinečné výstavy spolu s prohlídkou krásných makrofotografií RNDr. Martina Černého z katedry ekologie PřF UK, který má focení vážek a šídel nejen jako předmět bádání, ale i jako svého životního koníčka.


V kolekci mikrofotografií provedou organizátoři výstavy návštěvníka světem, který nás denně obklopuje, ale pouhým okem jej neuvidíme. Věda je především dobrodružství a tak se divák během dobrodružné výpravy třeba na obyčejné zahradě například dozví, že Plzák pyrenejský, lidově slimák, má jazyk, kterým si strouhá potravu, že klíště má bříško jako harmoniku nebo i to, že lesní půda je plná užitečných roztočů, kteří tuto půdu kypří a vypadají jako středověcí těžkooděnci.


Výstava „Území liliputů“ přiblíží mnoho dalších zajímavých věcí. Bude pro veřejnost zpřístupněna od 16. ledna do 15. února 2009 denně od 10:00 do 15:30 hod v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Na Slupi 16, Praha 2. Vstup přes skleník Botanické zahrady (vstupné do skleníku je zároveň vstupenkou na výstavu).



Kontakt : Alena Ječmíková

Oddělení vnějších vztahů PřF UK, Hlavova 8, Praha 2

Tel.: 221 951 950 , GSM : 777 329 177

e-mail :   vnejsi@natur.cuni.cz






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.