21. dubna 2009

Studenti zveřejnili archiv komunistů

21.4.2009, rubrika: Praha, strana: 1, autor: (row)



Staré Město - Neznámou normalizační historii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy otevírá skupina mladých historiků.

Její členové se vydali bádat do jedinečného archivního fondu, který jako jeden z mála unikl před dvaceti lety likvidaci. „Fond stranické organizace KSČ filozofické fakulty tvoří 180 kartonů nepublikovaných dokumentů, obsahujících dějiny normalizace na škole,“ vysvětluje jedna z badatelek Katka Volná.

Historici hledali v archivu odpovědi na otázky, jak KSČ zasahovala do životů stovek pedagogů a tisícovek studentů během normalizace, jak strana ovlivňovala přijímací zkoušky na vysoké školy nebo jak pomocí posudků, komplexních hodnocení a dodatků k životopisu rozhodovala o profesní budoucnosti jednotlivých pedagogů.

Odborníkům představili první výsledky své práce už před rokem, teď představují svou práci veřejnosti prostřednictvím knihy Prověřená fakulta, která přináší téměř stovku autentických dokumentů o historii školy z let 1969 až 1989.


Chtějí podrobný výzkum „Ve výzkumu budeme určitě pokračovat. Máme slíbený tříletý grant a na jeho konci by měla být podrobná monografie o historii fakulty v tomto období,“ vysvětluje Volná.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.