28. srpna 2009

Kvůli českým kamarádům nebo hudbě se desítky cizinců učí česky

ČTK, 27.08.2009

Kamarádi z Česka nebo zájem o českou hudbu přivedou každoročně na Letní školu slovanských studií (LŠSS) v Praze desítky studentů. Dnes převzalo 163 z nich osvědčení o absolvování měsíčního kurzu češtiny, což odpovídá jednomu semestru studia na univerzitě. Učit se česky a poznat českou kulturu přitom přijeli studenti třeba i z KLDR, Japonska nebo Izraele. Školu pořádá Ústav bohemistických studií při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

"Asi nejtěžší pro mě jsou koncovky v jistých pádách. Ale mám ráda české jídlo, mám ráda českou hudbu, mám ráda českou literaturu," shrnula své důvody pro studium češtiny studentka z Drážďan a jedna z absolventek letní školy Elisabeth Retschkeová. K češtině se prý dostala před osmi lety na bilingvním gymnáziu a ve studiu nyní pokračuje i na univerzitě. Jednou by prý v Česku ráda pracovala, proto se přijela na letní školu zdokonalit v jazyce už podruhé.

Letos se kurzů češtiny zúčastnilo 163 studentů z 35 zemí světa. Nejvíc posluchačů přijelo z Německa a Francie, další jsou třeba z Latinské Ameriky nebo USA. Začátečníci a mírně pokročilí přitom mohli absolvovat kurz v angličtině, němčině, francouzštině, ruštině či španělštině. Pro středně pokročilé a pokročilé účastníky byly připraveny semináře z českých reálií a literatury a specializované konverzační semináře.

Víkendy trávili frekventanti kurzu na výletech po celých Čechách, podívali se třeba do osady Kersko na Nymbursku známé z díla Bohumila Hrabala, k památníku Karla Čapka v jeho někdejším domě ve Strži u Dobříše nebo na zámeček Vysoká na Příbramsku, kde tvořil Antonín Dvořák.

"Na jednom ze sobotních výletů bohužel zkolaboval a po převozu do pražské nemocnice zemřel dlouholetý ředitel ústavu bohemistických studií a LŠSS profesor Jan Kuklík," uvedl dnes nový ředitel školy Jiří Hasil.

Čtyřtýdenní škola vydá za semestr studia češtiny na univerzitě. Mnoho studentů sem jezdí i vícekrát po sobě.

kli mkv






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.