18. září 2009

World Press Photo 2009

Soubor nejlepších reportážních fotografií loňského roku oceněných v nejprestižnější mezinárodní soutěži World Press Photo je vystaven v pražském Karolinu od pátku 18. září do neděle 11. října 2009. Pro návštěvníky je otevřeno každý den od 10.00 do 18.00 hodin. Výstava bude doplněna o dvanáct fotografií držitele Ceny Prahy pro letošní rok Jeana Revillarda. Výstavu zahájí předseda Senátu PČR pan Přemysl Sobotka a primátor hl. m. Prahy Pavel Bém.



K výběru vítězných fotografií porotkyně dodává: „Svědectví o tradičnějších druzích války, kterou vedou jak lidé, tak i příroda, poskytuje široká škála vítězných fotografií roku 2008. Obrovské zemětřesení v Číně, cyklón v Myanmaru, konflikt mezi Ruskem a Gruzií či Chilská sopka chrlící plameny. Ne všechny fotografie nás musí děsit. I když zprávy často strašlivé jsou. Některé kategorie jako třeba portrét nebo příroda na druhou stranu přinášejí živé barvy a kultury našeho světa. Doufáme, že až si budete tyto snímky prohlížet, budete šokování , potěšení a zaujati bohatostí dnešní žurnalistické fotografie stejně, jako jsme byli my v porotě.“


Cenu Prahu, kterou každoročně udílí primátor hl.m. Prahy, si letos odveze švýcarský fotograf Jean Revillard. V soutěži World Press Photo získal v kategorii Lidé a události třetí cenu. Na snímku je dvacetiletý Hachim, který  ilegálně přicestoval z Afganistanu do Řecka a žije už dva měsíce v přístavu Patra. Neúspěšně se pokouší přeplout do Itálie. Rostoucí počet  uprchlíků se dostal do Řecka z Iráku a Afganistanu přes Turecko. Řecko poskytuje azyl pouze malé části žadatelů, takže dochází k mnoha pokusům zemi opustit a přejít do jiné země Evropské Unie.


Jean Reavillard se narodil v Ženevě roku 1967. S fotografováním začal už jako dítě. Vystudoval fotografickou školu v Yverdonu a v roce 1988 otevřel Galerii Europa v Ženevě, kde vystavoval fotografie z východní Evropy. Dva roky také žil v irském Dublinu. Revillard je zakladatelem první online fotografické agentury ve Švýcarsku, Rezo. Ch.


Další informace lze získat na www.wpppraha.cz .


Nadace World Press Photo


Nadace World Press Photo byla založena v roce 1955 v holandském Amsterodamu, kde sídlí dodnes. Získala celosvětovou proslulost díky organizaci mezinárodní soutěže nejlepších novinářských fotografií, která nese stejné jméno. Soutěž je každoročně vypisována v osmnácti kategoriích a vítězné snímky jsou následně prezentovány na výstavě World Press Photo.


Nadace má však řadu dalších projektů. Intenzivně se věnuje vzdělávacím projektům jak pro profesionální, tak i pro amatérské fotografy. Nejprestižnějším projektem je Joop Swatr Masterclass organizovaný od roku 1994. Je zaměřen na mladé, talentované fotografy a každým rokem je také sestavena výstava nejlepších snímků. Součástí projektu je i řada seminářů nejen pro vybrané fotografy, ale i pro laickou veřejnost. Jako lektoři jsou vybírání nejlepší z nejlepších a to jak fotografů, tak i editorů obrazových časopisů či teoretiků umění.


V Praze se výstava poprvé uskutečnila v roce 1990 díky velkému přispění tehdejšího primátora Jaroslava Kořána. Proto se od té doby udílí Cena Prahy, kterou předává primátor města. Současný primátor hl.m. Prahy Pavel Bém také nad výstavou  převzal  záštitu společně s předsedou Senátu PČR Přemyslem Sobotkou.

        













Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.