14. října 2009

„NERVák“ Sedláček neobhájil disertaci

14.10.2009, rubrika: Česko, strana: 6, autor: Martin Benda



Školství


Tomáš Sedláček neuspěl na univerzitě se svojí „kecací“ ekonomií. Knižní verze jeho disertace však trhá rekordy.


Prestižní časopis Yale Economic Review označil před třemi lety ekonoma Tomáše Sedláčka za jednoho z pěti největších talentů na světě. Letos v lednu si ho bývalý premiér Topolánek vybral, aby spolu s dalšími devíti uznávanými ekonomy radil české vládě, jak bojovat s krizí. A v březnu z něj dokonce chtěli lidovci udělat ministra financí.

Na Fakultě sociálních věd UK to má ale Sedláček mnohem těžší. Letos v dubnu neobhájili svou disertaci. Nedávno na to jako první upozornil fakultní časopis Sociál. V Sedláčkově 130stránkové práci o ekonomické antropologii, kterou k obhajobě předložil, totiž chyběla jakákoliv čísla, vzorce i grafy. Byla vědečtější verzí jeho knihy Ekonomie dobra a zla, kterou vydal v červnu, a jež pět měsíců vede žebříček nejprodávanější naučné literatury. „Moje pojetí ekonomie je spíše filozofické, takové kecací. Chápu ji jako sociální vědu,“ říká Sedláček.

Jenže právě to se nelíbilo oborové radě Institutu ekonomických studií. „Byla to spíš práce z morální filozofie, čemuž se na institutu nevěnujeme. Nepracovala s aktuální literaturou, navíc část, která kritizovala matematickou ekonomii, byla úplně mimo,“ vysvětluje Sedláčkův bývalý spolužák a člen oborové rady Martin Gregor.

I kvůli Gregorově hlasu rada práci zamítla, čímž Sedláčka zároveň vyhodila ze studia. Jinak by totiž překročil osmiletý časový limit studia. Tři oponenti, mezi které patřil i bývalý děkan fakulty Lubomír Mlčoch, přitom práci s výhradami schválili.

Kolegové z institutu se ale ekonomické celebrity úplně „zbavit“ nechtějí a vyzvali ji k opětovnému nástupu do prvního ročníku. Sedláček teď práci upravuje a přepisuje do angličtiny. Zamýšlí ji obhajovat v zahraničí.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.