16. listopadu 2009

20 let od pádu komunismu v Československu připomene mimořádný koncert

14. 11. 2009, 12:00, pořad: Zprávy




Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka

--------------------

Přední filozofové a politici se sešli na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, aby si připomněli 20 let od pádu komunismu. Diskutují o významu svobody pro Česko a společenských změnách po roce 1989. Na místě je reportérka Václava Vařeková. Václavo, kdo všechno se diskuse účastní?


Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka

--------------------

Panelová diskuse, kterou pořádá Forum 2000, je rozdělená do několika částí. V té dopoledne vystoupil například prezident Václav Havel nebo filozof Jan Sokol. Teď debata pokračuje druhou částí, kdy o smyslu svobody diskutují zahraniční filozofové a sociologové. Odpoledne povede diskusi se studenty také bývalá ministryně zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albrightová. Diskuse, kterou poslouchají tady na Filozofické fakultě především studenti, má být jakousi reflexí vývoje v Evropě a především u nás 20 let po pádu komunistické totality. Václava Vařeková, Radiožurnál.


Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka

--------------------

Výročí sametové revoluce a pádu železné opony připomene i mimořádný koncert v Pražské křižovatce. Večer s názvem Už je to tady pořádá Václav Havel a vystoupí na něm mimo jiné Lou Reed, Suzanne Vega nebo Renée Flemingová. Akce má podle Havla připomenout atmosféru prvních shromáždění Občanského fóru hned po 17. listopadu. Diváky a posluchače pozdraví i řada světových osobností ať už osobně, nebo ze záznamu. Václav Havel Radiožurnálu vysvětlil, co znamená název akce, tedy Už je to tady s vykřičníkem a otazníkem na konci.


Václav HAVEL

--------------------

Mně se zdá, že v té společnosti je jakési očekávání. Není to očekávání žádné nové revoluce, ta naštěstí nebude už pravděpodobně, doufejme, k ničemu zapotřebí, ale je to očekávání nějakých hlubších proměn toho společenského klimatu k lepšímu. Takže si to někdo, chce-li, může dát do souvislosti s tímto očekáváním, ale zároveň to je heslo té doby, takže to je připomínka té minulosti.


Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka

--------------------

Koncert Už je to tady uslyšíte na Radiožurnálu živě. Vysíláme ho od 20 hodin a už za chvíli nabídneme ve víkendovém Radiožurnálu další detaily.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.