V zimě je prostředí často horší ve vesnici než v Praze ****************************************************************************************** * V zimě je prostředí často horší ve vesnici než v Praze ****************************************************************************************** Sotva skončil jeden z nejvýznamnějších mezinárodních summitů roku o klimatu, už si všichni hlavu plnou starostí o stav ovzduší a klimatu mohou v Karolinu koupit sborník prací, který orientovat v této aktuální problematice. Se spoluautorem publikace profesorem Martinem Bra povídali o novém sborníku. Kodaňský summit probíhá do 18. prosince a kniha Atmosféra a klima, Aktuální otázky znečišt kterou vydává nakladatelství Karolinum právě vychází.  Je to náhoda? Nakladatelství Karolinum využilo příležitost a v době konání Kodaňského summitu vydalo kni a klima, která nabízí čtenářům odborný, ale přitom čtivý přehled informací k problematice klimatologie a meteorologie, tedy témat diskutovaných v dánské metropoli. Publikace sice n kategorii beletrie, ale zvídavému čtenáři, který je denně vystaven vodopádu "klimatických" pomoci utřídit si myšlenky. Politické interpretace řeší co se bude dít, kolik nás to bude lidé případně válčit o zdroje, až někde vypukne sucho, nebo přijdou ničivé povodně. Po pře čtenář pochopí, že až takové hrůzy asi nehrozí. Na druhé straně však také zjistí, že klima natolik komplikovaný, že politické a často příliš triviální výklady nestačí a problémy ovz vyžadují vědeckou interpretaci. Publikace  tedy není primárně určena pro laiky. Přesto vša všechny zájemce o danou problematiku. Autory publikace jsou odborníci, kteří nemají sklon k přehánění a nestaví se cíleně na jed stranu. Kniha se snaží překročit jednooborové přístupy a nabídnout ucelený a kombinovaný p doktor Cílek z Akademie věd více reflektuje socioekonomickou stránku problému. Běžný čtená všechny kapitoly a nedocení třeba stať o chemii atmosféry nebo kapitolu o modelování zneči Některé kapitoly jsou však čtenářsky vysloveně přitažlivé. Odborně populární informace je v úvodní kapitole meteorologa a klimatologa prof. Bednáře. Ve své kapitole například ukazu v „čistých“ vesnicích, které jsou často vyhledávány jako rekreační destinace, může být v z než v Praze. Výsledky měření čistoty ovzduší ukazují, že stačí jedna domácnost, kde se špa není v tom, že lidé topí dřevem a uhlím, ale že nezvládají techniku topení. Lidé obvykle n nevyhřejí dostatečně topeniště a přiloží uhlí. Pokud je topeniště zahřáté, palivo se zplyn téměř úplně. Když je však topeniště studené, všechno vylétne komínem. V posledních letech roste zájem o informace o znečištění ovzduší a změnách klimatu, je vaš tento trend? Zvýšený zájem o problematiku znečištění ovzduší a obecně o životní prostředí nás těší. Kdy před rokem bavili o způsobu prezentace fakulty a univerzity, uvažovali jsme o tom, že by b  načasovat některé věci k určitým příležitostem. Řekli jsme si, že by bylo skvělé, kdyby z univerzita ohlásila vydání publikace. A to se vlastně díky spolupráci s nakladatelství Kar Kniha Atmosféra a klima vznikla částečně i jako reakce na výzvu, aby se univerzita podílel státní správy. Společně s paní doktorkou Hůnovou jsme dali anotace přednášek, které původn informační texty určené pro školení státní správy dohromady. Ty pak prošly kompletní úprav publikace, která shrnuje informace běžně přístupné tak ve čtyřech různých typech publikací češtině. Samozřejmě, že vědeckopedagogičtí pracovníci Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké f univerzity pracují i na dalších publikacích. V průběhu příštího roku bychom rádi připravil žádaného výkladového slovníku termínů hojně užívaných v oblasti životního prostředí, který stovek podrobných hesel. Nedávno jste dokončili celoroční monitorování v pražských podmínkách. Přineslo nějaké přek Jedna z mých diplomantek monitorovala celý rok pomocí přenosného přístroje, co sama dýchá. nejbližší době vyjdou výsledky v jednom z prestižních mezinárodních periodik. Lidé sice tu ale nevědí kvantitativně kolik čeho nadýchají. Přibližně 80 procent času trávíme ve vnitřn Ukazuje se však, že dovnitř se dostává až 80-90 procent škodlivin, které jsou venku. Dokon kde trávíme minimální množství času můžeme do sebe dostat tolik znečištěnin, že nás to pře jít například o kuřácké prostory restaurací,  popř. místnosti, kde se užívají kamna. Měřen  prokázalo, že i když v průběhu celého měření pobývala pouze 1.2 % času v restauracích, ta nadýchala skoro 25 procent veškerého prachu, s nímž přišel její organismus během celého sl Jak je na tom univerzita z hlediska ochrany životního prostředí? Vloni jsme v rámci jednoho semináře zkusmo provedli environmentální audit fakulty a našli dost prohřešků. Studenti pak sami přemítali, jak by bylo možno některé napravit. Recyklačn sice zavedli na fakultě už před více než deseti lety, ale stále je co zlepšovat. Trochu po oblasti životního prostředí na úrovni celé univerzity. Ve světě existuje systém "Greening ale myslím, že Univerzita Karlova se ho neúčastní. Například solární panely by určitě využ ohřev vody a byla by to úspora, která se poměrně rychle vyplatí.