16. března 2010

Červená Karkulka jako deus ex machina


Šípková Růženka se potká s Červenou Karkulkou a povídají si latinsky. Připadá vám to zmatené? Jedná se o jedinečné představení organizované skupinou dvanácti studentů Ústavu řeckých a latinských studií Filozofické fakulty.


 “Původně jsme chtěli vystupovat pouze na vánoční besídce našeho ústavu v roce 2006. Nikdo netušil, že se z toho vyvine tradice a dokonce získáme grant z Fondu rozvoje vysokých škol na vytvoření multimediálního DVD s naší poslední hrou”, říká režisérka divadelní skupiny LVPA Martina Vaníková, studentka druhého ročníku doktorského studia oboru Klasická filologie. Natáčení Šípkové Růženky ovšem musí počkat až na začátek června, kdy se dva herci vrátí ze pobytu v Cambridge a v Římě. DVD je připravováno jako výuková pomůcka pro střední školy a bude obsahovat kromě latinských a českých titulků i rozhovory s herci a naplánována je i učebnice s příručkou pro studenty i učitele.

představení Šípková Růženka - Rosaciola

18. 12. 2008

Šípková Růženka bratří Grimmů byla pouze inspirací pro Bořivoje Marka, který latinský scénář hry situoval na helénistický Rhodos. Spojovacím článkem všech divadelních představení skupiny LVPA je Červená Karkulka, která se  v převlečení za Zlatovlásku snaží ve stejnojmenné pohádce provdat za císaře Nerona, v Perníkové chaloupce poradit dětem kam jít a v Šípkové Růžence se zjeví jako deus ex machina. Sama LVPA je zvědavá, kde se Cuculla zjeví příště.


Divadelní spolek LVPA poprvé vystupoval 20. prosince 2006 a od té doby hrál na letní škole klasických studií, vystupoval před asociací učitelů latiny Alfa a studenty klasických gymnázií v Praze, Brně a Ostravě.

Již vydaná DVD opatřená latinskými a českými titulky a bohatým bonusovým materiálem lze zakoupit na . Veškeré příjmy získané prodejem DVD používá divadelní skupina na rozvoj spolku.


P.K.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.