Oslavy 662. výročí založení Univerzity Karlovy

9. dubna 2010



Ve středu 7. dubna 2010 si Univerzita Karlova na slavnostním zasedání připomenula 662. výročí založení této nejstarší středoevropské univerzity. V rámci oslav byly předány tradiční univerzitní ceny a medaile UK, byli představeni členové kolegia rektora a prof. Walter Pape převzal čestný titul Doktor honoris causa. 


Slavnostní zasedání ve Velké aule Karolina zahájil projevem prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., rektor Univerzity Karlovy, který se v něm zamyslel nad vztahem vědy a vzdělání. Ve své řeči ocenil humboldtovský ideál vysokého školství jako těsného propojení výzkumu a výuky, kdy se studenti i profesoři mají podílet na výzkumné i studijní práci. Na Univerzitě Karlově nejsou pěstovány žádné tzv. nevýzkumné obory.  Absolventi ovšem podle svého zaměření a schopností směřují buď k akademickým, nebo neakademickým kariérám. Absolvent, který nesměřuje do výzkumu, ale do praxe, ovšem není o nic méně kvalitní než ten, kdo si vybere akademickou dráhu,“ připomněl rektor. Zároveň však dodal, že etický rozměr osobnosti akademicky vzdělaného intelektuála by neměl zaostávat za jeho vědeckou nebo prakticky uplatnitelnou odborností.


Po rektoru Hamplovi vystoupil prof. PhDr. Jiří Pešek, CSc. se svou přednáškou o proměnách vztahu státu a univerzity. Zdůraznil, že univerzita potřebuje od státu, coby organizační a sebekontrolní struktury společnosti, zásadní podněty, velké výzvy, tematizující problémové sféry. „Přitom se neobejde bez jisté stability své existence a jisté míry klidu k soustředění na ta velká témata, k nalezení cest jejich řešení, ke zvážení jejich důsledků. Velké podněty, a ovšem také čas, klid a respekt k výsledkům naší práce je to, co nám dnes chybí, stejně jako prostředky na výzkum a na výuku hodnou toho názvu,“ uvedl prof. Pešek.


K oslavám výročí založení univerzity tradičně patří také předávání Ceny za prezentaci a Ceny za tvůrčí počin a také udělování medailí UK. Letošními držiteli Ceny za prezentaci se stali Mgr. Lukáš Perůtka, posluchač prvního ročníku doktorského studia programu Matematika (MFF UK), a Mgr. Imrich Živčák, absolvent programu Informatika (MFF UK). Oba ocenění se v letech 2007 až 2009 – tehdy jako studenti Matematiko-fyzikální fakulty – probojovali do šestičlenného celosvětového finále prestižní a obtížné technologické soutěže Imagine Cup. V loňském ročníku se Lukáš Perůtka stal vítězem kategorie Robotika a algoritmy, a byl tak první z českých studentů, kterému se podařilo umístit na medailových místech.


Cena za tvůrčí počin byla letos udělena prof. RNDr. Petru Pyškovi, CSc. za mimořádný přínos k pochopení příčin a důsledků biologických invazí ve světě a za významné objevy v ekologii invazivních rostlin, které v roce 2009 vyústily v soubor 17 impaktovaných prací, včetně tří článků v časopise SCIENCE. Profesor Pyšek působí na katedře ekologie PřF UK a zároveň je zaměstnancem Botanického ústavu AV ČR.


Slavnostní atmosféru shromáždění podtrhlo také udělení čestného titulu Doktor honoris causa filozofických věd prof. Dr. Walterovi Papemu z Univerzity v Kolíně nad Rýnem za mimořádný příspěvek k rozvoji a prohlubování česko-německých vztahů v oblasti vědy, kultury a vzdělávání. Letos se jedná už o druhý udělený čestný titul. V březnu převzala doktorát honoris causa také oxfordská profesorka Anne Hudsonová za příspěvek k osvětlení počátků evropské a české reformace, vztahu wyclifismu a husitství i dějin oxfordské univerzity a Univerzity Karlovy.  


Výročí dne, kdy Karel IV. založil listinou univerzitu se čtyřmi fakultami (svobodných umění, lékařskou, právnickou a teologickou), oslavuje nejen sama univerzita, ale od roku 2005 si na počest této události 7. duben připomíná jako významný den i celá Česká republika jako Den vzdělanosti






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.