Medici UK na stáži v Keni

15. dubna 2010

Již třetí skupina mediků z 1. lékařské fakulty UK vyrazila na počátku letošního roku na stáž do keňského Itibo. Doprovod jim dělaly MUDr. Jarmila Klieščiková z oddělení tropické medicíny 1. LF UK, a MUDr. Šárka Karlová, stomatoložka z Písku. Studenti se během pětitýdenního pobytu účastnili ošetřování pacientů v ambulanci a na chirurgickém sále, zapojili se i do prenatální a poporodní péče.

Projekt vznikl ve spolupráci oddělení tropické medicíny 1. LF UK a humanitární organizace ADRA, vloni vyjeli studenti na stáž do Keni poprvé. Letošního novoročního výjezdu se zúčastnila skupina ve složení Tomáš Mrvka, Petra Bolehovská, Andrea Gálová, Tomáš Dědič a Michal Beneš.

Malé zdravotní centrum v jihozápadní Keni vybudovala ADRA ze svých prostředků a umožnila zde studentům medicíny a lékařům absolvovat praxi. Protože centrum je poměrně malé, může se stáže najednou zúčastnit pět studentů. „Zájem je opravdu velký, takže se prioritně vybírají studenti vyšších ročníků, kteří jsou pod dohledem již schopni pracovat samostatně. Další podmínkou je absolvování stáže z tropické medicíny, aby měli pojem o tom, s čím vším se tam mohou setkat,“ říká Jarmila Klieščiková. Tuto stáž mohou absolvovat studenti všech pražských lékařských fakult, není tedy vyhrazena jen pro studnty1. LF UK.

Co je potřeba před cestou

Část nákladů uhradí UK z Fondu mobility, přibližně polovinu financí si musí studenti sehnat sami, protože na tyto aktivity se nevztahují žádné projekty. Prostě Keňa není v Evropské unii, do níž většinou finanční podpora směřuje. Studenti před odjezdem absolvují všechna potřebná očkování, např. proti žluté zimnici, břišnímu tyfu či hepatitidě, během pobytu užívají antimalarika.

Služba 24/7

Zdravotní středisko v Itibě obsluhuje spádovou oblast asi 100 000 obyvatel a slouží akutním případům i jako očkovací centrum. „Za péči uhradí pacienti základní poplatek, stejně tak si hradí léky. Tyto poplatky jsou ale nižší než v nemocnicích,“ vysvětluje MUDr. RNDr. František Stejskal, Ph.D., z oddělení tropické medicíny, který se zúčastnil předchozí stáže. Ve itibském středisku je k dispozici setra, medical officer a dva laboranti. Sestra Elizabeth zároveň působí jako porodní asistentka. Porody byly pro studenty jedním z největších medicínckých zážitků. Během jejich pobytu se zde narodilo 12 zdravých dětí a 1 holčička s rozštěpem páteře.

Studenti se v průběhu praxe střídali na čtyřech stanovištích. Někdo asistoval české lékařce/stomatoložce, jiný byl na ambulanci či v laboratoři a dva členové týmu zasahovali na chirurgickém sále. Zde ošetřovali poranění od řezných ran před popáleniny až po náhlé břišní příhody. Pro studenty nebyl africký pobyt rozhodně žádnou dovolenou. Ve službě museli být víceméně 24 hodin 7 dnů v týdnu. Návštěvní hodiny v ambulanci se totiž řídily i místním náboženstvím. „Katolík chodí v neděli do kostela, tak se nechá ošetřit v sobotu, adventista to dělá naopak,“ upřesňuje MUDr. Stejskal. Stejně tak se ordinace vždy zaplnila až po skončení pracovní doby na poli, neboť dříve pacienti přijít nemohli. „Úterky jsou vyhrazeny pro prevenci malých dětí a čtvrtky fungují něco jako poradna pro těhotné,“ doplňuje MUDr. Jarmila Klieščiková. Bohužel nastávajících maminek sem chodí jen menšina.

Bezpečnost především

Po celou dobu pobytu museli stážisté dodržovat přísné hygienické předpisy a dbát na svou bezpečnost. „Ke každému pacientovi se přistupovalo jako k potenciálně infikovanému HIV,“ vysvětluje Petra Bolehovská. Studenti byli upozorněni na to, že pokud se dostanou např. do kontaktu s jehlou, musí to nahlásit a použít postexpoziční profylaxi. HIV je v oblasti stále velkým tabu, nemluví se o něm ani mezi příbuznými. Proto se muselo každé oznámení pacientovi provádět tak, aby se to komunita nedozvěděla.

Odměnou za dobře vykonanou práci byl v závěru pobytu dvoudenní výlet do místního národního parku.

O svých zážitcích vyprávěli (zleva): Tomáš Dědič, Petra Bolehovská, MUDr. Jarmila Klieščiková a Tomáš Mrvka

Proč jste se rozhodli zapojit do zdravotnické pomoci v Keni?

Tomáš Mrvka, 5. ročník

O mise v rozvojových zemích se zajímám dlouhodobě a přišlo mi dobré si tuto práci v rámci studia vyzkoušet. Zjistit si, jak to tam chodí a zda je to vůbec práce pro mě. Ověřil jsem si, že je to pro mě to pravé. Co nejdřív po škole, až získám nějaké zkušenosti, bych chtěl někam vyrazit.

Petra Bolehovská, 5. ročník

Mně zajímá tropická medicína vůbec. Afrika byla mým snem od malička. V budoucnu bych chtěla jet někam s Lékaři bez hranic.

Tomáš Dědič, 6. ročník

Chtěl jsem si vyzkoušet práci pro humanitární organizaci, zjistit, co to obnáší. Měli jsme jedinečnou příležitost setkat se s nezvyklými diagnózami. I já bych se chtěl jednou někam vydat s Lékaři bez hranic, protože tato práce má smysl.

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.