24. června 2010

XXII. Mezinárodní James Joyce Symposium

13. – 18. červen 2010, Univerzita Karlova – Filozofická fakulta, Praha

JAMES JOYCE je všeobecně pokládán za hlavního spisovatele v anglickém jazyce 20. století, jehož vliv na současnou literaturu je zcela nesporný a dobře doložitelný. Joyceův vztah k Praze se vyvíjel po mnoho let. Jeho švagr, František Schaurek, byl českého původu a první prezident Československa, T.G. Masaryk, vlastnil a četl výtisk prvního vydání Joyceova Odyssea. V Praze je též v současnosti uchovávána i dosud nezveřejněná korespondence mezi Joycem a Adolfem Hoffmeisterem.

JAMES JOYCE SYMPOSIUM je významnou akademicko-kulturní událostí s více než čtyřicetiletou tradicí, jež se koná každé dva roky v některém z významných měst na evropském kontinentě (Dublin, Londýn, Paříž, Řím). Symposia jsou pravidelně odporována vládami a vyslanectvími mnoha států a stojí také v popředí zájmu médií.

JAMES JOYCE SYMPOSIUM 2010 V PRAZE bylo zahájeno 13. 6. slavnostním ceremoniálem v Karolinu, během něhož účastníky pozdravil rektor Univerzity Karlovy, prof. Václav Hampl, děkan Filozofické fakulty, dr. Michal Stehlík, velvyslanec irské republiky v České republice, jeho excelence Richard Ryan, a za hostitelský výbor promluvil dr. Louis Armand.

Symposium provázel bohatý společensko-kulturní program, zahrnující uměleckou výstavu anglického grafika Iana Hayse s názvem Reading Joyce Reading Duchamp, zapůjčenou instalaci z National Library of Island nazvanou James Joyce?s Ulysses, slavnostní křty tří nových významných publikací v oboru, jakož i autorská čtení významných představitelů z Joyce vycházející experimentální tradice.

Proto jsme mezi plenárními mluvčími přivítali kanadského básníka Steve McCafferyho, který spolu s kanadskou básnířkou Karen Mac Cormack a dvěma Brity, básníkem Johnem Wilkinsonem a prozaikem Tomem McCarthym, vystoupil i na společném večeru autorského čtení, jakož i na panelové diskusi na téma „James Joyce a současná experimentální literatura“.

Akademické zastoupení měly plenární přednášky zejména v osobách prof. Daniela Ferrera a prof. Davida Haymana, světových špiček v oboru genetických přístupů k modernistické literatuře. Zvláštním hostem Symposia byl prof. Hans Jahnke, nevlastní syn Joyceova syna Giorgia, který ve svém vystoupení zavzpomínal na dobu strávenou v prostředí Joyceovy rodiny. Společenským vyvrcholením Symposia byl banket k uctění svátku Bloomsday (16. 6.) v Plzeňské restauraci Obecního domu.

Konference se konala pod patronátem bývalého prezidenta Václava Havla a pod záštitou primátora hl. m. Prahy, MUDr. Pavla Béma, a za podpory Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a velvyslanectví Irské republiky a Spojených Států. Zúčastnilo se jí na 300 delegátů ze 30 zemí.

XXII. MEZINÁRODNÍ JAMES JOYCE SYMPOSIUM 2010

Akademičtí programoví vedoucí

Prof. Michael Groden (University of Western Ontario)

Prof. David Spurr (University of Geneva)

Dr. Louis Armand (Karlova Univerzita v Praze)

IJJS 2010 Hostitelský výbor

Louis Armand

PhD Prof. Martin Procházka

Ondřej Pilný, PhD.

Clare Wallace, PhD.

Mgr. David Vichnar (hlavní koordinátor)

IJJS 2010

Ústav anglofonních literatur a kultur

Filozofická fakulta, Univerzita Karlova








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.