Praha hostí bohemisty z celého světa

30. června 2010

Až do 2. července 2010 trvá v pořadí čtvrtý kongres světové literárněvědné bohemistiky, na jehož pořádání se podílejí Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR, v. v. i., Ústav české literatury a literární vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Památník národního písemnictví v Praze.

Do Prahy letos zavítalo 160 bohemistů z 20 zemí tří kontinentů. Své zástupce má na kongresu i Univerzita Karlova. S diskusním příspěvkem se přihlásilo 20 referujících, mezi posluchači byli rovněž doktorandi UK, kteří měli jedinečnou příležitost osobně se setkat s předními českými i světovými bohemisty.

Hlavním tématem letošního jednání je „Jiná česká literatura (?)“, účastníci ve třech blocích diskutují nad problematikou české literatury rozhraní a okraje, české literatury v perspektivách genderu či kulturními a mezioborovými přístupy v české literatuře. Samostatný blok příspěvků tvoří vzhledem k máchovskému výročí vystoupení na téma Poezie, recepce, intertextovost: druhý život díla K. H. Máchy.

V rámci doprovodného programu byla mj. zahájena v letohrádku Hvězda výstava nazvaná Karel Hynek Mácha 1810-2010 (Dvě století české kultury s Máchou) a proběhla debata se současnými autory (J. Topol, P. Hůlová, R. Denemarková, M. Reiner, B. Trojak, D. Drábek).

(Lucie Kettnerová)







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.