27. července 2010

Letní škola slovanských studií v Praze zaujala přes 200 zájemců

Praha 27. Července 2010 (ČTK)

Více než dvě stovky účastníků z 38 zemí světa projevilo zájem o 54. Letní školu slovanských studií (LŠSS), kterou v sobotu 31. července zahajuje v Praze Univerzita Karlova. Pro účastníky je připravena čtrnáctidenní specializovaná výuka češtiny se semináři o českých reáliích a přednášky na různá společenskovědní témata, uvedl mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.


Za léta svého působení LŠSS získala u mezinárodní slavistické a bohemistické veřejnosti dobré jméno a dostává se jí uznání i mezi obdobnými akcemi v zahraničí. První dva ročníky se konaly v letech 1947 a 1948 a od roku 1958 se už LŠSS koná každoročně.


Specializovaná výuka češtiny jako cizího jazyka je rozvržená od začátečníků až po pokročilé do čtyř znalostních úrovní. Při výuce začátečníků a mírně pokročilých se jako zprostředkující jazyk používá angličtina, němčina, francouzština, ruština a španělština. Středně pokročilí a pokročilí účastníci budou mít k dispozici specializované semináře z českých reálií, české literatury a kultury a konverzační semináře.


Společenskovědní přednášky se uskuteční ve třech cyklech, z nichž dva jsou v češtině a jeden v angličtině, případně němčině. Témata jsou z jazykovědy, literární vědy, historie, dějin umění, hudební vědy, politologie a dalších společenských věd. Přednášet budou nejen přední odborníci z Univerzity Karlovy, ale i z jiných vědeckých institucí, například z Ústavu pro jazyk český, Ústavu pro českou literaturu a Ústavu T. G. Masaryka Akademie věd a z Divadelního ústavu nebo z Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.


Účastníkům se přednáškami představí spisovatelé Arnošt Lustig a Ivan Klíma. Profilové přednášky budou věnovány 65. výročí konce 2. světové války a jubileím předních českých osobností: Karla Hynka Máchy, Karla Čapka, T.G. Masaryka, Gustava Mahlera, Emy Destinové, Františka Hrubína či Josefa Svobody.


V programu jsou i koncerty, exkurze a výlety, například na Čapkovu Strž, do Malých Svatoňovic, Litoměřic, na Bezděz do Dvořákovy Vysoké a do významných míst českého urbanismu například do Mariánských Lázní a Kutné Hory. Nechybí ani pěší výlety na Říp nebo ze Svatého Jana pod Skalou na Karlštejn.


Letní škola slovanských studií se koná i v Brně, kde běží už tento týden. Tamní Masarykova univerzita ji pořádá potřiačtyřicáté.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.