13. září 2010

„Management game“ studentské konference EASM znamená iniciativu, ne pasivní přijímání informací

Svižně a s pořádnou dávkou energie se Mgr. Jan Procházka z Katedry kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu FTVS UK ujal zahájení a moderování prvního dne Evropského studentského semináře, který v neděli v 9 hodin začal v prosluněné posluchárně Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Studentské konference tradičně s několikadenním náskokem předcházejí velkým konferencím EASM, tedy konferencím Evropské asociace sportovního managementu; letošní už 18. setkání významných osobnosti řízení evropského a českého sportu začne tento čtvrtek 15. a potrvá do 18. září 2010 ve vysočanském hotelu Clarion.

Zleva: Mgr. Josef Voráček, Mgr. Jan Procházka, Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu FTVS UK

Několikadenní náskok konference studentů a doktorandů je nezbytný, protože prezentace výsledků jejich jednání bude samostatným bodem programu konference.

O pořadatelství prestižní konference EASM musela Praha svést obtížné klání s ostatními členskými státy Evropské unie.

„Museli jsme nabídnout odpovídající zázemí pro pořádání takové akce a zejména zajímavý program a vizi,“ řekl člen organizačního štábu Mgr. Jan Šíma z Katedry kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu FTVS UK. „Naše vize byla taková, že jednak bychom konferenci mohli otevřít víc Východní Evropě, protože všechny předcházející se konaly v západních zemích, vloni například v Amsterdamu a i příští rok bude v Madridu, tedy aby se přilákaly země střední a východní Evropy, a druhou předností naší vize byl samotný program. Jeho ústředním tématem je Breaking barriers – managerial game for young sport managers. Chtěli bychom se zaměřit na všechny oblasti, kde sport pomáhá překonávat jakékoliv bariéry - společenské, sociální, zdravotní.“


K vytvoření programu se pražští organizátoři z FTVS Univerzity Karlovy nechali inspirovat Bílou knihou sportu, kterou vydala Evropská unie. Semináře se účastní přes 70 studentů a tutorů ze 14 zemí, všichni jsou posluchači oboru sportovní management. Nabitý program, který je pro ně připraven, je kombinací přednášek, workshopů, cvičení a sociálních aktivit. Přednášky jsou zaměřeny více prakticky než teoreticky, aby se studenti mohli seznámit s konkrétními metodami, které čeští sportovní manažeři používají při řešení nejrůznějších bariér, se kterými se setkávají v praxi. Mezi přednášejícími jsou koučové Pavel Landa (Bohemians 1905), Robert Kubička (RedBull), Tomáš Bílek (basketbal), Jan Nevrkla (Kontakt bB) a Karolína Pilařová (Antidopingový výbor ČR). Odpolední a večerní program bude pro zahraniční studenty jak pohledem do skutečné praxe manažerského řízení sportu přímo v terénu, kdy navštíví fotbalový zápas, tak hrou – chtějí-li poznat 12 kouzelných míst staré Prahy na Malé Straně a Starém Městě, čeká je zábavný orientační hlavolam.

účastníky studentské konference si Jan Procházka nejdřív pěkně zaktivoval...

... a takhle s nimi natrénoval úsměv...

Specialitou pražské studentské konference jsou tři dvouhodinová sezení „Management game.“ Znamená to, že v průběhu semináře budou ve skupinách připravovat projekt, který by měl řešit jednu z bariér. Stanoveny jsou tři tématické okruhy, hrozby nebo překážky, se kterými se současný sport potýká: Sport a vzdělání, Sport a podpora udržitelného rozvoje a Sport a boj proti diskriminaci. Nejprve byli studenti rozlosováni do 12 skupin, přičemž vždy 4 skupiny vypracují projekt řešení jedné bariéry. Už ve středu se uskuteční prezentace výsledků práce jednotlivých skupin a čtyři nejlepší projekty budou prezentovány na 18. mezinárodní konferenci EASM v hotelu Clarion. V hodnotící komisi budou zastoupeni tutoři a evropští vrcholoví manažeři, členové výboru EASM.

Program a další informace o konferenci EASM zde














Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.