13. srpna 2012

Jedenáctá mezinárodní konference urbánní historie

13. 8. 2012; autor: prof. PhDr. Luďa Klusáková, CSc.; rubrika: Věda na UK

Filozofická fakulta UK bude od 29. srpna do 1. září hostit nejrozsáhlejší mezinárodní konferenci urbánní historie Cities and Societies in Comparative Perspective, jakou dosud Evropská asociace pro urbánní historii uspořádala. Připojí se tím k desítce pořadatelských univerzit, jež se tak zapojily do badatelského pole, které má hluboké kořeny, ale po 2. světové válce prožilo nebývalý vzestup. Šlo o přirozenou reakci společenských věd na nezastavitelný a gradující růst městských sídel a jejich populace.

Evropská asociace pro urbánní historii (The European Association for Urban History, EAUH) vznikla koncem osmdesátých let a svoji první konferenci uspořádala před dvaceti lety v Amsterdamu, kde zasedlo okolo 150 historiků. Od té doby se schází každé dva roky a zdatně roste.

Devátá konference v Lyonu přilákala již kolem 500 účastníků, nemálo z nich zastupujících obě Ameriky a také jihovýchodní Asii. Tematická šíře konference našla vyjádření v 50 sekcích a 6 kulatých stolech, zahrnujících veškerá historická období od starověku po současnost, zaměřených regionálně (Středomoří, Pobaltí, postsocialistické země, Latinská Amerika) a především problémově (např. urbanismus a plánování, problematika malých měst, zeleň ve městě, město v literatuře). Desátá konference v Gentu pokračovala ve všestranném rozšiřování.

Pro konference EAUH je typické vytváření prostoru pro mezioborové diskuse. Do Lyonu i Gentu se sjeli vedle historiků i urbánní sociologové, antropologové, historici umění, architekti a geografové, nejinak tomu bude i letos v Praze. Jedenáctá konference, která proběhne na Filozofické fakultě UK a nad níž převzal záštitu primátor hlavního města Prahy doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc., bude lámat rekordy v počtu účastníků, sekcí i přednesených referátů: 680 účastníků z 53 zemí, 80 sekcí (5 kulatých stolů, 50 hlavních a 25 specializačních sekcí). Poprvé bude svoji sekci pořádat ISHA – Mezinárodní asociace studentů historie.

Konferenci zahájí plenární shromáždění asociace v Betlémské kapli a vystoupí zde prof. Peter Clark s přednáškou European Cities in a Globalizing World, plné tři dny budou trvat zasedání v sekcích. Konferenci zakončí plenární zasedání asociace, při němž předáme štafetu předsednictví asociace, a panelová diskuse, již povedou Lynn Hollen Lees, Bruno Blondé, Robert Morris a Jaroslav Miller o dalším směřování urbánní historie.

Ačkoliv konferenci pořádá evropská asociace, v názvu konference bylo záměrně potlačeno zacílení na evropské problémy a důraz na historii jako vědní pole, a to proto, aby se konference ještě více než dosud otevřela globálním problémům, mimoevropským perspektivám a dalším oborům věnujícím se urbánní problematice. Tato strategie mezinárodního výboru, jenž konferenci organizuje, měla očekávanou odezvu. Vnímali jsme ji v tematice navržených sekcí i v ohlasu akademické obce.

Mezi registrovanými účastníky vidíme kolegy, jež si spojujeme s evropskými ústavy, velkými projekty či publikacemi: Wim Blockmans, Muriel Blaive, Peter Borsay, Donatella Calabi, Ann-Katherine Isaacs, Marjatta Hietala, Christian Topalov. Neméně se těšíme na účastníky, kteří přijedou ze zámoří, například z Montrealu Michele Dagenais (hostovala na UK v říjnu 2011), z Melbourne Andrew May a mnozí další. Nyní se zvědavostí očekáváme průběh diskusí.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.