Lucie Kettnerová • foto: PhDr. Martin Gregor, Ph.D. • 23. října 2013

Studenti si díky hře prožijí, jak vypadá recese a bankrot

Základní mechanismy hospodářství si mohou vyzkoušet prostřednictvím nové deskové hry studenti středních škol. Zábavnou formou se tak naučí, jak funguje nabídka a poptávka, co je to bankrot nebo jak plánovat své investice. Na tvorbě metodické příručky se podílel a odborným garantem se stal Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK.

Ředitel institutu ekonomických studií FSV UK doktor Martin Gregor

Ředitel institutu ekonomických studií FSV UK doktor Martin Gregor

„Hlavním cílem hry je stát se pomůckou pro střední školy ve výuce ekonomie. Tvůrci hry by pochopitelně byli rádi, kdyby hra uspěla i na trhu s deskovými hry. Pro nás je ale klíčové, že se ekonomie představuje zábavnou formou vlastního zážitku a přitom hra nerezignuje na věrohodnost popisovaných jevů. Myslím, že koncept deskové hry je v tomto unikátní a zároveň mimořádně efektivní,“ říká ředitel Institutu ekonomických studií FSV UK PhDr. Martin Gregor, Ph.D.

Desková hra Oeconomica vznikla ve spolupráci tří subjektů. Kromě Institutu ekonomických studií u jejího zrodu stála společnost Scio, která poskytla zázemí a know-how v otázce edukativního zaměření hry, a firma Loris Games, jež vyvinula herní koncept, zajistila výrobu hry a celý projekt koordinovala.

Odborníky z Institutu ekonomických studií oslovil s žádostí o spolupráci před necelým rokem absolvent Ondřej Kareš, který je jedním z hlavních tvůrců her v Loris Games. „Už na počátku měl velmi dobrou představu, jak by měla vypadat desková hra, která by se dala odehrát během jedné vyučovací hodiny na střední škole. Jako vystudovaný ekonom měl dokonce i přesně vypracovanou představu, jaké ekonomické principy by měla hra evokovat. V rané fázi ale chyběla projektu zpětná vazba a zejména příručka, která by hru doprovázela a komentovala,“ popisuje začátek spolupráce PhDr. Martin Gregor, Ph.D.

Připomínek ke hře a práci na obsahu příručky se ujala doktorandka Jana Votápková a vystudovaný matematik RNDr. Michal Červinka, Ph.D., se zaměřil na to, zda je hra logicky zajímavá a tedy pro hráče atraktivní. „Tato aktivita byla pro nás prvním počinem svého druhu a doplňkem k osvětě, které se věnujeme dlouhodobě, ať už formou překladů (např. novým vydáním úvodní knihy Ekonomie od Paula Samuelsona), či podílem na přednáškách pro střední školy,“ vysvětluje doktor Gregor.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.