Konec francouzského paradoxu ****************************************************************************************** * Konec francouzského paradoxu ****************************************************************************************** PROF. MUDR. MILAN ŠAMÁNEK DRSC. TVRDÍ, ŽE ALKOHOL MŮŽE CHRÁNIT PŘED INFARKTEM Málo věcí se v racionální výživě stalo tak slavných jako takzvaný francouzský paradox. Fra kardiolog Serge Renaud se jím snažil objasnit, proč Francouzi mívají třikrát méně infarktů I když snědí o 30 procent více tuků, více kouří a méně cvičí. Byl přesvědčený, že vedle st je hlavní příčinou pravidelné pití rozumné dávky červeného vína. Dnes už víme, že v tom se řečeno, příliš zjednodušoval. Renaud dospěl ke svému závěru na základě rozsáhlé studie s několika desítkami tisíc lidí. závěr zaujal americké reportéry. Renaud ho v Americe vysvětloval ve sledovaném televizním pochopili jeho slova po svém. Vzali útokem supermarkety. Prodej červeného vína prudce stou Dnes už víme, že příznivý vliv na oběhový systém nemá jen červené nebo bílé, ale pravideln dávky jakéhokoliv kvalitního alkoholu. Proč odborníci změnili své názory, o tom jsem si na festivalu vín povídal s kardiologem prof. MUDr. Milanem Šamánkem DrSc. Zajímá se o klinick zkoumají pozitivní vliv malých dávek alkoholu na lidské zdraví. A spolu s kolegyní doc. MU Urbanovou CSc. napsal knihu Pít či nepít (nakladatelství Radix), ze které se stal bestsell fundovaně a seriózně v ní vysvětlili třeba to, že rozumné pití alkoholu je užitečnou preve infarktu. * Proč padla teorie francouzského paradoxu? Ukázalo se, že například riziko infarktu snižuje pití přiměřených dávek alkoholu bez ohled jde o červené, bílé nebo jiný druh alkoholu. Přesvědčivě to dokumentují desítky studií. V dělali my, jsme prokázali preventivní účinky na kardiovaskulární systém u bílého, konkrétn zeleného ze znovínských sklepů v Šatově. Dnes už ale vědci vědí, že to, co pozitivně účink oběhový systém, je malá a pravidelná dávka alkoholu. Zvyšuje hladinu hodného HDL cholesterolu, snižuje riziko krevních sraženin a také hladinu který přispívá ke vzniku aterosklerózy a infarktu. Výsledky studií navíc doložily, že mezi vína a jiných druhů alkoholu není prakticky žádný rozdíl. * Jak se dnes vědci dívají na resveratrol, jednu z přírodních látek, které víno obsahuje? právě on by mohl být klíčem k tajemství pozitivních účinků červeného na kardiovaskulární s zdraví. Řada výrobců ho izolovala, usušila a prodávala v tabletkách. Ale výzkumy vědců nepotvrdily lidské zdraví podobně pozitivní účinky jako pití alkoholu. Navíc se ukázalo, že ho víno ob malé množství. Aby se dalo mluvit o nějakých reálných účincích na náš organismus, museli b 400 litrů červeného vína denně. Ani tablety, ve kterých byl spolu s dalšími flavonoidy, neměly očekávané účinky. Což jenom že na náš kardiovaskulární systém příznivě působí především malé dávky alkoholu. Ale jakým tom zatím víc nevíme než víme. * Jste jedním z odborníků, kteří toho ví o vlivu přiměřeného pití alkoholu na naše zdraví zůstáváte dost zdrženlivý k veřejným vystoupením a do určité míry i k interwiev v novinách Říkat všem lidem bez rozdílu, že pití alkoholu je zdravé, považuji za ošemetnou věc. Určit alkoholu, který prospívá v malých dávkách, nemůže tedy škodit ani v těch velkých. Spousta jako vtip, ale jako omluvenku pro přílišné pití. Jenže s alkoholem je to jako s léky. V ro prospívá, v přílišném množství škodí. Proto raději přednáším na setkání lékařů, dietních s odbornému nebo aspoň poučenému publiku. Doporučovat třeba pití vína není pro mě úplně jednoduché i proto, že jsem dětský kardiolog pro mě bylo nezbytně nutné, abych si pečlivě prostudoval všechny významné studie o vlivu a na kardiovaskulární systém a naše zdraví. Přečetl jsem jich zhruba 300. Jejich závěry mě j přesvědčily o tom, že pravidelné a přiměřené pití alkoholu může být součástí prevence prot srdečnímu infarktu. Samozřejmě ne u dětí, ale u dospělých. * Není nedávná soutěž vín Pardubický festival vína spíš setkáním těch lidí, kteří myslí, ž škodit v jakýchkoliv dávkách? To určitě není. Většinu lidí tu tvoří odborníci. Sommeliéři, degustátoři, obchodníci s vín a publicisté zaměření na tuto oblast. Navíc organizátoři festivalu tu za devět let vybudov přátel vína. Naučili jeho milovníky vínu rozumět a rozpoznat jeho kvality. Což není dobré kteří produkují kvalitní vína a kteří se těžko prosazují do běžných obchodů nebo hypermark i pro lidi jako jsem já, protože tu vystupuji před poučeným a vnímavým publikem. * Můžeme se dočkat ještě nějakých překvapivých vědeckých objevů, pokud jde o vliv alkoholu nebo naše zdraví? Těžko říct, jestli překvapivých, ale nových určitě. Například v americkém odborném časopis zveřejnili nedávno článek o tom, že alkohol působí částečně také proti zánětům. A záněty m na nestabilitu aterosklerotických plátů v cévách, což zvyšuje riziko tvorby krevních sraže zásobujících srdce krví. * Jaká dávka alkoholu je pro náš cévní systém prospěšná? To je dost individuální. Záleží na váze konkrétního člověka a jeho výšce, na jeho toleranc odbourávat alkohol, na psychické kondici a dalších dispozicích. V různých zemích se navíc dávka trochu liší. Za rozumný průměr můžeme považovat 20-40 gramů denně. To je zhruba 2 až nebo 1 až 2 půllitry piva anebo 0,5 dl 40 % destilátu. Ženy by měly pít alespoň o třetinu jejich organismus hůř štěpí alkohol. * Pít pravidelně, to znamená každý den? Pokud chceme, aby alkohol příznivě působil na oběhový systém, měli bychom si ho dopřát nej týdnu. * Nepoškodíme si tím játra? V doporučených dávkách určitě ne. Jiné je to s lidmi, kteří mají játra nemocná, nebo posti mononukleózou, případně některým z typů žloutenek. Tam je vhodná zdrženlivost, případně ko ošetřujícím lékařem. * Kdo by určitě neměl pít pravidelně alkohol? Těhotné a kojící ženy, pacienti s dnou, žaludečními vředy a cukrovkou, lidé psychicky labi sklonem k závislostem, ženy s vysokým rizikem rakoviny, pacienti, kteří berou léky, jejich alkohol změnit a tak dál. Pokud má člověk nějaké psychické nebo zdravotní problémy, měl by alkoholu konzultovat se svým lékařem. To se týká i lidí s vysokým tlakem. * Může pozitivní účinky alkoholu nějak významně ovlivnit i to, co jíme? Určitě. A nejen racionální strava středomořského typu, pro kterou je typické hodně ovoce, nebo olivového oleje. Ale i dostatek aktivního pohybu a vůbec rozumná životospráva. U nás asi těžko budeme obědvat dvě hodiny, jako to je obvyklé ve Francii nebo ve Středomoř domů z práce, v klidu povečeřet, popovídat si s rodinou a vychutnat si skleničku vína a ro už podle mě není o pouhém pití alkoholu, to je o zdravém životním stylu.