Univerzity patří mezi první oběti totality, zahájil rektor Hampl festival Mene Tekel

20. února 2012

20. 2. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Vernisáží v Křížové chodbě Karolina začal v pondělí 20. února šestý ročník mezinárodního festivalu proti totalitě Mene Tekel. Zastřešujícím tématem a podtitulem letošního ročníku je „Armáda a totalita“. Výstavu Cesty ke svobodě a zároveň celý festival zahájil rektor Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

„Univerzita potřebuje velmi pečlivě reflektovat téma totality, potřebuje to pro svou vlastní sebeobranu, totalita univerzitu velmi ohrožuje,“ přivítal vážnými slovy zaplněné výstavní prostory Karolina profesor Hampl.

„Hlavním důvodem, proč se festival Mene Tekel koná na půdě Univerzity Karlovy, je to, že univerzity patří mezi první oběti totalitních režimů. Vzdělanost, šíření vědění a porozumění jsou přirozenými nepříteli totality,“ zdůraznil profesor Hampl s tím, že právě z toho důvodu Univerzita Karlova festival Mene Tekel dlouhodobě podporuje.

Rozsáhlá výstava fotografií, dokumentů i uměleckých artefaktů zaznamenává řadu událostí, které měnily život tisíců lidí. Stěžejní část expozice nese název Perzekuce příslušníků československé armády po únoru 1948. Připravili ji PhDr. Ivo Pejčoch a PhDr. Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu Praha. Soubor dobových fotografií a panelů s popisy událostí zobrazuje osudy vojáků, kteří bojovali na východní i západní frontě druhé světové války a které po roce 1948 čekaly pronásledování a perzekuce.

Další části výstavy se věnují např. odbojové skupině Praha-Žatec, která údajně připravovala puč, jenž měl zbavit komunistickou stranu v Československu moci. Historička Anita Lackenbergerová zase pátrala po osudech Rakušanek zavlečených do sovětských gulagů. Na výstavě mohou zájemci spatřit i její film Gulag-Frauen (Ženy v gulagu).

V rámci pondělní vernisáže proběhl křest knihy historika Martina Tichého Říkali mu Dědek, v níž se autor zabývá československými dějinami druhé poloviny dvacátého století. Závěr vernisáže patřil dětem základních a uměleckých škol, které soutěžily o nejlepší kresbu na téma Cesty ke svobodě.

Festival Mene Tekel se koná v Praze od 20. února do 2. března 2012. Na celý program festivalu se můžete podívat ZDE.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.