Na vysokých školách odstartoval Týden neklidu

27. února 2012

27. 2. 2012; autor: Lucie Kettnerová, red.; rubrika: Téma

Happeningy, diskuse, promítání a koncerty. V tomto duchu se neslo pondělí 27. února na pražských vysokých školách. Asi nejhlasitější akcí byl polední „požární“ poplach na Filozofické a Pedagogické fakultě UK, kolem DAMU vznikl řetěz z lidských těl. Studentské protesty proti věcným záměrům zákonů o vysokých školách budou pokračovat po celý týden.

Deset minut před polednem vypukl poplach v budově Pedagogické fakulty v ulici M. D. Rettigové. „Hoří akademické svobody, opusťte budovu,“ vyzývali organizátoři přítomné studenty i pedagogy. Když se evakuovaní shromáždili před budovu, přednesl člen iniciativy Za svobodné vysoké školy Dominik Forman hlavní důvody, proč je potřeba bránit akademické svobody: „Správa vysokých škol již nebude výhradní výsadou akademických senátů, stále agresivnější tržní principy se snaží dobýt akademickou půdu a současná podoba reformy jim v tomto ohledu jde vstříc… Především humanitní obory budou po nastartování tohoto mechanismu v ohrožení, jako se tomu již děje v ostatních západních zemích. Jejich absolventi nevykazují okamžitý zisk na trhu práce, a tudíž jsou pro trh zbyteční.“ Přítomní si během shromáždění rozdali kartonové plameny, kterými nakonec „upálili“ sovu jako symbol toho, co se stane s moudrostí a vzděláním, když akademické svobody uhoří. Odpoledne se pak studenti pustili do výroby plakátů na středeční protesty.

Pár minut před dvanáctou se sešli také studenti DAMU, aby podpořili Týden neklidu. Skupina několika stovek lidí obklopila blok budov v centru Prahy, ve kterých škola sídlí, chytla se za ruce a v pravé poledne za ohlušujícího zvuku sirén zahájila akci Obejmi školu. Mezi studenty byli i pedagogové herecké školy nebo její absolvent a dnes známý režisér Jiří Havelka.

V pondělí večer DAMU pokračuje v protestních akcích koncertem S Dobešem nehrajeme, který se uskuteční ve studentském divadle Disk přejmenovaném pro tyto dny na Zisk. „V úterý se tady v Karlově ulici budou konat různé happeningy, třeba ‚Honba za tituly‘. Připravujeme i další řadu akcí,“ nastínila následující program Týdne neklidu v režii DAMU její studentka a organizátorka akcí Kateřina Součková.

Jen přibližně tři desítky studentů se v poledne sešly před budovou FAMU, takže zde se spíše neformálně diskutovalo v několika hloučcích.

Ve 12.20 propukl poplach i v hlavní budově Filozofické fakulty. Studenti za asistence policie zablokovali dopravu před budovou a vysvětlovali svá stanoviska. „Naše obory jsou ohroženy, naše akademická svoboda je ohrožena. Chceme ukázat, že nespíme. Bdíme a jsme připraveni k dalšímu vývoji,“ řekl Jiří Pilip, místopředseda Studentské rady FF UK, který na happening dorazil stejně jako další organizátoři v pyžamu.

Od 13 hodin pak byly na fakultě popularizační formou představeny reformy TerciEND, tedy jak by to vypadalo, pokud by ke schválení reforem skutečně došlo. Studenti si vyzvedli index, zkusili si zvolit svého rektora, požádali si u bankéře o půjčku na školné, dostali diplom a v závěru se na MŠMT dozvěděli, že podle nového rozhodnutí je jim diplom z Filozofické fakulty k ničemu, protože tyto obory jsou neefektivní. „Zbude jim tedy do života jen ta drahá půjčka,“ komentuje výsledek reforem Jiří Pilip.

Už zítra se v rámci Týdne neklidu uskuteční Noc univerzit, všichni studenti jsou srdečně vítáni.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.