29. února 2012

Stojíme o reformu – ale o takovou, která školám prospěje!

29. 2. 2012; autor: H. S., P. K.; rubrika: Téma

Týden neklidu vyvrcholil. Na protestní pochod, který se konal v centru Prahy, dorazilo na deset tisíc lidí. Vyjádřili tak nesouhlas se současnou podobou navrhovaných věcných záměrů zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům. Mezi demonstrujícími byl i rektor Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Demonstranti se sešli na náměstí Jana Palacha, kde akce začala projevem členů akademických obcí vysokých škol z různých koutů republiky. „Stojíme o takovou reformu vysokého školství, která povede ke zvýšení jeho kvality a prospěje vysokým školám i společnosti. To ale není případ této reformy. To nemůže být případ reformy, která nevychází ze skutečných problémů vysokého školství. Vysoké školy nejsou hračkou v rukou politiků. Jejich problémy je potřeba brát vážně,“ zvolal předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek na zaplněném náměstí.

Současná reforma není podle jeho názoru reakcí na hlavní problémy vysokého školství. Jašurek také zdůraznil, že přestože podle opakovaných proklamací předsedy vlády Petra Nečase nemá školné vysokým školám nahrazovat veřejné rozpočty, vláda plánuje současně drasticky snižovat veřejné výdaje na vysoké školství. „Těžko se pak dá věřit argumentům, že tato reforma nějak přispěje ke zkvalitnění českého vysokého školství,“ prohlásil Miroslav Jašurek.

V kritice postupu ministerstva školství pokračoval i prorektor UK Stanislav Štech: „Ukradli nám reformu a naplnili ji svým obsahem. Místo vytváření podmínek ke svobodnému bádání a výuce nezatížené politickými a ekonomickými ohledy nám nabízí univerzitu jako firmu,“ varoval prorektor Štech. „Je možné, že tady nejsme naposled,“ pohrozil.

Před mikrofonem se dále střídali zástupci akademických senátů různých vysokých škol. Do Prahy přijeli třeba i členové Technické univerzity v Liberci nebo Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

V davu pod řečnickým místem ovšem nestáli jen příslušníci akademických obcí vysokých škol, ale i středoškoláci. „Záleží nám na naší budoucnosti a budoucnosti vysokých škol,“ přikyvovala zvolávaným heslům skupina studentek z Arcibiskupského gymnázia v Praze.

Po půl jedenácté protestující vyrazili ulicí 17. listopadu kolem Právnické fakulty přes Čechův most k sídlu vlády – Strakově akademii. Cestou skandovali různá hesla a cinkali klíči. Před dvanáctou hodinou se demonstranti začali pomalu rozcházet.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.