Rozdělení univerzity konečně umožnilo studovat v národním jazyce

6. dubna 2012

6. 4. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: i-Forum informuje

Slavnostní zahájení výstavy Cesty filozofie a práva 1882–2012, která byla připravena u příležitosti výročí rozdělení Karlo-Ferdinandovy univerzity, proběhlo ve čtvrtek 5. dubna. Od pátku až do 13. května tohoto roku je expozice v Křížové chodbě Karolina otevřena široké veřejnosti, a to zdarma.

Během vernisáže se u mikrofonu vystřídali zástupci všech institucí, které se na přípravě výstavy podílely. Za Univerzitu Karlovu vystoupil rektor Václav Hampl, za Ústav dějin Univerzity Karlovy a archiv Univerzity Karlovy doc. PhDr. Petr Svobodný, Ph.D., Národní technické muzeum reprezentoval ředitel Bc. Karel Ksandr a za Filozofickou a Právnickou fakultu UK promluvili děkani doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., a prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc.

„Možná si někdo z vás řekne, co chce asi přírodovědec říkat na výstavě Cesty filozofie a práva. Ovšem v době, na niž se výstava dívá, byla moje domovská fakulta součástí filozofické fakulty. Takže v tomto smyslu je to zde také o mojí fakultě,“ řekl v úvodu rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. „Rozdělení univerzity na českou a německou část nebývá připomínáno moc často. Částečně je to proto, že z dnešního hlediska si s ním nevíme tak trochu rady, neboť dnes usilujeme o mezinárodní charakter univerzity, což je podstatné pro to, aby univerzita byla kvalitní. Proto jsem rád, že výstava v Karolinu toto výročí připomene, protože se jedná o událost, při níž se velmi emancipoval český národ.“

Děkan Právnické fakulty UK Aleš Gerloch připomněl, že ve středověku se na univerzitě učilo latinsky, poté došlo ke germanizaci a až po rozdělení univerzity se začalo učit česky. „Teprve tehdy se splnilo, co si přál zakladatel Univerzity Karlovy – aby se naplnila možnost studovat v národním jazyce.“

Ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr přítomné upozornil na skutečnost, že v éře dvaceti let první republiky vznikly budovy filozofické a právnické fakulty, Hlavův ústav nebo sesterské ČVUT v Dejvicích. „Od roku 1989 uplynulo také více než dvacet let. Kolik nových budov pro vysoké školy se postavilo?“ položil řečnickou otázku.

Výstava odhaluje skrytá tajemství dvou budov Univerzity Karlovy






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.