4. června 2012

Děti si v botanické zahradě hrály s ohněm. Měly to povoleno

4. 6. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: i-Forum informuje

Z chemika Lúdi nemohly děti spustit oči. Respekt budil už svým propáleným pláštěm, navíc za přispění kolegy prováděl s ohněm a ledem pro děti nevysvětlitelná kouzla. Baňka s bílou tekutinou se proměnila ve fialovou, oheň nepálil a během vteřiny bylo ugrilováno marshmallow. Více než 800 malých návštěvníků, kteří zavítali 1. června do Botanické zahrady v ulici Na Slupi, si Den dětí opravdu užilo. Program pro ně připravili studenti a pracovníci Přírodovědecké fakulty UK v rámci projektu Přírodovědci.

Letos už podruhé mohly děti oslavit svůj svátek v pražské botanické zahradě netradičním způsobem. Pokusy, mikroskopováním a zkoumáním rostlin. Přijít mohli děti z mateřinek i žáci základních škol se svými učiteli stejně jako děti v doprovodu rodičů či prarodičů, registrace na webu Přírodovědců tentokrát nebyla nutná.

Zábavně-vzdělávací trasa začínala u stánku chemiků, kde byly připraveny efektní pokusy s ohněm. Odvážnější děti si mohly vyzkoušet doslova na vlastní kůži, že některý oheň pálit nemusí. Bezplatně pak mohly navštívit tropický skleník, kde se asi největšímu zájmu těšilo jezírko s okrasnými kultivary leknínů a rybičkami.

Na terase věnované léčivým a užitkovým rostlinám se děti dozvěděly, co všechno pěstuje babička ve své zahrádce a k čemu je to dobré, a jen o kousek dál si pod mikroskopem prohlédly, jak vypadá sršeň nebo nacucané klíště. Expozice s masožravými rostlinami zájemcům ukázala, kolik toho tyto „Adély“ dokážou spořádat a jak potravu lapají, a aby děti neodcházely s prázdnou, vyrobily si třeba sádrový odlitek z originálních fosilií.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.