11. července 2012

V Izraeli se otevírá nová archeologická lokalita. Vyjet na ni budou moci i studenti UK

11. 7. 2012; autor: Helena Stinglová, foto: Filip Čapek; rubrika: Věda na UK

Už od příštího roku se studentům Evangelické teologické fakulty UK i dalších fakult naskytne příležitost působit na vědcům nově zpřístupněné archeologické lokalitě v Tel Azeka, která je vzdálena jen několik desítek kilometrů jihozápadně od Jeruzaléma. Dnes částečně zalesněný kopec, kam lidé chodí na procházky, ukrývá doklady o osídlení, jež se tu objevuje už v pozdní době bronzové. Azeka byla navíc důležitým místem v době Judského království (10.–6. století př. n. l.).

Tel Azeka v roce 2011 pohledem od Chirbet Qeiyafa.

Dlouholetý mezinárodní projekt The Lautenschläger Azekah Project povedou univerzity z Tel Avivu a Heidelberku. Čeští vědci a studenti se ho mohou zúčastnit na základě grantu GA ČR Historie a interpretace Bible. Studenti z Evangelické teologické fakulty tak navážou na loňskou účast na vykopávkách v Chirbet Qeiyafa, která leží jen pár kilometrů od Tel Azeky. Zde se podle biblické tradice utkal budoucí král Judska David s Pelištejcem Goliášem.

Průzkum lokality Tel Azeka může poznatky vědců doplnit o další důležitá fakta o dané oblasti a zkoumané době. „O Chirbet Qeiyafa se tvrdí, že je jasným dokladem rozvinuté administrativy a správy Judského království v 10. století před naším letopočtem. Azeka, která leží o kus dál, může toto tvrzení doplnit o další poznatky, popřípadě je také může výrazně modifikovat,“ zamýšlel se Filip Čapek z Evangelické teologické fakulty, který se počátky Judského království z doby 10. a 9. století před naším letopočtem v posledních letech zabývá.

Tel Azeka je uměle navršeným kopcem, který vznikl postupným budováním, osidlováním a opevňováním, jež zdokonalovaly generace za generacemi. Právě pro tato místa se používá označení „tel“. O tom, že Tel Azeka může ukrývat důležitá svědectví dávno zmizelé kultury, odborníci ví už od konce 19. století, kdy na místě proběhly první vykopávky. Důkladný archeologický výzkum založený na moderních metodách však na místě dosud nebyl uskutečněn. Dnes sem lidé jezdí hlavně proto, že je to kopec, z nějž je pěkný rozhled do krajiny.

Do Izraele se Filip Čapek letos vypraví na přelomu července a srpna kvůli dojednání všech potřebných organizačních náležitostí, aby na vykopávky do Tel Azeky mohli vyjet i studenti. „Je to pro ně velmi důležité. Souvislosti toho, o čem se učí, mohou konfrontovat přímo na místě a kriticky tak nahlédnout jak na disciplínu biblické vědy, tak i na archeologii jako takovou,“ podotkl Filip Čapek.

Pokud všechna jednání dopadnou dobře, první čeští studenti by se mohli do výzkumu zapojit v létě příštího roku. Na vykopávky do Izraele se jezdí právě v tomto nejteplejším období, protože výkopy neničí deště a volno mají jak studenti, tak akademici z univerzit z celého světa. Do projektu vedle Univerzity Karlovy zatím předběžně vstoupily například College de France, Duke University, The University of Iowa, Université de Lausanne, Macquarie University, Universität Zürich nebo Universität Bonn.

Laboratoř pro analýzu keramiky v telavivském institutu archeologie.

V Izraeli účastníky archeologického výzkumu čeká mimořádný zážitek, ale také velká dřina. Kvůli denním velmi vysokým teplotám se na nalezištích začíná pracovat už za rozbřesku, aby mohli výzkumníci v tom největším horku schovat rozpálené hlavy do stínu a chladu. V podvečer se pak nalezené předměty zpracovávají, popisují a katalogizují. „To nejdůležitější, co by měli mít studenti s sebou, je hlavně dobré zdraví. Práce při teplotě mezi 30 až 40 stupni Celsia nesvědčí každému,“ podotkl Filip Čapek.

Filip Čapek, Th.D. (nar. 1971), studium na ETF UK, Ruprecht-Karls Universität Heidelberg a Oxford University. Odborný asistent na katedře Starého zákona ETF UK a vědecký pracovník Centra Biblických studií AV ČR a UK Praha. Účast na archeologickém výzkumu v Ramat Rachel a Chirbet Qeiyafa. Člen Israel Exploration Society a Society of Biblical Literature. V 2011 badatelský pobyt na Institute of Archaeology Hebrejské univerzity.

V archeologii ani v životě nejsou věci jen černé nebo bílé

Čeští badatelé zkoumají místo, kde zápasil David s Goliášem

Biblická archeologie pomáhá rekonstruovat dějiny biblického světa. O expedici Chirbet Qeiyafa v Izraeli s Filipem Čapkem





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.