Helena Stinglová • foto: Karel Lavický • 16. července 2012

Magistr na surfu se těší na olympijský souboj s mořskými vlky

Zatímco většina jeho soupeřů je křtěná mořem, Mgr. Karel Lavický začínal s windsurfingem na Lipenské přehradě. O to víc se absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu UK těší, až se s nimi utká na olympiádě v Londýně, přesněji řečeno v jihoanglickém Weymouthu, kde se závody odehrají.

Cítíte už olympijskou horečku?

Na olympiádu jsem se probojoval poprvé, žádnou velkou nervozitu ale zatím necítím. Kvalifikační závody, kde jsem bojoval o to, abych se letos do Londýna vůbec podíval, byly asi mnohem víc stresující než samotná olympiáda. Ale uvidíme. Třeba se nervozita ještě dostaví.

S windsurfingem jste začínal na Lipně. Věřil jste si při svých prvních pokusech na prkně, že to dotáhnete až na olympiádu?

Při svých začátcích jsem vážně nečekal, že bych mohl za několik let surfovat až na olympiádě. Jak se říká, i cesta může být cíl. Celou dobu jsem se snažil užívat si a vážit si závodů a míst, kam jsem se díky windsurfingu dostal, olympiáda teď přišla jako třešnička na dort.

Jak se na hry chystáte?

Snažím se co nejvíce času strávit přímo v dějišti našich závodů v Británii, v jihoanglickém městečku Weymouth. Je důležité dobře znát místní prostředí. Několik závodů jsem zde již absolvoval, snad to přinese svoje ovoce.

Na co se do Londýna těšíte nejvíc?

Moc se těším na slavnostní zahájení her. Určitě to bude zážitek na cely život. Být na olympiádě je snem každého sportovce a zúčastnit se zahájení společně se všemi sportovci je alespoň podle mého názoru ta největší motivace pro boj o účast na ní.

Prý jste nadšený cestovatel a velkou část roku trávíte ve svém obytném voze na cestách. Pojedete s ním i na hry?

Do Weymouthu na tréninky jsem vyrazil se svou dodávkou. Těsně před hrami se ale ještě vrátím a na samotné závody poletím již s ostatními reprezentanty klasicky letadlem.

S jakým cílem jedete na olympiádu?

Pro mě jako pro suchozemce je velký úspěch už to, že jsem se na olympiádu dostal. O moře tam budu bojovat většinou se samými mořskými vlky. Na olympiádu jsem se kvalifikoval zhruba z dvaatřicátého místa, takže bych rád toto umístění o něco vylepšil. Bylo by pěkné dostat se do první třicítky. Bude to ale hodně těžké.

Kde nejraději surfujete?

Své první windsurfingové krůčky a skluzy jsem zažil na Lipně. Pro mě je to srdeční záležitost a vždy se tam rád vracím. Oblíbil jsem si také horské jezero Lago di Garda v Itálii pro jeho krásné okolní prostředí nebo jihošpanělskou Tarifu.

Jste pověrčivý? Závodíte s nějakými talismany?

Žádné speciální rituály ani talismany nemám. Jediný rituál, který dodržuji, souvisí s přípravou věcí před závody. Jsem vždy klidnější, když mám všechno přichystané alespoň dva dny dopředu a těsně před závody už nemusím nic ladit a předělávat... Když o tom tak přemýšlím, vlastně nějaké talismany mám. Postupně se mi v autě nashromáždily různé drobnosti z cest a občas dostanu od rodičů nějakou maličkost pro štěstí.

Na jaře před dvěma roky jste dokončil magisterské studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu. Jak se vám dařilo skloubit studium na Univerzitě Karlově s vrcholovou sportovní přípravou?

Skloubit studium s windsurfingem nebylo jednoduché, windsurfing nejde trénovat v zimě v našich zeměpisných šířkách, je nutné odjet k moři. Vyučující samozřejmě nebyli nadšení, když jsem byl třeba měsíc na soustředění, ale nakonec mi vždy vyšli vstříc, za což jsem jim moc vděčný. Jak říká můj kamarád: Vysoká škola je o domluvě. Mně se vždy podařilo nějak se domluvit.

Jeden rok jsem musel přestoupit na kombinované studium, protože jsem se přes zimu připravoval v Austrálii a na Novém Zélandu, to by už bylo na prezenční studium moc náročné. Ale po roce jsem se opět vrátil.

Stíháte vedle trénování windsurfingu dělat ještě něco jiného? Jak relaxujete?

Trénink a závody mi zaberou většinu času. Jinak ale rád lyžuji a jezdím na kole. Když nemám v plánu hned na začátku sezony náročné závody, rád trávím zimu na horách. Protože jsem spoustu času mimo domov, jsem také rád, když můžu být v klidu doma – potkat se s kamarády, podívat se, co je nového v okolí.

Jste sportovec na plný úvazek, je ale nějaký sport, kterému se raději vyhnete?

Vzhledem k tomu, že jsem absolvoval FTVS, jsem poznal spoustu nových sportů. Asi jako většina spolužáku jsem hodně bojoval s gymnastikou, především rytmickou (smích). Ale je to jako v každém jiném sportu, když je to za vámi, člověk je rád, že si tím prošel. Určitě mě to hodně obohatilo.

  • Karel Lavický na olympiádě v Londýně

    Datum a místo narození:

    8. 11. 1985, České Budějovice

    Sport, disciplína:

    Jachting, třída RS:X

    Trenér:

    Jan Čutka

    Kdy bude závodit v Londýně:

    Závodit se začíná 31. července

    Finále: 7. srpna

Přečtěte si další články o olympijských hrách v Londýně, které pro vás připravila redakce i-Fora.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.