17. srpna 2012

Studentský projekt Pragulic startuje. Bezdomovec Honza provede turisty pražskými antikvariáty

17. 8. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: Studenti

„Muži v ofsajdu, za ty už v žádným antikvariátě nic nedostanu, těch je všude plno,“ pokyvuje hlavou Honza Badalec nad hromadou knih okolo kontejneru na pražském Smíchově. Honza patří do skupiny bývalých bezdomovců, kteří se zapojili do projektu Pragulic – bezdomoveckých průvodců, co zájemcům ukážou českou metropoli z poněkud nevšedního úhlu pohledu. S Pragulikem zvítězili studenti FHS UK Katarina Chalupková, Tereza Jurečková a Ondřej Klügl v mezinárodní soutěži neziskových projektů Social Impact Awards.

Honza Badalec se dostal na ulici právě před deseti lety, když se mu zhroutilo manželství. „Pro mě to tehdy nebylo povodňový léto, ale takový podvodný,“ vzpomíná na rok 2002, kdy tehdy úspěšný kreativec v reklamním průmyslu zůstal bez střechy nad hlavou.

S pábitelskou výřečností a moudrostí Hrabalova Hanti vysvětluje, že se na ulici naučil žít z knih. „Teď vám ukážu, co jsem našel jen cestou sem,“ usmívá se Honza a na tiskové konferenci, kterou ve čtvrtek 16. srpna uspořádali studenti, aby projekt představili veřejnosti, začne na stůl vykládat úlovky z jedné z okolních popelnic. „V pražských antikvariátech už mě všude znají, vím, který antikvář co chce a co prodává. Podle toho jim nabízím, co kde najdu,“ popisuje svůj „byznys“ Honza.

O tom, že je skutečným mistrem svého oboru a v knihách se vyzná s bibliofilskou vášní, přesvědčuje novináře vzápětí, když je bere na turistickou prohlídku Smíchova a okolí. Vrátí se ke kontejnerům, kde dopoledne našel několik knížek, a s radostí kvituje, že hromádky odložených publikací během dne narostly.

„Nevím, co s tím, nechtějí to ani v antikvariátech,“ krčí rameny muž, který tam knihy právě odkládá a s podivem sleduje bizarní hlouček fotografujících žurnalistů a jednoho kouřícího bezdomovce s koženkovým batohem na zádech. „Nevíte, co říkáte,“ odpovídá mu Honza a s extatickým zaujetím prohrabuje nové komínky knih a třídí je na ty cenné a na brak, který už je dobrý tak akorát do sběru.

„Největší úlovek byla asi Sudkova Praha panoramatická,“ odvětí na dotaz, co nejcennějšího kdy našel. „Ale těch zajímavejch věcí už za těch deset let bylo… Našel jsem třeba několik Drtikolovejch fotek,“ vzpomíná Honza na poklady, které ukrývají pražské popelnice.

Některé knihy však zničí sami bezdomovci, kteří se specializují jen na sběr. „Občas někde najdu třeba jen obal nějaký skutečně cenný knihy, zbytek je fuč, protože to bezdomovci odnesli do sběru, kde za to dostali pár korun. Nevědí, že v antikvariátu by za tu knihu dostali třeba i několik stovek,“ podotýká Honza a vede hlouček novinářů do jednoho z obchodů se starými knihami na pražském Újezdě, aby zpeněžil své úlovky.

Během procházky bez ustání vypráví o svém životě a vysvětluje, že každý den, než obejde všechna vytipovaná místa, nachodí tak dvacet kilometrů. Největší poklady prý nachází na Smíchově nebo na Vinohradech. „Tam žila spousta vzdělanejch lidí. Teď se tam stěhujou noví a likvidujou starý knihovny a hážou to do kontejnerů, proto se tam dobře hledá,“ usmívá se a vzápětí se zamračí. „Hrůza je, jak se dnes začaly dělat ty kontejnery zapuštěný v zemi, to je hřbitov český literatury, tam nejde nijak vlízt a vytáhnout to. Já bych brečel, když to někde vidím,“ kroutí hlavou Honza.

Podobně jako Honza bude Prahou provádět dalších sedm lidí, kteří mají zkušenost se životem na ulici. Pro veřejnost si připravili prohlídky Žižkova, Karlína, Starého Města, ale i třeba Nových Butovic. Přichystány jsou dokonce dvě různé noční prohlídkové trasy. Turisti si během procházek budou moci vyzkoušet také „fárání“, jak se mezi bezdomovci říká hledání v popelnicích. „Já jsem si pro lidi připravil i gumový rukavice, aby se fárání neštítili,“ zazubil se Honza.

Ohlas na studentský projekt Pragulic je už teď veliký. „Prohlídka města s bezdomovcem mi otevřela okno do úplně jiného světa, kam bych jinak neměl možnost nahlédnout. Byl to velmi silný zážitek, který mne skutečně zasáhl,“ říká Tobias Gronschorek – německý byznysmen, který se shodou okolností zúčastnil první zkušební procházky Prahou.

Kdo by měl zájem vyrazit na zhruba dvou- až tříhodinový výlet městem, může se přihlásit prostřednictvím internetových stránek www.pragulic.cz. Procházka je zpoplatněná, padesát procent platby jde přímo samotnému průvodci, který si tak přilepší na živobytí. Pragulic je navíc připravený i na zahraniční zájemce, studentům se totiž podařilo najít dobrovolníky, kteří mohou během prohlídky překládat do cizích jazyků.

ČTĚTE TAKÉ: Prahou by mohli provázet bezdomovci, plánují studenti




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.