Petra Köpplová • foto: Michael Muench, Pressestelle der Universität Leipzig • 22. srpna 2012

Největší chyba politiků? Škrty ve vzdělávání

Pravidelně obědvá v menze a s politiky svádí nekonečné boje o navyšování finanční podpory. Rektorka Lipské univerzity prof. Dr. med. Beate A. Schückingová nedávno zavítala na Univerzitu Karlovu a při té příležitosti jsme měli možnost položit jí pár otázek.

Paní rektorko, ve kterých oblastech bychom se podle vás mohli brzy dočkat prohloubení spolupráce mezi univerzitami?

Velmi bych podpořila vznik společného doktorandského kolegia. Během svého nedávného pobytu v Praze jsem hovořila s děkanem 1. lékařské fakulty o výzkumu adipositas. Lipsko je v této oblasti silné a Univerzita Karlova se zaměřuje na výzkum diabetu. To je oblast, kde si dovedu představit vznik doktorandského kolegia.

Další možnosti vidím v rozšíření spolupráce v matematice. Na relativně velké matematické fakultě v Lipsku působí mladí profesoři s granty ERC, fakulta spolupracuje v přírodních vědách s Institutem Maxe Plancka. V takto vymezených oblastech se skrývá velký potenciál.

Rektorka Lipské univerzity prof. Dr. med. Beate A. Schückingová

V Lipsku se část univerzitních budov spojila v kampus. Na Univerzitě Karlově probíhá dlouhodobě diskuse o potřebě výstavby kampusu. Myslíte si, že existence kampusu je předností?

Naopak. Myslím si, že pro univerzitu je předností poloha ve středu města, tak jako je tomu i v Lipsku. Lipsko nemá univerzitní kampus v americkém stylu a není jako některé německé univerzity postavena na zelené louce. V centru Lipska stojí několik budov více u sebe a jsou spojeny do kampusu. Pokud jsou budovy roztroušeny po městě, jsou s tím sice spojeny určité ekonomické obtíže, protože je potřeba více správců a podobně, ale pro atraktivitu univerzity, a o tom jsem pevně přesvědčena, je centrální poloha ve městě velkou předností. A naopak – univerzita je atraktivní pro město, protože se v centru pohybují mladí lidé a to opět dělá město atraktivním.

Ve složité ekonomické situaci mají politici sklon snižovat rozpočty univerzit. Co byste na základě svých zkušeností doporučila českým politikům?

Velmi bych vám přála, aby vaši politici byli moudří a rozmysleli si, zda je opravdu nutné šetřit na vzdělání. Pro budoucnost země není možné udělat větší chyby než šetřit na vzdělání.

V loňském roce, během kterého jsem měla možnost to sledovat, jsme bojovali, abychom zemské vládě vysvětlili, že se sice počet mladých lidí v Sasku slabě snižuje, ale počet studujících dosud nepoklesl. Naopak, pokud bychom měli dostatek zaměstnanců, mohli bychom každým rokem přijímat více studentů. Minimálně jsme nyní dosáhli toho, že zemská vláda to pochopila. Poté co jsme museli místa zredukovat, je můžeme v následujících třech letech opět mírně rozšířit. Trochu nám to usnadní situaci, ale svádíme těžké boje.

Kdy jste naposledy jedla v menze?

Tento týden v úterý. Setkávám se pravidelně s vedoucí Studentenwerku Leipzig a jdeme spolu na oběd do menzy, protože chceme vědět, jak se daří studentům.

(Studentenwerk je instituce veřejného práva, spravující menzu a koleje a nabízející poradenské služby apod. – pozn. red.)








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.