Helena Stinglová • foto: red. • 16. října 2012

Studenti si vyzkoušeli práci kurátorů. Uspořádali výstavu v Topičově salonu

Nejde jen o biflování faktů, na Univerzitě Karlově se studenti naučí využít svých vědomostí i schopností v praxi. Naposledy se o tom přesvědčila šestice studentů dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty UK, kteří pro Topičův salon připravili výstavu Crash Test 2012 s podtitulem Ne/přizpůsobiví. Sami tak mohli poznat, co všechno obnáší práce kurátora.

„Šlo nám o to, aby studenti, kteří dodělají vysokou školu, uměli i něco z praxe, aby pak mohli najít lépe uplatnění. Chtěl jsem jim zprostředkovat kontakt s ‚realitou‘. Je to pro ně velmi důležitá zkušenost,“ vysvětlil Mgr. Milan Pech, Ph.D., z Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty UK a dodal, že se právě proto na fakultě otevírá pro studenty třeba i seminář psaní recenzí a umělecké kritiky.

Díky nápadu Milana Pecha a vstřícnosti Topičova salonu se tak ve slavném pražském výstavním sále může konat již druhý ročník výstavy prací studentů uměleckých škol Crash Test, kterou organizují studenti Katolické teologické fakulty.

Zastřešujícím tématem a zároveň názvem letošního ročníku výstavy se stal výraz Ne/přizpůsobiví. „Nepřizpůsobivost bylo jedním z nejfrekventovanějších slov v médiích v uplynulém roce. Začali jsme proto přemýšlet, co to znamená pro nás a jak se to dá interpretovat. Zjistili jsme, že nepřizpůsobivost i přizpůsobivost jsou jedním z archetypů výtvarného umění,“ vysvětlila studentka KTF Bc. Alice Němcová, jak vznikl název letošního ročníku výstavy.

Loni se na výstavě prezentovali umělci studující na moravských a slezských vysokých školách, letos přišla řada na české mimopražské školy. Studenti KTF je všechny oslovili a pak vyjeli hledat tematicky vhodná díla pro výstavu po vybraných ateliérech a dílnách.

V Topičově salonu se tak dnes vystavují práce jedenácti výtvarníků ze tří českých vysokých škol, konkrétně z Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci, Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Katedry výtvarné kultury a textilní tvorby Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové.

V Topičově salonu jsou díla rozmístěna do čtyř sálů podle tematické příslušnosti, každá z místností nese jméno po některé z instalací. Zájemci se mohou vypravit na Národní třídu za mladým uměním až do 9. listopadu.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.