doc. Jiří Dolejší • foto: MFF, red. • 26. října 2012

Česko v CERN, CERN v Česku

U příležitosti 20. výročí vstupu České republiky do Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) proběhlo ve dnech 23.–26. října několik akcí. Dvě z nich na půdě Univerzity Karlovy. Pro středoškolské studenty a učitele bylo určeno přednáškové dopoledne nazvané Částice, CERN, LHC, Higgs... Vědecký program byl poté představen dvěma veřejnými přednáškami v refektáři MFF UK na Malé Straně.

Dvacet let účasti České republiky v CERN znamená 20 let aktivní účasti českých fyziků a techniků na špičkových experimentech v této největší a nejprestižnější mezinárodní laboratoři pro částicovou fyziku na světě. Kromě jiného to znamenalo podíl na přípravě a budování experimentu ATLAS pro nový urychlovač LHC od počátku až po současný provoz a využití. Dnes to znamená podíl na získávání unikátních vědeckých dat a jejich analýze, vedoucí například k objevu nové částice blízké svými vlastnostmi dlouho hledanému Higgsovu bosonu. Přínos českých pracovníků je v CERN vidět a je například kvantifikovatelný počtem českých autorů na publikacích výsledků. Ve výběrových řízeních pro dodávky do CERN uspěly mnohé české podniky a získaly tak mimořádně cenné reference. Naopak do různých profesí zajišťujících infrastrukturu CERN proniklo dosud málo českých techniků.

Účast českých vědců a techniků z Akademie věd ČR, Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického a Palackého univerzity v CERN znamená každodenní spolupráci pracovníků těchto institucí. O její hladký průběh se stará poradní orgán MŠMT – Výbor pro spolupráci České republiky s CERN v čele s doc. Rupertem Leitnerem z MFF UK. Výbor organizoval i týden speciálních akcí.

První dny byly věnovány semináři na MZV ČR o příležitostech pro český průmysl v CERN a šíření informací o pracovních příležitostech v CERN na FJFI ČVUT, VUT v Brně, na veletrhu Professia Days v Praze a na VOŠ v Praze a v Brně.

Středoškolské studenty jako potenciální vědce blízké budoucnosti a jejich učitele oslovily přednášky 24. 10. dopoledne v Modré posluchárně rektorátu UK. 140 účastníků z Prahy i vzdálenějších míst přivítal na začátku prorektor UK prof. Milan Tichý a ilustroval, jak si UK stojí v žebříčcích světových univerzit. Přednášky o detektorech, urychlovačích, standardním modelu a CERN pronesli dr. Vladimír Wágner z ÚJF AV ČR a FJFI ČVUT, dr. Jiří Rameš z FZÚ AV ČR a doc. Jiří Dolejší z MFF UK.

Vědecký program týdne začal veřejnými přednáškami 25. 10. v refektáři malostranské budovy MFF UK. Odpoledne zahájil děkan MFF UK prof. Jan Kratochvíl. Prvnímu řečníkovi, dr. Peteru Jennimu z CERN, předala medaili České fyzikální společnosti její předsedkyně dr. Alice Valkárová jako ocenění za jeho podporu českým fyzikům při přípravě experimentu ATLAS. Doktor Jenni mluvil o experimentu ATLAS, o hledání Higgsova bosonu a o dalších výsledcích.

Druhému řečníkovi, prof. Geraldu Guralnikovi z Brownovy univerzity, předal prof. Kratochvíl medaili MFF UK za jeho celoživotní přínos teoretické fyzice a zvláště za jeho příspěvek k pochopení spontánního narušení symetrie, kterým se v roce 1964 stal jedním ze šesti „otců“ Higgsova bosonu. Profesor Guralnik poté mluvil o myšlenkové atmosféře oné doby. Během neformální diskuse mezi řečníky a účastníky po přednáškách stačila dorazit také dr. Fabiola Gianottiová. Děkan Kratochvíl jí předal medaili MFF UK za její skvělý výkon při řízení experimentu ATLAS v současné době analýz a sklizně výsledků a za podporu práce českých fyziků.

Vědecký program oslav 20. výročí ČR v CERN pokračoval celodenním sympoziem v pátek 26. 10. v prostorách Akademie věd ČR. Tam promluvil ředitel pro výzkum a vědecké výpočty CERN prof. Sergio Bertolucci, vedoucí experimentů v CERN, na nichž se čeští fyzici podílejí, a teoretici.

Program sympozia i celého týdne a prezentace z přednášek


ČRo Leonardo nabízí záznam čtvrteční debaty o CERN. Hovoří doc. Jiří Dolejší z MFF UK, , předseda Výboru pro spolupráci ČR s CERN, tajemník Petr Závada, CSc., DSc, a prof. Jiří Chýla, CSc., Člen akademické rady AV ČR.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.