Výpis článků z archivu za měsíc: Leden 2004


20 let od úmrtí nejvýznamnějšího českého lékaře 20. století prof. MUDr. Josefa Charváta

Tuto sobotu to bude právě 20 let, kdy ve věku 87 let zemřel prof. Josef Charvát, mimořádná osobnost české medicíny uplynulého století. České moderní lékařství nemá mnoho osobností, které dokázaly vyniknout jak vědeckou, tak klinickou prací ve prospěch nemocných a přitom být uznávanou autoritou i svými názory na zdravotní a sociální problémy společnosti. Prof. Charvát byl od dvacátých let vždy považován za skvělého klinika a organizátora a je nezpochybňovaným zakladatelem vědního oboru endokrinologie u nás.

Pokračování

prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., 31. ledna 2004


Výsledky soutěže o grafický návrh úvodní www stránky Univerzity Karlovy v Praze

Ve stanoveném termínu byly doručeny tři návrhy. Po formální stránce došlé návrhy vyhověly vyhlášeným podmínkám pro podání návrhu.
Poté komise přistoupila k detailnímu vyhodnocení návrhů. Podmínkám soutěže ve smyslu vyhlášených měřítek hodnocení zcela nevyhověl žádný z návrhů a komise proto rozhodla, že cena za první místo nebude udělena.
Komise dále rozhodla, že:
cena za druhé místo bude udělena Lucii Fialové, Ph.D.
cena za třetí místo bude udělena dvěma návrhům, a to Šárce Wohlmuthové a Ondřeji Austovi.
Autoři návrhu budou s výsledkem seznámeni a finanční ocenění jim bude zasláno do 10.2.2004.

Pokračování

29. ledna 2004


Studenti podporují nový školský zákon

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) pokládá za důležité, aby byl urychleně přijat nový školský zákon. Návrh tohoto zákona vypracovala ministryně školství Petra Buzková, jeho projednávání však bylo přerušeno pro nesouhlas vicepremiéra Petra Mareše a některých koaličních poslanců.

Pokračování

27. ledna 2004


Z kázání děkana KTF UK prof. Ludvíka Armbrustra při pohřbu prof. Jaroslava V. Polce

U otevřeného hrobu blednou všechna lidská slova, jenom svědectví života zachovává svou váhu. Odvažuji-li se dnes přece jen pronést několik doprovázejících slov, pak je to právě svědectví naplněného života kněze a akademického pracovníka, mého kolegy a předchůdce v úřadu děkana fakulty Jaroslava Polce, jež mě k tomu povzbuzuje...

Pokračování

prof. Ludvík Armbruster, 27. ledna 2004


Inspirace pro utkání s budoucností

Česká televize po vzoru britské televize a jejích pořadů Open University BBC nabízí českému diváku stejnou možnost účasti na projektu kontinuálního vzdělávání, jakou mají diváci zahraničních televizí. Příští díl uvídíte v úterý 3. 2. 2004 v 16:35 na ČT2.

Pokračování

27. ledna 2004


Informace o nelékařském studiu na 1. lékařské fakultě UK v Praze

Zatímco studijní program Zdravotnická výchova byl pro malý zájem ze strany studentů ukončen, studijní program Ergoterapie byl zásadně přepracován, (m.j. i díky grantu EU z programu Socrates/Erasmus) a v současné době je jediným zdravotnickým programem plně kompatibilním s požadavky na obdobné edukační programy v rámci EU.

Pokračování

26. ledna 2004


V Mariánských Lázních zahájil činnost Ústav lázeňské medicíny 1. LF UK

Nové vědecké pracoviště pro výzkum lázeňství v  Mariánských Lázních na Chebsku otevřela 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Nově zřízený Ústav lázeňské medicíny by měl navázat na tradice někdejšího Výzkumného ústavu balneologického, jenž sídlil právě v Mariánských Lázních a který byl před více než deseti lety zrušen.

Pokračování

26. ledna 2004


Reforma dotací na ubytování má konkrétní podobu

(Praha, 25.1.2004) Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) je spokojena s tím, že byl přijat její návrh reformy přidělování prostředků na ubytování vysokoškoláků. „Jsme velmi rádi, že peníze na ubytování budou vysokoškoláci dostávat do ruky už v příštím roce," říká předseda SK RVŠ Jiří Nantl. „Doufáme, že se podaří nový systém podpory ubytování nastartovat od 1. ledna 2005."

Pokračování

26. ledna 2004


Významný český teolog Jan Milíč Lochman zemřel

Jan Milíč Lochman, profesor evangelické teologie, zemřel 21.1.2004 ve věku 82 let. Lochman žil od r. 1968 v zahraničí; v Basileji se stal rektorem tamní univerzity. Světově proslulý český učenec byl nositelem Zlaté a Historické medaile UK a jejim čestným doktorem.

Pokračování

23. ledna 2004


Závěrečná oponentní řízení k pěti projektům programu LI

Dne 15.1. 2004 se na Univerzitě Karlově konala závěrečná oponentní řízení k pěti projektům programu LI - Informační zdroje pro vývoj a výzkum. Program vyhlásilo MŠMT na roky 2000 – 2003. Všechny projekty zajišťovaly po dobu trvání grantu přístup k informačním zdrojům nejen uživatelům z vlastní instituce, ale otevíraly nové informační zdroje v rámci konsorcií co nejširšímu okruhu zájemců z celé vědecké komunity. Z hlediska Univerzity Karlovy v Praze účast v programu zpřístupnila nejmodernější elektronické zdroje vědeckým pracovníkům, učitelům i studentům a posunula výrazně úroveň informačně knihovnických služeb na UK.

Pokračování

JUDr. Jiřina Potočná, 22. ledna 2004


Statistické údaje o programu Socrates/Erasmus

Na základě tříletých statistických údajů programu Socrates/Erasmus provedla Evropská kancelář předběžný odhad počtu přijíždějících studentů v roce 2004/2005. Celkový počet by se v tomto roce mohl pohybovat kolem 600 studentů, nicméně jisté navýšení můžeme předpokládat kvůli možnosti uzavírání bilaterálních dohod s univerzitami nových členských států, Švýcarska, Turecka a zemí EFTA. Ze statistického zpracování též vyplývá, že na univerzitu cestuje více studentů v době letního semestru. Nejvíce studentů se rozhodne pro realizaci svého pobytu na období celého školního roku.

Pokračování

MM, 21. ledna 2004


II. chirurgická klinika kardiovaskulární chirurgie VFN a 1. LF UK

Dnes byla po generální stavební rekonstrukci slavnostně otevřena budova druhé chirurgické kliniky kardiovaskulární chirurgie VFN a 1. LF, která tvoří chirurgickou část Kardiocentra VFN. Tato přestavba byla nutná vzhledem ke stavu budovy, ale i změně požadavků na moderní provoz. Rekonstrukce, která byla zahájena v roce 1996 si postupně vyžádala kolem čtvrt miliardy Kč.

Pokračování

20. ledna 2004


Akademický senát UK

Otázkou přijímacích zkoušek na Univerzitě Karlově se Akademický senát UK zabýval na svém zasedání 5. prosince také při vystoupení paní prorektorky doc. Svobodové, která senátu předložila ke schválení ”Zprávu o přijímacím řízení ke studiu na fakultách UK v Praze pro akademický rok 2003/2004”.

Pokračování

Petr Bednařík, 16. ledna 2004


Fotoreportáž z uctění památky Jana Palacha

Studentská rada FF UK pořádala v předvečer 35. výročí upálení Jana Palacha ve čtvrtek 15. ledna 2004 společné uctění památky JANA PALACHA v průvodu se svíčkami. Představujeme vám fotoreportáž z akce.

Pokračování

h, 16. ledna 2004


Nejlepší akademickou sportovkyní je Ilona Hlaváčková

Ilona Hlaváčková, mistryně Evropy z irského Dublinu, dnes v pražském hotelu Kampa získala ocenění „Nejúspěšnější akademický reprezentant roku 2003 – Orion Studentská Pečeť“. Studentka Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy zazářila na letní světové Univerziádě, kde vybojovala dvě zlaté medaile.

Pokračování

Slávka Vancáková; Jiří Švejdar, 12. ledna 2004


www.sosporodnice.cz

Internetový porodnický projekt, který má v České republice pomáhat porodníkům, anesteziologům a porodním asistentkám v době tísně, při řešení nejzávažnějších porodnických situací byl představen na 1. lékařské fakultě UK. Vybraný tým odborníků systematicky zpracoval a soustavně on-line zpracovává nejzávažnější, život ohrožující komplikace těhotenství, porodu a šestinedělí. Projekt umožní rychlou a snadnou, především klinickou orientaci v konkrétní problematice. Uvádí i novinky ze světa, poučné kazuistiky a nové perspektivy, které s největší pravděpodobností budou upraveny pro klinické užití.

Pokračování

8. ledna 2004


Deset let časopisu Fleš na Fakultě sociálních věd

Deník tedy ve školním roce 2003/2004 slaví desetileté výročí. Proto se jeho zakladatelé, ze kterých jsou dnes renomovaní novináři a novinářky, těsně před Vánoci sešli s dnešní studentskou redakcí, která své předchůdce vřele přivítala. Trabant se sice tentokrát nestěhoval, ale vzhledem k tomu, že oslava probíhala mimo jiné i v restauraci, byla poměrně neformální.

Pokračování

PhDr. Barbora Osvaldová, 6. ledna 2004




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.