Výpis článků z archivu za měsíc: Leden 2012


Centrum vizuální historie slaví dva roky. Slouží nejvíce pedagogům a badatelům

Centrum vizuální historie Malach při Matematicko-fyzikální fakultě UK oslavilo v pátek 27. ledna druhé narozeniny. A slavilo se pracovně – seminářem pro školy, muzea, neziskové i státní organizace, jejichž pracovníci mohou archiv sami využívat nebo o něm informovat další zájemce. Setkání se uskutečnilo v budově MFF UK na Malostranském náměstí, kde se nachází jediný přístupový bod k Archivu vizuální historie Institutu Nadace šoa v České republice.

Pokračování

30. ledna 2012


Oslavy 80. narozenin prof. JUDr. Milana Čiče

Dne 19. ledna 2012 se konaly v Bratislavě oslavy 80. narozenin prof. JUDr. Milana Čiče, DrSc et mult. Dr.h.c. Profesor Čič je znám jako specialista v oblasti trestního a ústavního práva, po r. 1989 zastával řadu významných ústavních funkcí-byl předsedou vlády SR, místopředsedou vlády ČSFR, nyní je kancléřem úřadu prezidenta SR.

Pokračování

19. ledna 2012


Shromáždění zástupců Akademické obce Univerzity Karlovy dne 19. ledna 2012

Rektor UK prof. Václav Hampl a předseda Akademického senátu UK prof. Jan Hála svolávají na 19. ledna 2012 v 15.30 hod. do Collegia Maxima Právnické fakulty (nám. Curieových 7, Praha 1) informační shromáždění zástupců akademické obce Univerzity Karlovy k věcným záměrům zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům.

Pokračování

19. ledna 2012


Otevření výstavy Jan Palach ’69 na FF UK

V rámci vzpomínkového dne děkan Filozofické fakulty UK doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., spolu s ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů Mgr. Danielem Hermanem v pondělí 16. ledna slavnostně zahájili výstavu Jan Palach ’69. Expozice zpřístupněná v prostorách knihovny Filozofické fakulty nás na 20 výstavních panelech seznamuje s životem Jana Palacha a jeho dobou.

Pokračování

17. ledna 2012


Uctění památky Jana Palacha

Pietním aktem s minutou ticha si včera připomenula akdemická obec Univerzity Karlovy 43. výročí sebeupálení Jana Palacha v roce 1969. U pamětní desky Jana Palacha u budovy Filozofické fakulty položili květiny a zapálili svíčku rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., děkan Filozofické fakulty doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., a ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Mgr. Daniel Herman.

Pokračování

17. ledna 2012


Docent Krekule oslavil osmdesátiny seminářem na Přírodovědecké fakultě

U příležitosti 80. narozenin doc. Ing. Jana Krekuleho, DrSc., se na Přírodovědecké fakultě konal v úterý 10. ledna 2012 odborný seminář, který připomínal, jak se u nás vytvářela poválečná moderní biologie rostlin. Seminář spoluorganizovaly katedra experimentální biologie rostlin PřF UK společně s Českou společností experimentální biologie rostlin.

Pokračování

12. ledna 2012


Zimní přemítání o Václavu Havlovi i Vánocích

Jako většina lidí mimo tehdejší Československo jsem o Václavu Havlovi do roku 1989 neslyšel. A přesto nepřeháním, pokud řeknu, že můj život byl tímto mužem – i když nepřímo – ovlivněn. To určitě platí i o každém z Vás, kdo čtete tyto řádky.

Pokračování

10. ledna 2012


Učte se angličtinu on-line s Univerzitou Karlovou

Splňte si své novoroční předsevzetí, učte se cizí jazyky. Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy pořádá jazykové kurzy pro veřejnost. Učit se můžete angličtinu, němčinu nebo třeba čínštinu. Studenti Univerzity Karlovy dostanou kurzy se slevou. Ti, kdo na univerzitě ještě nestudují, mohou výuku jazyků spojit s přípravnými kurzy k přijímacím zkouškám na medicínu a přírodovědné obory.

Pokračování

6. ledna 2012


Reakce děkana 2. LF na článek v Deníku E15

Deník E15 zveřejnil 4. ledna 2012 informaci, že Petr Kellner „má lék na rakovinu“ a že si podal návrh na jeho patentovou ochranu. Článek obsahuje několik nepřesností, které ovlivňují jeho celkové vyznění. Pravdou je, že firma Sotio, založená Petrem Kellnerem v roce 2010, nyní pokračuje ve vývoji protinádorových vakcín pomocí dendritických buněk.

Pokračování

5. ledna 2012


Koordinační porada k dalšímu postupu UK ohledně věcných záměrů zákonů

Předseda Akademického senátu UK prof. Jan Hála svolává na 12. ledna 2012, 16 hod. do Malé auly Karolina koordinační poradu předsednictva Akademického senátu UK, předsedů akademických senátů fakult UK a místopředsedů těchto senátů z řad studentů k věcným záměrům zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům a k dalšímu postupu Univerzity Karlovy. Této porady se po předchozí dohodě zúčastní i rektor UK prof. Hampl a další zástupci vedení UK.

Pokračování

4. ledna 2012


Josef Škvorecký na přednášce Václava Černého

Ve věku 87 let zemřel 3. ledna 2012 spisovatel, překladatel a exilový nakladatel Josef Škvorecký. Významný prozaik nejprve krátce navštěvoval lékařskou fakultu UK a později přestoupil na Filozofickou fakultu, kde studoval angličtinu a filozofii. Absolvoval v roce 1949. V době svých studií docházel i na přednášky profesora Václava Černého. Přečtěte si Škvoreckého úsměvnou vzpomínku na léta strávená na Univerzitě Karlově.

Pokračování

4. ledna 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.