Výpis článků z archivu za měsíc: Říjen 2013


Komercionalizace výzkumu se stává nutností, vysvětloval vědecký atašé

Naučit se představovat smysl a výsledky vlastní vědecké práce laické veřejnosti a navázat větší spolupráci s firmami, které jsou schopné výzkum ocenit, zaplatit i využít v praxi. Na tyto oblasti by se měli vědci soustředit, pokud chtějí získávat peníze pro svá bádání i v budoucnu. Na Přírodovědecké fakultě UK o tom v úterý 29. října hovořil vědecký atašé Britského velvyslanectví v Praze Dr. Otakar Fojt.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 30. října 2013


Usnesení Komory rektorů veřejných a státních vysokých škol ČKR

Pozvání rektorů veřejných vysokých škol hlavou státu na oslavu státního svátku ČR spojenou s předáváním státních vyznamenání jsme vždy chápali jako symbolický projev významu těchto škol pro společnost a stát. Pozvání jen některých z nich a odmítnutí jiných proto považujeme za velmi nešťastné.

Pokračování

Rektor UK a předseda České konference rektorů profesor Václav Hampl, 25. října 2013


Vyjádření rektora UK k účasti na slavnostním shromáždění ke státnímu svátku 28. října

Rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Václav Hampl uvedl, že se vzhledem k selektivnímu pozvání rektorů veřejných vysokých škol na slavnostní shromáždění na Pražském hradě ke státnímu svátku 28. října tohoto aktu nezúčastní. V uplynulých 23 letech byli vždy zváni rektoři všech veřejných a státních vysokých škol a porušení této tradice považuje za velmi nešťastné.

Pokračování

red., 24. října 2013


Natalja Gorbaněvská byla za svůj boj za svobodu oceněna pamětní medailí UK

„Za vaši a naši svobodu“ stálo na transparentu, který ruská disidentka Natalja Jevgenjevna Gorbaněvská spolu s dalšími sedmi lidmi na protest rozvinula čtyři dny po 21. srpnu roku 1968 na Rudém náměstí v Moskvě. „Za boj, který nikdy nevzdala,“ ji rektor Univerzity Karlovy profesor Václav Hampl vyznamenal v úterý 22. října zlatou pamětní medailí UK.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 23. října 2013


Studenti si díky hře prožijí, jak vypadá recese a bankrot

Základní mechanismy hospodářství si mohou vyzkoušet prostřednictvím nové deskové hry studenti středních škol. Zábavnou formou se tak naučí, jak funguje nabídka a poptávka, co je to bankrot nebo jak plánovat své investice. Na tvorbě metodické příručky se podílel a odborným garantem se stal Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 23. října 2013


Předsednictvo Rady vysokých škol se zabývalo zákonem o univerzitních nemocnicích

Předsednictvo Rady vysokých škol se na svém zasedání ve čtvrtek 17. října zabývalo návrhem zákona o univerzitních nemocnicích i rozpočtem vysokých škol pro rok 2014.

Pokračování

RVŠ, 17. října 2013


75 let od mnichovské dohody. Téma druhé republiky připomene konference

Pražské centrum židovských studií Filozofické fakulty UK srdečně zve všechny zájemce na svou 2. výroční mezinárodní konferenci nazvanou Rozpad židovského života: 167 dní druhé republiky. „Realita dnešní České republiky má s událostmi předválečného Československa mnoho společných rysů, především pokud se zaměříme na jeden z burcujících aspektů tohoto období, kterým je právě pronásledování minorit,“ říká spoluorganizátorka konference Marcela Zoufalá.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 16. října 2013


Víte, kde žijete? Proměny měst popisují na výstavě vědci Přírodovědecké fakulty UK

Jak se v posledních letech vyvíjí a mění život ve městech, jak se proměňuje počet a věkové či národnostní složení obyvatel a která místa ve městech lidé považují za nebezpečná? To je jen výběr z celé řady otázek, na něž hledají odpovědi vědci z PřF UK. Vybrané výsledky svých výzkumů představí na výstavě.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 15. října 2013


Na debatě s izraelskou spisovatelkou se studenti přenesli mezi vojačky

Je jí teprve šestadvacet let, její románová prvotina však už obletěla celý svět. Mladá Izraelka Šani Boianjiu popsala ve svém debutu Věčný národ se strachy netřese na základě vlastní zkušenosti prožitky žen, které podstoupily povinnou vojenskou službu v Izraeli. Ve čtvrtek 10. října si zájemci mohli s talentovanou spisovatelkou pohovořit i v Karolinu.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 11. října 2013


„Správné rozhodnutí“ v podání premiéra v demisi

Premiérova kritika české vědy a výzkumu v krátkém rozhovoru v Hospodářských novinách ukazuje, jak interpretovat rozhodnutí vlády v demisi snížit o 1,3 mld. Kč rozpočet na výzkum, vývoj a inovace na rok 2014 oproti návrhu schválenému končící, ale přece jen řádně instalovanou vládou předchozí.

Pokračování

prof. PhDr. Stanislav Štech, CSc., prorektor pro rozvoj, 8. října 2013


Z Lékařské fakulty hygienické se stala jedna z nejlepších lékařských fakult v ČR

Na počátku své existence realizovala vinohradská fakulta hygienická pouze čtvrtý a pátý ročník studia, dnes, 60 let po založení, učí pod novým názvem 3. lékařská fakulta UK medicínu jinak. Na počátku devadesátých let zavedla reformované curriculum a její integrovaná a problémově orientovaná výuka medicíny ji řadí mezi naše nejlépe hodnocené lékařské fakulty.

Pokračování

4. října 2013


UK se i přes odlišné vnější podmínky udržela mezi elitními univerzitami

Ve večerních hodinách 2. října 2013 byl zveřejněn další z velkých mezinárodních žebříčků vysokých škol, Times Higher Education World University Ranking (THE). Oproti roku 2012/2013 zaznamenala Univerzita Karlova v tomto žebříčku pokles o zhruba 30 míst.

Pokračování

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., rektor UK, 3. října 2013


Úspěšná publikace Laboratorní diagnostika se dočkala už třetího vydání

Po úspěšných dvou vydáních monografie Laboratorní diagnostika připravil autorský kolektiv pod vedením profesora Tomáše Zimy již třetí, rozšířené vydání. Publikaci slavnostně pokřtili  ve středu 2. října v primátorském salonku v budově Městské knihovny v Praze zástupci autorů.

Pokračování

3. října 2013


Na Právnické fakultě se konala konference o trestní odpovědnosti právnických osob

Pod záštitou děkana Právnické fakulty UK profesora Aleše Gerlocha se 24. září uskutečnila konference katedry trestního práva PrF UK na téma Trestní odpovědnost právnických osob v České republice – bilance a perspektivy. Setkání tuzemských i zahraničních odborníků se konalo v historické budově Karolina.

Pokračování

Mgr. Lenka Pošíková, 2. října 2013


Víte, kde žijete? Proměny měst popisují na výstavě vědci Přírodovědecké fakulty UK

Jaký bude nový akademický rok 2013/2014, se ve své zdravici akademické obci UK zamýšlí prorektor pro studijní záležitosti docent Martin Prudký.

Pokračování

Doc. ThDr. Martin Prudký, prorektor pro studijní záležitosti UK, 1. října 2013




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.