Výpis článků z archivu za měsíc: Listopad 2010


Sympozium Role teologických fakult v univerzitě

V úterý 30. listopadu 2010 se ve Vlasteneckém sále Karolina konalo sympozium pořádané při příležitosti 20. výročí (re)inkorporace teologických fakult do Univerzity Karlovy v Praze. Začlenění tří teologických fakult jako plnoprávných součástí do Univerzity Karlovy bylo v roce 1990 jednou ze symbolických součástí proměn, jimiž Univerzita Karlova a celá naše společnost tehdy procházely. V případě Katolické teologické fakulty, která historicky patří k původní sestavě univerzity z roku 1348 a byla z pražské univerzity vyloučena komunistickým režimem v roce 1950, se tehdy jednalo o znovuzačlenění (re-inkorporaci).

Pokračování

30. listopadu 2010


Univerzita Karlova získala dvě z pěti Cen ministra školství

Dvě z pěti Cen ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro vynikající studenty v roce 2010 získali dnes zástupci Univerzity Karlovy. Náměstkyně ministra školství Eva Bartoňová dnes předala Cenu  ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro vynikající studenty a absolventy  studia  MUDr. Ondřeji Gojišovi a Mgr. Peteru Košovanovi, Ph.D.

Pokračování

30. listopadu 2010


Setkání absolventů MFF UK

Setkání se uskutečnilo 11. 11. 2010 v Malé Aule na Malostranském nám. 25.  Pozvánka navazovala na celodenní tradiční Den firem pro matematiku a informatiku, kdy mají studenti příležitost setkat se svými potenciálními zaměstnavateli. Letos poprvé už byla akce i mezinárodní, kdy mezi studenty zavítali zástupci z vývojového centra společnosti Morgan Stanley z Budapešti. 

Pokračování

30. listopadu 2010


Společné symposium v Heidelberku: Vědci prezentují společné výzkumné projekty

K 20. výročí úspěšné spolupráce mezi Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg a Univerzitou Karlovou v Praze  bylo dne 15.11.2010 uspořádáno v Heidelberku  společné vědecké symposium, které bylo zařazeno do kalendáře akcí k 625. výročí založení Ruperto Carola.

Pokračování

30. listopadu 2010


7. ročník mezinárodní konference postgraduálních studentů medicíny

Letos již posedmé pořádala Lékařská fakulta v Hradci Králové (ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové) ve dnech 18. – 20. listopadu mezinárodní konferenci studentů doktorských programů lékařských fakult. Celkem se do Hradce sjelo 42 účastníků z 13 evropských zemí.  Přibližně polovina soutěžících byla z lékařských fakult z Česka nebo Slovenska. Každá fakulta vyslala své dva zástupce, kteří byli nominováni na základě kvalifikačních fakultních vědeckých konferencí. Druhá polovina účastníků přijela z dalších jedenácti evropských zemí (Dánsko, Gruzie, Chorvatsko, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Velká Británie).

Pokračování

30. listopadu 2010


Psychologie sportu v praxi aneb cesty ke sportovnímu úspěchu

Ve dnech 26. – 27. 11. 2010 se v prostorách FF UK v Praze uskutečnila mezinárodní konference s názvem Psychologie sportu v praxi aneb cesty ke sportovnímu úspěchu, kterou uspořádala Katedra psychologie FF UK v Praze ve spolupráci s Asociací psychologů sportu České republiky. Cílem konference byla výměna zkušeností sportovních psychologů, které přispívají k efektivní práci se sportovci a trenéry, představení výsledků nejrůznějších výzkumů a jejich přesahů do praxe a také přiblížení oblasti psychologie sportu studentům psychologie a sportovních věd či sportovním trenérům.

Pokračování

29. listopadu 2010


Cenu adiktologie získal PhDr. Josef Radimecký, Ph.D., MSc.

V prostorách Bia Ponrepo byla 25. 11. 2010  slavnostně předána Cena adiktologie za významný přínos v oboru drogové problematiky Josefu Radimeckému z Centra adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF a VFN, který ve své funkci národního protidrogového koordinátora vytvořil před deseti lety první Strategii protidrogové politiky České republiky, která stavěla na čtyřech pilířích – prevenci, léčbě, prosazování práva a nově i na harm reduction.

Pokračování

29. listopadu 2010


Zádušní mše za Karla IV. na Karlštejně

Zádušní mši svatou za Karla IV. bude 29. listopadu 2010 od 17.00 hodin slavit pražský arcibiskup Dominik Duka. Karel IV. za svého života ustanovil, aby se každoročně v den jeho úmrí konala zádušní bohoslužba. Od roku 1378 se bez přerušení koná na Karlštejně v den císařovy smrti rekviem. Účast na mši v kapli sv. Kříže na hradě Karlštejn přislíbili čelní představitelé Univerzity Karlovy a velvyslanci Lucemburska, Německa a Francie, tedy států, kterým ve své době Karel IV. vládl.

Pokračování

29. listopadu 2010


Probouzet nadšení v ostatních. Čtvrtý Den vědy pražských vysokých škol

Poutavé, hravé a atraktivní – takové byly stánky pětice pražských vysokých škol, které návštěvníkům 4. ročníku Dne vědy nechaly nahlédnout alespoň do některých oblastí mnoha vědních oborů, kterými se zabývají. Den vědy se konal v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze v pátek 26. 11. 2010 a kromě už zmiňované VŠE se ho zúčastnily Univerzita Karlova, Vysoká škola chemicko-technologická, České vysoké učení technické a Česká zemědělská univerzita.

Pokračování

28. listopadu 2010


Novověká archeologie a genetická informace na Dnu vědy

V pořadí čtvrtý ročník akce Scientia Pragensis se uskutečnil tradičně poslední listopadový pátek v areálu VŠE v Praze. V rámci Dne vědy na přednáškách prezentovali nejnovějšími poznatky z oblasti vědy a výzkumu odborníci z pražských vysokých škol. Univerzitu Karlovu reprezentovali doc. PhDr. Václav Matoušek, CSc., z Fakulty humanitních studií UK a prof. Ing. Zdeněk Sedláček, DrSc., působící na 2. lékařské fakultě UK.

Pokračování

27. listopadu 2010


Konference „Diagnostika, léčba a prevence závažných civilizačních onemocnění“

Dne 25.listopadu 2010 se v Plzni konala interdisciplinární konference Diagnostika, léčba a prevence závažných civilizačních onemocnění. Cílem bylo setkání mladých lidí zabývajících se biomedicínským výzkumem, prezentace jejich vědeckých výsledků a diskuse nejen nad možným propojením technického a biomedicínského výzkumu. Konference byla určena jak pregraduálním, tak postgraduálním studentům z celé České republiky. Pořadatelem byla Lékařská fakulta UK v Plzni, organizační výbor pracoval pod vedením prof.MUDr.V.Třešky, DrSc. a as. MUDr. J.Moláčka, Ph.D.

Pokračování

25. listopadu 2010


Nejlepší absolventi UK převzali ocenění

Ceny rektora Univerzity Karlovy v Praze pro nejlepší absolventy za rok 2010 dnes převzali na zasedání Vědecké rady bývalí studenti lékařských, společensko- vědních, přírodovědných, teologických a učitelských oborů. Mimořádnou cenou za rok 2010 ocenil rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl sportovní výsledky mistryně světa ve sportovní disciplíně Dívčí rokenrolová formace.

Pokračování

25. listopadu 2010


Zemřel nositel Zlaté medaile UK Jan Wiener

Ve středu 24. listopadu zemřel nositel Zlaté medaile UK profesor plukovník Jan Wiener. Jeden z posledních veteránů československé bombardovací perutě RAF působil od roku 1991 jako hostující  profesor soudobých dějin pro zahraniční studenty na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Pokračování

25. listopadu 2010


Čtvrtý ročník Dne vědy na pražských vysokých školách

Vysoké školy čeká v následujících letech řada organizačních a legislativních změn a rektoři přítomní na tiskové konferenci jednomyslně vyjádřili své obavy nejen z důsledků očekávaných změn financování vysokého školství, ale i dopadů nevyvážené alokace peněz VaVPl. „V hlavním městě vzniká více než polovina vědeckých výsledků v republice, přesto je v posledních letech, zejména díky strukturálním fondům, péče o rozvoj infrastruktury dominantně směřována jinam než do Prahy,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl.

Pokračování

24. listopadu 2010


Na Univerzitě Karlově otevřen další dětský koutek, tentokrát na Fakultě tělesné výchovy a sportu

Neuplynul ani měsíc od iniciativy Dr. Horčice z Rozvojové komise Akademického senátu UK FTVS a dne 19.11.2010 byl na Fakultě tělesné výchovy a sportu otevřen dětský koutek. Rychlost, s jakou celý projekt byl dokončen, podpořila vstřícnost a aktivita zainteresovaných pracovníků. Hned první den vlna solidarity přinesla do koutku desítky hraček od zaměstnankyň s odrostlejšími potomky.

Pokračování

24. listopadu 2010


Slavnostní předání Cen ministra

Slavnostní předání Cen ministra školství, mládeže a tělovýchovy za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za rok 2010 a Zvláštního uznání ministra proběhlo dnes ve Velkém zrcadlovém sále v Karmelitské ulici. Cenu ministra školství získal prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc. z 1. lékařské fakulty, zvláštní uznání ministra bylo předáno autorskému kolektivu monografie „Nové jevy v právu na začátku 21. století“ a prof. PhDr. Jiřímu Kuthanovi, DrSc. za publikaci „Královské dílo za Jiřího z Poděbrad a dynastie Jagellovců“.

Pokračování

23. listopadu 2010


Zvláštní uznání ministra MŠMT získal prof. Jiří Kuthan

Pro týmy, které mají velké vědecké programy a tomu odpovídající výstupy, je nutné konečně získat statut excelentních pracovišť, stejně jako pro Univerzitu Karlovu statut research univerzity. Již dlouhá léta se o tom mluví, ale přitom nebylo v tomto směru nic podniknuto.

Pokračování

23. listopadu 2010


Cenu ministra školství obdržel prof. Karel Smetana

Přál bych si, aby podmínky, ve kterých jsme měli možnost pracovat díky výzkumným centrům, výzkumným záměrům a Národnímu programu výzkumu, byly do budoucna stejné, jako byly letos a loni. Kdyby tomu tak bylo, mnoho by nám ke spokojenosti nechybělo.

Pokračování

23. listopadu 2010


Zvláštní uznání ministra MŠMT získal kolektiv z Právnické fakulty

Byl bych rád, kdyby se našly dostatečné zdroje proto, aby se vědecký výzkum na Právnické fakultě, který se v posledních letech intenzivně rozběhl, mohl i nadále rozvíjet. Zdá se, že dnes je asi největší hrozbou, že může dojít ke zbytečnému přibrzdění aktivit, což se týká nejen naší fakulty, ale celé univerzity a vlastně celého vysokého školství v oblasti vědy.

Pokračování

23. listopadu 2010


Poznámka k průběhu koncertu 17. listopadu 2010

Dne 17. listopadu 2010 se konal ve Velké aule Univerzity Karlovy koncert, jehož průběh negativně poznamenanala naprosto nečekaná a nepřijatelná moderace jednoho z účinkujících. Tento, ze strany vystupujících předem neanoncovaný akt, dehonestoval průběh večera a nepochybně se dotkl většiny přítomných.

Pokračování

23. listopadu 2010


Křeslo pro hosta na Husitské teologické fakultě patřilo prof. Malému

Od roku 2010 pořádá Husitská teologická fakulta nepravidelná setkání s významnými osobnostmi přístupná akademické obci i širší veřejnosti. Prvním letošním hostem byl v dubnu přední český varhaník a pedagog Akademie múzických umění Jaroslav Tůma. 18. listopadu navštívil fakultu bývalý rektor UK, významný odborník v oblasti právních dějin a také nedávný jubilant prof. JUDr. Karel Malý, DrSc.

Pokračování

22. listopadu 2010


Naplňování meziuniverzitní dohody uzavřené v roce 2006 mezi Univerzitou Karlovou v Praze a Univerzitou v Minji (střední Egypt)

Poté, co se z důvodu odstoupení partnerů ze zemí EU (Německo, Holandsko, Španělsko) nepodařilo podat společný projekt nazvaný Spolupráce Českého egyptologického ústavu FF UK a regionálních univerzitních knihoven v Egyptě, představený na konferencích MELCOM 2004 v Mnichově a MELCOM 2005 v Alexandrii, rozhodli se partneři z Egypta a ČR iniciovat podpis Meziuniverzitní dohody mezi výše zmíněnými univerzitami.

Pokračování

22. listopadu 2010


Věrní souputníci neštěstí a vina na ETF UK

Zcela zaplněná Velká posluchárna Evangelické teologické fakulty UK byla 19. 11. místem konání mezioborové konference Neštěstí a vina: věrní souputníci. Hlavní cíle konference představila organizátorka PhDr. Bohumila Baštecká, Ph.D., z katedry teologické etiky ETF UK.

Pokračování

22. listopadu 2010


Informační den Univerzity Karlovy

V sobotu 20. listopadu 2010 proběhl v pražském areálu Albertov již osmý Informační den Univerzity Karlovy. Akci navštívilo téměř 3 tisíce středoškoláků a zájemců o studium. Již tradičně měli studenti zájem zejména o informace týkající se studia v zahraničí a možnosti přijetí na studium bez přijímacího řízení. Novinkou je aktuální otázka bonifikací za státní maturity a profil absolventů.

Pokračování

20. listopadu 2010


Tisková zpráva Rady vysokých škol

Sněm Rady vysokých škol se znepokojením konstatuje, že vedení MŠMT hrubě zanedbává spolupráci s volenou reprezentací vysokých škol - Radou vysokých škol, která také jako jediná zastupuje studentskou obec v České republice. Není akceptovatelné, že ani ministr školství ani odpovědný náměstek doposud nevěnovali přímé komunikaci s předsednictvem a sněmem Rady vysokých škol odpovídající pozornost a nezúčastnili se žádného z jednání Rady vysokých škol, na která byli s předstihem zváni.

Pokračování

19. listopadu 2010


Reakce ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše na stanovisko České konference rektorů

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš bere na vědomí zamítavé stanovisko České konference rektorů k návrhu novely zákona o vysokých školách včetně nesouhlasného stanoviska k zavedení zápisného v podobě, v jaké je prezentováno v předkládaném návrhu novely.  

Pokračování

19. listopadu 2010


Křest knihy Komplexní léčba popáleninového traumatu

Křest knihy Komplexní léčba popáleninového traumatu se uskutečnil v podvečer 18. listopadu v recepčních prostorách Karolina. Učebnice vznikla pod vedením proslulé lékařky v oboru popáleninové medicíny prof. MUDr. Radany Königové, která v publikaci shrnula své celoživotní poznatky. Na monografii spolupracoval s profesorkou 3. lékařské fakulty MUDr. Josef Bláha a kolektiv. Křestu se zúčastnil i „prorektor editor“ prof. PhDr. Ivan Jakubec, CSc.

Pokračování

19. listopadu 2010


Stanovisko ČKR k návrhu novely zákona o vysokých školách

ČKR nesouhlasí s návrhem na zavedení zápisného v podobě, v jaké je prezentováno v předkládaném návrhu novely (část první, článek I, bod 5). ČKR doporučuje zavedení zápisného až v návaznosti na realizaci systému státní finanční pomoci studentům vysokých škol a zejména po vyjasnění, že půjde o trvalé, nikoli krátkodobé řešení.

Pokračování

19. listopadu 2010


Buďte alespoň trochu bojovní

V předvečer studentského svátku 17. listopadu  převzali přední akademičtí pracovníci a mladí vědci ocenění Nadaní Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Slavnostního vyhlášení se na zámku v Lužanech zúčastnili předseda Akademie věd ČR prof. Ing. Jiří Drahoš,DrSc., dr. h. c., rektor ČVUT prof. Ing. Václav Havlíček, CSc., generální ředitel Národního muzea PhDr. Michal Lukeš, PhD., dále vládní zmocněnec pro evropský výzkum a nositel Hlávkovy medaile prof. Ing. Ivan Wilhelm, CSc. Univerzitu Karlovu reprezentoval prorektor pro doktorské studium a akademické kvalifikace prof. PhDr. Ivan Jakubec, CSc.

Pokračování

18. listopadu 2010


Slavnostní shromáždění SKRVŠ

Desítky studentů se dnes účastnily průvodu od Hlávkovy koleje k pamětní desce Jana Opletala a Václava Sedláčka v Žitné ulici, kde se konalo slavnostní shromáždění organizované Studentskou komorou Rady vysokých škol.

Pokračování

17. listopadu 2010


Uctění památky před Hlávkovou kolejí - fotoreportáž

Před Hlávkovu kolejí uctili památku odboje studentů proti nacistům v roce 1939 představitelé akademických institucí, politici a studenti. Pozvání Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových přijal i prezident Václav Klaus. Ze vzpomínkové slavnosti k výročí 17. listopadu v Jenštějnské ulici přinášíme fotoreportáž.

Pokračování

17. listopadu 2010


Naše společnost si prostě nemůže dovolit platit vše

O problematice školného ve Velké Británii jsme hovořili s Dr. Alanem Buttem-Philipem, který přednášel na FSV o současné britské vládní koalici. Provokativní název „The New Coalition Government in the UK: Triumph or Disaster?“ přilákal do posluchárny desítky studentů.

Pokračování

15. listopadu 2010


Z ruky číst nedokážeme, ale z Vaš krve Ano.

Studenti 2. a 3. lékařské fakulty UK, sdružení ve spolku IFMSA, se podíleli v pátek 12. listopadu na Světovém dni diabetu. Ve stanu na Staroměstském náměstí bezplatně měřili návštěvníkům krevní cukr, obsah tuku v těle, krevní tlak a cholesterol. Výsledky měření si každý z přibližně 500 návštěvníků odnesl na památku zapsané na speciální kartičce.

Pokračování

15. listopadu 2010


Delta Orionis. Unikátní vlastnosti hvězdy odhalil kolektiv badatelů z Astronomického ústavu MFF UK

Kolektiv badatelů z Astronomického ústavu MFF UK v Praze odhalil unikátní vlastnosti hvězdy delta Orionis, jedné z nejjasnějších hvězd v souhvězdí Orion a jedné ze tří hvězd známého Orionova pásu viditelného na zimní obloze. Studie, na které spolupracovali i kolegové z AsU AV ČR a Univerzity v Zagrebu v Chorvatsku, byla publikována koncem letošního roku v prestižním evropském časopise Astronomy and Astrophysics. Hlavním autorem práce je RNDr. Pavel Mayer, DrSc. z Astronomického ústavu UK, který nedávno oslavil 78. narozeniny. Práce vznikla s podporou grantu GAČR P209/10/0715.

Pokračování

12. listopadu 2010


Německé requiem v zaplněném chrámu

V neděli 7. listopadu proběhl v kostele sv. Antonína v Praze 7 společný koncert Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy v Praze společně s Chor St. Stephan z německého Karlsruhe. Pod taktovkou Jakuba Zichy zaznělo Německé Requiem od Johannesa Brahmse. Spoluúčinkovali Pražská komorní filharmonie a sólisté Monika Brychtová a František Zahradníček. Nad koncertem, který shlédlo na 400 diváků, převzal záštitu velvyslanec SRN v Praze, J. E. Johannes Haindl.

Pokračování

10. listopadu 2010


Pokračování

9. listopadu 2010


Informační den Univerzity Karlovy v Praze

V sobotu 20. listopadu 2010 proběhne v pražském areálu Albertov osmý ročník tradiční akce s názvem „INFORMAČNÍ DEN UNIVERZITY KARLOVY“, na které se představí všech 17 fakult. Zájemci se zde dozvědí nejen podrobné informace o studiu a přijímacím řízení na tuto nejstarší a největší českou univerzitu, ale například i o možnostech ubytování či nabídce volnočasových aktivit. Cílem Informačního dne Univerzity Karlovy je usnadnit uchazečům o univerzitní studia jedno z nejdůležitějších životních rozhodnutí.

Pokračování

8. listopadu 2010


Filozofická fakulta UK a Národní muzeum rozšiřují spolupráci

Děkan Filozofické fakulty Michal Stehlík a generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš podepsali v pondělí 8. listopadu 2010 na půdě Univerzity Karlovy smlouvu o spolupráci obou institucí. Připravují intenzivní program kooperace v rámci doktorandského studia na zcela nové úrovni.

Pokračování

8. listopadu 2010


GAUDEAMUS 2010 v Brně

V pořadí XVII. ročník veletrhu vzdělávání Gaudeamus skončil v pátek v Brně. Letošní ročník se konal pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a zúčastnily se ho téměř dvě stovky českých i zahraničních univerzit, vysokých, vyšších odborných a jazykových škol, agentur zajišťujících vzdělávání. Ze 17 fakult Univerzity Karlovy se na veletrhu prezentovala 1. Lékařská fakulta, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Přírodovědecká fakulta, Matematicko-fyzikální fakulta a Fakulta sociálních věd.

Pokračování

8. listopadu 2010


Nová iniciativa na podporu talentů v doktorském studiu na PřF UK

Děkan Přírodovědecké fakulty UK prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc., představil na vědecké konferenci, pořádané 5. 11. 2010 na pražském Albertově, novou iniciativu na podporu mladých doktorandů. Díky ní mohou talentovaní studenti získat ke svému stipendiu navíc dalších 12 000 Kč.  

Pokračování

8. listopadu 2010


Potřebujeme nekonečno. Centrum pro teoretická studia slaví 20 let

Experimentální, novátorské, neobvyklé a nečekané ve svých myšlenkách a závěrech vždy a všude, od začátku až do konce. Takové byly i oslavy Centra pro teoretická studia (CTS), společného pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR, které si 20 let svého založení připomnělo setkáním v pražském Kině Lucerna 3. listopadu 2010.

Pokračování

5. listopadu 2010


Věda a prosazování modernity ve Francii konce 19. století

Robert Fox, profesor historie na Linacre College University v Oxfordu, hostující profesor Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze pronesl  ve čtvrtek 21.10. na Filozofické fakultě přednášku: Science and travails of modernity in fin-de-siecle France, kterou společně pořádaly Europaeum - asociace univerzit a historické ústavy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. 

Pokračování

5. listopadu 2010


Cenu Knihovna roku 2010 získala Univerzita v Kostnici

Stovky studentů Univerzity Karlovy se již seznámily s německou „Knihovnou roku 2010“. Tou byla 24. října vyhlášena Univerzitní knihovna v Kostnici. Od roku 1991 spolupracuje UK s kostnickou univerzitou a v rámci mezinárodní výměny využili služby kostnické knihovny studenti práv, germanistiky, historie, sociologie, archeologie, slavistiky, anglistiky, politologie, archeologie, masová komunikace, knihovnictví, komputační linguistiky, informatiky, matematiky, statistiky a ekonomie. Katalog nabízí více jak dva miliony svazků a kromě volně dostupných knih se servis orientuje i na elektronické zdroje.

Pokračování

3. listopadu 2010


Cena Randovy nadace

Výsledky soutěže o nejlepší diplomovou práci vyhlásila na slavnostním zasedání v prostorách Velké auly Karolina Randova nadace. Slavnostnímu předání cen předcházela přednáška proděkana pro vědu a výzkum právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni prof. Dr. JUDr. Karla Eliáše věnovaná osobnosti prof. Antonína rytíře Randy. Prof. Eliáš vyzdvihl nejen Randův přínos k vytvoření české univerzity, ale především osobní přístup zakladatele českého soukromého práva k vědecké práci, který by mohl být pro každého akademika vzorem. Cenu Randovy nadace za diplomovou práci letos získali Mgr. Ivan Cisár, Mgr. Slavomír Halla a Mgr. Zdeněk Kučera.

Pokračování

2. listopadu 2010


ČT 24: Rendez-vous s Václavem Hamplem

Rektor UK prof. Václav Hampl dnes podruhé moderuje pořad Rendez-vous na ČT24. Dívejte se na ČT24 dnes v 10.10. O úspěších českých vědců v egyptském Abúsíru si bude povídat dr. Renatou Landgráfovou, absolventkou egyptologie na FF UK v Praze, srovnávací lingvistiky na Harvard University, USA a egyptologie na University of Pennsylvania, Philadelphia, USA.

Pokračování

2. listopadu 2010


Prestižní evropský grant pro vědce z UK již podruhé v tomto roce

Mgr. Jana Roithová, Ph.D. z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze získala prestižní juniorský grant ERC - Starting Grant ERC ISORI (Ion Spectroscopy of Reaction Intermediates, Iontová spektroskopie reakčních intermediátů) ve výši 1 294 800 Euro na dobu 60 měsíců trvání projektu.

Pokračování

1. listopadu 2010




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.