Výpis článků z archivu za měsíc: Listopad 2011


Pražské vysoké školy vinou Evropské unie chudnou

Zástupci pěti pražských vysokých škol se sešli na společné tiskové konferenci u příležitosti Dne vědy, aby vyjádřili svá stanoviska k tématům souvisejícím s přípravou nového vysokoškolského zákona. Jednalo se zejména o podporu mladých vědeckých pracovníků, problematiku výzkumných univerzit a výzkumných fakult a tok financí vysokým školám v pražském regionu. Tisková konference proběhla 30. listopadu v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze, která 2. prosince zároveň hostí již 5. ročník Dne vědy.

Pokračování

30. listopadu 2011


Kulatý stůl Demokracie a lidská práva v jihovýchodní Asii za přítomnosti Jeho Svatosti dalajlamy

V sobotu 10. prosince 2011 zavítá do Prahy na pozvání Václava Havla a Nadace Forum 2000 nejvyšší duchovní představitel Tibetu Jeho Svatost dalajlama. V neděli 11. 12. 2011 proběhne od 10.00–12.00hod ve velké aule Filozofické fakulty UK kulatý stůl Demokracie a lidská práva v jihovýchodní Asii : Rok od prázdné židle v Oslu připomínající roční výročí udělení Nobelovy ceny míru přednímu čínskému disidentovi Liu Xiaobo.

Pokračování

29. listopadu 2011


Ryhlá reakce a argumentace. Na Filozofické fakultě se chystá debatní turnaj

Na Filozofické fakultě se 2. a 3. prosince uskuteční jubilejní desátý ročník Mikulášského turnaje v ušlechtilé mezinárodní disciplíně – akademické debatě. O vítězství v jednom z největších tuzemských turnajů běžně soutěží i 32 týmů z Česka a Slovenska.

Pokračování

29. listopadu 2011


Česko-japonské sympozium o psychologických aspektech pracovního stresu

Na katedře psychologie FF UK se 5. října uskutečnilo sympozium o psychologických aspektech pracovního stresu. Mezi odborníky, kteří vystoupili s výsledky svých výzkumů v oblasti aplikované psychologie pracovního stresu, byli prof. Yasumasa Otsuka z hirošimské univerzity, doc.Vladimír Kebza, CSc., a prof. Lenka Šulová, CSc., z katedry psychologie UK.

Pokračování

28. listopadu 2011


Keňští absolventi nenajdou uplatnění, jejich mozky se plýtvá

Diskusi s keňskou farmářkou Hellen Yego uspořádalo 24. listopadu pro studenty Husitské teologické fakulty UK Akademické centrum rozvojové a humanitární práce. Její náplní bylo nejen ekonomické partnerství s Evropskou unií, které místním zemědělcům ztěžuje pozici na trhu, ale i povídání o životních podmínkách a rozvoji infrastruktury v Keni a systému vzdělávání.

Pokračování

28. listopadu 2011


Prohlášení Rady vysokých škol k informaci MŠMT

Rada vysokých škol konstatuje, že informace „MŠMT jednalo s reprezentací vysokých škol o reformách VŠ” uveřejněná na www stránkách MŠMT o semináři, který se konal 25. 11. 2011, je jednostranná a zejména ve 3. odstavci s ohledem na věcnou stránku značně zkreslující.

Pokračování

28. listopadu 2011


Vnitřní lékařství vychází již po čtvrté

Nové, už čtvrté vydání knihy Vnitřní lékařství, jejímž autorem je prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc., pokřtil v úterý 22. listopadu v Karolinu předseda České lékařské společnosti prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc.

Pokračování

23. listopadu 2011


Program rozvoje vědních oblastí na UK (PRVOUK) – současný stav a vývoj

Výsledný návrh Programu rozvoje vědních oblastí na UK (PRVOUK) je v současné době připraven. Tak, jako jsme o připravovaném systému informovali v létě, nyní jsme využili příležitosti a položili několik otázek rektorovi UK prof. Václavu Hamplovi.

Pokračování

23. listopadu 2011


Právnická fakulta oslavila 200 let Všeobecného občanského zákoníku

Dvousté výročí vzniku Všeobecného občanského zákoníku si připomněli odborníci na půdě Právnické fakulty UK. Od 22. listopadu zde probíhala dvoudenní konference, která se věnovala jak historii občanského zákoníku, tak i jeho současnému stavu. V diskusích se zmínila i poslanci nedávno schválená podoba legislativy, která nyní míří do Senátu.

Pokračování

23. listopadu 2011


Proč UNCE

Není třeba složité analýzy ke zjištění, že financování vědy a výzkumu v ČR netvoří promyšlený systém. Kampaňovité spouštění a opouštění vzájemně se nedoplňujících a nekoordinovaných způsobů financování brání stabilitě nutné k budování a růstu vědeckých týmů na vysokých školách. Další osud mladých vědeckých kolektivů vzniklých v rámci končících výzkumných záměrů a výzkumných center je spojen s mnoha nejistotami a pochybnostmi.

Pokračování

22. listopadu 2011


Oslavy 800. výročí narození sv. Anežky České jsou v plném proudu

Mezinárodní konference uspořádaná u příležitosti osmistého výročí narození sv. Anežky České byla dnes slavnostně zahájena v kostele sv. Vojtěcha při Katolické teologické fakultě UK. Během třídenního maratonu přednášek vystoupí téměř 30 odborníků převážně z českého akademického prostředí, ale i z Rakouska, Maďarska, Německa či Polska. Konference vyvrcholí ve čtvrtek 24. listopadu vernisáží výstavy Svatá Anežka Česká – princezna a řeholnice.

Pokračování

22. listopadu 2011


Portál Přírodovědci.cz má studenty přitáhnout ke vědě

Přírodovědci.cz je nový portál Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který popularizuje vědu a výzkum. Internetové stránky mají oslovit středoškolské studenty, pedagogy, média i širokou odbornou veřejnost.

Pokračování

22. listopadu 2011


Jak dál v institucionálním výzkumu na Univerzitě Karlově?

O podobě a směřování institucionálního výzkumu tj. o rozdělení prostředků přidělených na institucionální výzkum dříve rozhodovaly odborné komise Ministerstva školství, jejichž kompetence a nestrannost byla mnohými zpochybňována. Dnes je situace zcela jiná. Musí rozhodnout příjemce. Univerzita Karlova se tak dostává do zcela nové pozice. Její vedení a orgány musí přijmout a obhájit základní a velmi závažná politická rozhodnutí, která budou určovat rozsah a kvalitu její vědecké činnosti v dalších letech. O nutnosti učinit takové rozhodnutí ví vedení Univerzity dva roky.

Pokračování

21. listopadu 2011


Ceny Josefa Hlávky jsou rozděleny

V předvečer studentského svátku 17. listopadu převzali přední akademičtí pracovníci a mladí vědci ocenění Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Slavnostní vyhlášení proběhlo už tradičně na zámku v Lužanech u Přeštic.

Pokračování

18. listopadu 2011


Hluk stojí Prahu 2,5 miliardy korun ročně – a bude dál narůstat

Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy pořádá ve středu 16. listopadu konferenci Externí náklady dopravy: oceňování cestovního času a hluku z dopravy. Sympozium představí široké veřejnosti nejnovější poznatky v oblasti ekonomického hodnocení negativních dopadů dopravy. Při této příležitosti jsme hlavnímu řešiteli projektu Vojtěchu Mácovi položili několik otázek.

Pokračování

16. listopadu 2011


Prohlášení Předsednictva České konference rektorů

ČKR je velice překvapena tvrzeními ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Josefa Dobeše přednesenými v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR 27. října 2011. Ministr poslancům sdělil, že návrh věcného záměru zákona o vysokých školách je výsledkem shody odborné veřejnosti a obsažené parametry si odborná veřejnost žádá.

Pokračování

16. listopadu 2011


Pokračování

16. listopadu 2011


Pokračování

16. listopadu 2011


Čeští a nizozemští vědci zkoumali vysoce účinný nanokrystalický transformátor světla

Prestižní vědecký časopis Nature Nanotechnology uveřejnil v listopadovém čísle společnou studii vědců Univerzity Karlovy a univerzity v Amsterdamu, která popisuje experimentální studium neobvyklého jevu nazvaného „prostorově oddělené rozštěpení kvanta“ (space-separated quantum-cutting – SSQC). Publikace je výsledkem dvouletého výzkumu, který se i v budoucnosti zaměří na zkoumání mechanismus SSQC jevu a jeho využitelnosti ve fotonice (spojení elektroniky a optiky).

Pokračování

16. listopadu 2011


Sbor a orchestr UK poprvé vystoupil v Dvořákově síni Rudolfina

Stoleté výročí narození lékaře a houslaře Aloise Hoňka oslavil Sbor a orchestr Univerzity Karlovy náležitě – koncertem, při němž si obecenstvo poslechlo skladby Mozarta, Vivaldiho i Dvořáka. Koncert byl výjimečný nejen v tom, že proběhl v síni s nejlepší akustikou v Praze, ale i v tom, že všechny čtyři nástroje sólistů vyšly z rukou MUDr. Hoňka, takže sbor mohl s hrdostí předvést jeho houslařské umění. Hudební těleso vystoupilo 25. 10. 2011 pod taktovkou svého dlouholetého dirigenta Haiga Utidjiana.

Pokračování

14. listopadu 2011


Podpora mladých vědců vede k vysoké kvalitě vědy a výzkumu

Excelenci ve vědě a vzdělávání nelze dosáhnout bez garancí kontinuity vědeckého bádání a institucionální finanční podpory. Česká republika postrádá větší zastoupení významných zahraničních vědců na výzkumných pracovištích a výraznější podporu začínajících vědců. Shodli se na tom účastníci středeční debaty (link) o mezinárodní konkurenceschopnosti české vědy a výzkumu, organizované v rámci Týdne vědy a techniky na Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze od 1. do 11. listopadu.

Pokračování

11. listopadu 2011


Cenu ministra získal prof. MUDr. Jiří Zeman, DrSc., z 1. lékařské fakulty UK

Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za rok 2011 dnes ve Velkém zrcadlovém sále MŠMT převzal prof. MUDr. Jiří Zeman, DrSc., z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, laudatio pronesl prorektor pro doktorské studium a akademické kvalifikace prof. PhDr. Ivan Jakubec, CSc. V letošním roce bylo hodnotící komisi zasláno 16 nominací, komise se nakonec rozhodla udělit 4 ocenění.

Pokračování

10. listopadu 2011


Učební pomůcky pro děti? Zajímavé, hravé, originální

Třetího listopadu proběhla na půdě Pedagogické fakulty UK slavnostní vernisáž při příležitosti již druhého ročníku výstavy Pojďme se učit – výstava didaktických pomůcek. Výstava potrvá do 17. 11. 2011 a klade si za cíl propagovat originální učební pomůcky zaměřené nejen na zdravé děti, ale chce nabídnout inspiraci i pro práci s dětmi se zrakovými omezeními či poruchami učení. Pomůcky jsou v drtivé většině vždy původní, hravé a zajímavé, jejich přínos pro ozvláštnění vyučování je nezanedbatelný.

Pokračování

10. listopadu 2011


Univerzita Karlova hostí mezinárodní setkání 22 univerzit

Univerzita Karlova hostí ve dnech 10. – 12. listopadu 5. výroční setkání Mezinárodního fóra veřejných univerzit International Forum of Public Universities (IFPU) / Forum international des universités publiques (FIUP). Hlavním posláním organizace, která sdružuje 22 veřejných univerzit v Evropě, Asii, Africe, v Severní a Jižní Americe, je spolupráce v oblasti doktorského a vědeckého výzkumu.

Pokračování

10. listopadu 2011


Antonín Holý převzal medaili na konferenci o bariérách mezi vědou a průmyslem

Vynikající český chemik prof. RNDr. Antonín Holý, DrSc., dr. h. c. mult. obdržel v pátek 4. listopadu stříbrnou pamětní medaili za dlouholetý výzkum virostatik a vývoj léků, které pomáhají pacientům po celém světě s léčbou AIDS. Ocenění profesoru Holému předal předseda Senátu PČR Milan Štěch během konference akademiků a zástupců průmyslu, kteří debatovali o překážkách ve vzájemné spolupráci a možnosti jejich řešení.

Pokračování

9. listopadu 2011


8. mezinárodní konference postgraduálních studentů medicíny

Letos již poosmé pořádá Lékařská fakulta v Hradci Králové ve dnech 10. – 12. listopadu mezinárodní konferenci studentů doktorských programů lékařských fakult. Celkem by do Hradce Králové mělo přijet 37 účastníků z více než desítky evropských zemí.  Přibližně polovina soutěžících je z lékařských fakult z Česka nebo Slovenska. Každá fakulta vyslala své dva zástupce, kteří byli nominováni na základě kvalifikačních fakultních vědeckých konferencí.

Pokračování

9. listopadu 2011


Systém školní prevence užívání návykových látek stále chybí

Odpovědět na otázku, zda konečně dokážeme vytvořit mezioborový a meziresortní model prevence v českých školách, si dala za cíl konference pořádaná ve dnech 7. a 8. listopadu Centrem adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF a VFN UK, hlavním městem Praha a Sdružením SCAN. Během prvního dne zaplnili účastníci konference do posledního místa hlavní sál budovy pražského magistrátu, což bylo jasným důkazem, že problematika závislostí pracovníky ve školství i neziskovém sektoru opravdu trápí.

Pokračování

8. listopadu 2011


Pohled na kulturologii skrze genderové brýle

Konferenci věnovanou genderovým aspektům studia člověka, společnosti a kultury připravila katedra kulturologie Filozofické fakulty UK. Celkem tři bloky přednášek si mohli 7. listopadu vyslechnout nejen studenti hostitelské katedry, ale i dalších oborů Univerzity Karlovy, zájem o účast projevilo také mnoho zástupců neziskových a státních organizací věnujících se problematice genderu.

Pokračování

8. listopadu 2011


Týden čtenářské gramotnosti vrcholí mezinárodní konferencí

Až do pátečního odpoledne trvá mezinárodní konference Rozvoj čtenářských kompetencí v prostředí inkluzivní školy, kterou pořádá Pedagogická fakulta UK. Konference je součástí Týdne čtenářské gramotnosti, jenž probíhá v prostorách fakultní budovy v ulici M. D. Rettigové od 31. 10. 2011.

Pokračování

4. listopadu 2011


Koreanista Vladimír Pucek obdržel jihokorejské státní vyznamenání

U příležitosti 565. Dne Hangulu (dne korejského písma) byla 9. října 2011 udělena sada medailí významným korejským i zahraničním kulturním pracovníkům. Současně ministr kultury, turistiky a sportu KR udělil jménem prezidenta KR I Mjong-baka (Lee Myung-bak) též Řád za zásluhy v oblasti kultury dvěma význačným lingvistům – korejskému profesorovi Nam Ki-simovi a významnému představiteli české koreanistiky Vladimíru Puckovi.

Pokračování

3. listopadu 2011


2,3 miliardy na výstavbu biomedicínského centra BIOCEV schváleny

Evropská komise schválila dotaci z evropských fondů ve výši 2,3 miliardy korun na výstavbu nového biomedicínského a biotechnolo- gického centra BIOCEV, které do roku 2015 vyroste ve Vestci u Prahy. V Česku vznikne nejen unikátní Centrum fenogenomiky, jehož součástí bude tzv. „myší klinika“, ale také špičkové centrum pro vzdělávání mladých vědců či firemních odborníků.

Pokračování

3. listopadu 2011


Vysokoškolský umělecký soubor UK se vrátil z koncertního turné po Číně

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy se 28. října 2011 vrátil ze čtrnáctidenního koncertního turné po Číně a přidal tak další střípek do bohaté mozaiky svých zahraničních zájezdů. 32 zpěváků spolu se sbormistrem Jakubem Zichou a klavíristou Janem Linhartem se představilo na 9 koncertech v Šanghaji a Pekingu a jejich vystoupení se všude setkala s mimořádným ohlasem.

Pokračování

2. listopadu 2011


50 let OECD ve fotografii. Velkoformátové snímky zachycují milníky od roku 1960

Vernisáž výstavy k 50. výročí založení Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se uskutečnila 31. 10. 2011 v budově IES FSV UK za přítomnosti děkana fakulty PhDr. Jakuba Končelíka, Ph.D., a prof. Ing. Karla Dyby, CSc., velvyslance a stálého představitele ČR při OECD.

Pokračování

1. listopadu 2011


Medaile Antonína Randy byly slavnostně uděleny

Předseda Jednoty českých právníků JUDr. Pavel Rychetský předal významným osobnostem našeho právnického světa stříbrné a bronzové medaile, nesoucí jméno bývalého rektora Univerzity Karlovy Antonína Randy. Slavnostní udělení medailí proběhlo 31. října ve Vlasteneckém sále Karolina.

Pokračování

1. listopadu 2011


Centrum experimentální biologie rostlin otevřelo rekonstruované prostory

Slavnostní otevření rekonstruovaných prostor Centra experimentální biologie rostlin Přírodovědecké fakulty UK se uskutečnilo dne 27. 10. 2011. Prezentace výzkumu pracovních skupin centra a prohlídka rekonstruovaných místností proběhla za účasti děkana fakulty prof. RNDr. Bohuslava Gaše, CSc., proděkana pro biologickou sekci a Ústav životního prostředí doc. RNDr. Petra Folka, CSc., a zástupců Magistrátu hlavního města Prahy.

Pokračování

1. listopadu 2011


V Dobešově Kocourkově

Ministr školství chce zavést školné, ale neví, jak to udělat. To samo o sobě není nic zvláštního. Všechny vládní reformy jsou páchány právě tímto podivným způsobem. Jakousi metodou malých pokusů a velkých omylů.

Pokračování

1. listopadu 2011


Na brněnském výstavišti začíná veletrh vzdělávání Gaudeamus

Na brněnském výstavišti dnes začíná veletrh Gaudeamus, jehož se každoročně účastní tisíce mladých lidí. Akce jim dává možnost udělat si přehled o nabídce vysokých škol a vybrat si vhodné studium.

Pokračování

1. listopadu 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.