Výpis článků z archivu za měsíc: Listopad 2013


Profesor Jan Royt vydává monografii o Mistrovi třeboňského oltáře

Pro české malířství objevil stín, sám se do něj však ukryl tak dokonale, že dosud vědci netuší, kým skutečně byl. O Mistrovi třeboňského oltáře, jednom z nejvýznamnějších středověkých umělců působícím na českém území, nyní vydává rozsáhlou monografii profesor Jan Royt. Publikace vyjde na začátku prosince v Nakladatelství Karolinum.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 29. listopadu 2013


Výročí Ústavu dějin křesťanského umění: na slavnosti rektor vyznamenal Bruno Kleina

Právě před deseti lety vznikl na Katolické teologické fakultě UK Ústav dějin křesťanského umění. Jeho narozeniny oslavili pracovníci a studenti ústavu na slavnostním shromáždění, které se konalo na fakultě v úterý 19. listopadu. Rektor UK profesor Václav Hampl při této příležitosti předal spolupracovníkovi ústavu profesoru Bruno Kleinovi zlatou pamětní medaili UK.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 20. listopadu 2013


Novými čestnými doktory UK se stali profesoři Dixon a Kurmann

Předního specialistu na ekologii profesora Anthonyho F. G. Dixona a odborníka na dějiny umění profesora Petera Kurmanna vyznamenal na doporučení Vědecké rady UK rektor profesor Václav Hampl čestnými tituly doctor honoris causa. Univerzita Karlova tak ocenila jejich mimořádné celoživotní dílo a významný přínos k rozvoji bádání na UK.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 20. listopadu 2013


Ústav dějin křesťanského umění KTF UK slaví desáté narozeniny

Letos na podzim uplynulo deset let od založení Ústavu dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě UK. Při této významné příležitosti iForum požádalo spoluzakladatele a dlouholetého vedoucího ústavu profesora Jiřího Kuthana, aby představil nejvýznamnější počiny ústavu a jeho budoucí směřování.

Pokračování

Prof. PhDr. Jiří Kuthan, DrSc., dr. h. c., 12. listopadu 2013


Odklad platnosti občanského zákoníku nic nevyřeší, shodli se politici

Od nového roku by měl začít platit nový občanský zákoník. Zásadní a velmi rozsáhlý právní předpis, který ovlivní život každého občana České republiky, budí mezi odbornou i laickou veřejností řadu otázek. Patrné to bylo i na veřejné debatě, která se konala na Právnické fakultě UK v úterý 5. listopadu. Hlavními hosty byli bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a kritik legislativy senátor Jiří Dienstbier.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 6. listopadu 2013


Věda je krásná slaví páté výročí. Letos můžete soutěžit i o nejlepší vědecké video

UZÁVĚRKA SOUTĚŽE PRODLOUŽENA. O tom, že i věda může být krásná, přesvědčuje širokou veřejnost už pátým rokem umělecká soutěž, kterou připravuje Přírodovědecká fakulta UK. O nejlepší fotografii, ilustraci a letos poprvé i video zaznamenávající různé vědecké výzkumy mohou soutěžit všichni zaměstnanci a studenti Univerzity Karlovy a také ti, kteří jsou registrovaní v projektu Přírodovědci.cz.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 4. listopadu 2013




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.