Výpis článků z archivu za měsíc: Prosinec 2005


Filipínská velvyslankyně předala UK Rizalovy rukopisy

Filipínská velvyslankyně předala Univerzitě Karlově a dalším čtyřem institucím rukopisy významného filipínského patriota a stoupence reforem Josého Rizala (1861-1896). Rizal pocházel z bohaté statkářské rodiny, studoval nejdřív v Manile, na počátku 80. let odjel do Španělska, aby tu studoval medicinu a práva v Madridu, kde patřil ke kroužku  kritiků stávajících pořádků v kolonii.

Pokračování

22. prosince 2005


Univerzita udělila prestižní Bolzanovu cenu

Osm studentů UK získalo Bolzanovu cenu. Bolzanova cena je prestižní ocenění Univerzity Karlovy, které každoročně získávají soutěžící odborných a vědeckých prací vypracovaných studenty UK - ať už bakalářského, magisterského nebo doktorského programu.

Pokračování

19. prosince 2005


Dva ze tří vítězů Iberoamerické ceny jsou z UK

Včera ve Vlasteneckém sále Karlovy univerzity v Praze konalo slavnostní vyhlášení  výsledků již 11. ročníku soutěže „Iberoamerická cena 2005“. Tato soutěž byla založena vedoucími zastupitelských úřadů iberoamerických zemí s cílem podpořit a šířit znalosti a bádání o Latinské Ameriky a Iberském poloostrově mezi studenty vysokých škol v České republice.

Pokračování

15. prosince 2005


Univerzita Karlova ztratila vynikajícího vědce Petra Jakeše

Petr Jakeš přednášel do konce letošního října, vedl laboratoř na výrobu nekonečného čedičového vlákna, staral se o své doktorandy, psal články pro tisk, měl rozepsanou další knihu pro širší veřejnost, obveseloval nás svými žertíky,  bylo ho všude plno. Po operaci „úřadoval“ mobilním telefonem, rozvíjel své plány. Zemřel  29. listopadu 2005.

Pokračování

14. prosince 2005


Na Filozofické fakultě zvolili příštího děkana

Novým děkanem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se stane PhDr. Michal Stehlík, PhD. Členové akademického senátu FF UK jej zvolili na svém 19. jednání za kandidáta na funkci děkana pro volební období 2006 - 2009. Teprve devětadvacetiletý pracovník Národního muzea, působící na Ústavu českých dějin FF UK, se funkce ujme 1. února 2006, poté co jej jmenuje rektor UK.

Pokračování

11. prosince 2005


Prof. Bunc znovuzvolen děkanem FTVS

Prof. Ing. Václav Bunc, CSc. byl na zasedání Akademického senátu FTVS UK 2. prosince 2005 zvolen za kandidáta na funkci děkana pro funkční období 2006 – 2009. Jako jediného kandidáta jej členové senátu zvolili ve druhém kole volby dvanácti hlasy z dvaceti.

Pokračování

10. prosince 2005


FSV si připomněla 15 let od svého založení

Fakulta sociálních věd si v těchto dnech připomíná patnáctileté výročí svého založení, na slavnostním shromáždění v historické budově Karolina při této příležitosti promluvili rektor UK nebo bývalý i současný děkan. Zúčastnění si připomněli začátky, kdy se dokonce uvažovalo o zrušení, nikoli transformaci předrevoluční Fakulty Žurnalistiky, z níž dnešní FSV vznikala.

Pokračování

8. prosince 2005


Sudetská otázka a Josef Pekař v nových monografiích

V Karolinu představili v úterý svá nejnovější díla dva významní čeští historikové. Doc. Martin Kučera právě vydává monografii Rakouský občan Josef Pekař. PhDr. Václav Houžvička přichází s publikací Návraty sudetské otázky. Oba autory uvedl prorektor editor prof. Pavel Klener.

Pokračování

6. prosince 2005


Zamřel Petr Jakeš, velký popularizátor vědy a někdejší pracovník NASA

Často a rád přednášel o amerických letech na měsíc. Popisoval, jak byl na Měsíci vyzkoušen golf nebo jak se američtí astronauti projížděli po Měsíci automobilem. Zemřel po krátké těžké nemoci ve věku 65 let.

Pokračování

2. prosince 2005


Akce Občanského sdružení Sova

Akce Občanského sdružení Sova: Letní a zimní tábor, kanoistika, sjezd Vltavy. Program uvnitř. Kontakt: Mgr. Ivana Pikalová, Týřovická 1347/8, 153 00 Praha 5, tel.-fax-zázn.:  257911128, mobil: 606 872918

Pokračování

1. prosince 2005


Informační prezentace MORE: Research in Europe: Funding Possibilities for Graduates and PostDocs

Koordinační  středisko KoWi německých vědecko-výzkumných  organizací v rámci EU se sídlem v Bruselu uspořádalo ve spolupráci se zahraničním odborem rektorátu Univerzity Karlovy v Praze a s Grantovou agenturou ČR dne 9.11.2005 půldenní informační prezentaci MORE  (Mobility for young researchers from Central and Eastern Europe) pod názvem „Research in Europe: Funding Possibilities for Graduates and PostDocs“ v Modré posluchárně.

Pokračování

1. prosince 2005




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.