Výpis článků z archivu za měsíc: Prosinec 2011


Deset knižních tipů knihkupectví Karolinum do nového roku

Hledáte tipy, co si přečíst v novém roce? Zajděte se podívat do knihkupectví Karolinum v pražské Celetné ulici, kde vám poradí, jakou knihou potěšíte sebe i své blízké. Studenti a vysokoškolští pedagogové navíc ušetří, pro ně má totiž knihkupectví připravenou desetiprocentní slevu.

Pokračování

27. prosince 2011


Vzpomínka na balkon aneb Klíče k revoluci

Mýty a legendy provázejí lidstvo od nepaměti a není ani důležité, zda se jedná o historii dávnou či nedávnou. Stejně tak se udržují tvrdošíjně v povědomí, žijí svým životem a odmítají nás opustit, byť bychom se je snažili jakýmkoliv racionálním, vědecky zdůvodněným způsobem odstranit. Jedním z takovýchto mýtů, pravidelně se opakujících při výročí listopadové revoluce v roce 1989, je legenda melantrišského balkonu v Praze. A s tím je spojena i moje osobní vzpomínka na Václava Havla.

Pokračování

23. prosince 2011


Archivní fotografie z vystoupení Václava Havla na UK

Prezident Václav Havel zavítal od roku 1990 na UK při řadě příležitostí. Podívejte se na archivní fotografie, zachycující předávání čestného doktorátu nebo některé jeho přednášky.

Pokračování

23. prosince 2011


Václav Havel jako vysokoškolský učitel – na Fakultě sociálních věd

Před více než deseti lety, v akademickém roce 1999/2000, se skutečně v aule fakulty v Hollaru pravidelně konaly doktorandské semináře, jejichž stálým hostem a vyučujícím v jedné osobě byl – prezident České republiky! Nejednalo se přitom o masovou záležitost: na prezidentský seminář pod poněkud suchým názvem Aktéři československé a české zahraniční politiky I. se mohli zapsat pouze doktorandi Institutu mezinárodních studií (výjimečně i jiných institutů), kteří pracovali na nějakém zahraničně-politickém tématu.

Pokračování

22. prosince 2011


Univerzita Karlova uctila památku prezidenta Václava Havla

Univerzita Karlova uspořádala vzpomínkové shromáždění k uctění památky prezidenta Václava Havla. Pietní setkání se konalo ve Velké aule Karolina. Osobnost bývalého českého prezidenta a čestného doktora UK připomněl emeritní rektor UK Radim Palouš, rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, bratr zesnulého prezidenta Ivan Havel či profesoři Jan Sokol a Miloslav Petrusek, rektor Ivo Mathé nebo Vlastimil Ježek, člen stávkového výboru FF UK.

Pokračování

22. prosince 2011


Památku Václava Havla uctí Univerzita Karlova na vzpomínkovém shromáždění

Univerzita Karlova v Praze si Vás dovoluje pozvat na vzpomínkové shromáždění k uctění památky prezidenta Václava Havla, které se uskuteční ve čtvrtek dne 22. prosince 2011 ve 14:00 ve Velké aule Karolina (Ovocný trh 3, Praha 1).

Pokračování

21. prosince 2011


Dvě vzpomínky na V. H.

V záplavě rychlokvašených „havlofilů“ – často lidí, kteří Havlovi a „pravdoláskařům“ ještě včera nemohli přijít na jméno a sestavovali jejich paranoidní seznamy, lidí, kteří už několik desetiletí svou činností i způsobem myšlení popírají vše, čím Václav Havel byl – se mi ani nechce nosit další sovy do těchto Athén (jež ovšem dnes připomínají spíše Abdéry, česky Kocourkov). Proto mi dovolte jen dvě krátké osobní vzpomínky, svázané s mou alma mater, tedy s pražskou Filozofickou fakultou.

Pokračování

21. prosince 2011


Promluva Tomáše Halíka při rekviem za Václava Havla

Těšte, těšte můj národ. Tato slova proroka Izaiáše nás provázela po celý advent a v tomto týdnu dostala novou naléhavost. Smrt blízkého člověka plodí stesk a smutek, smrt velkého člověka rozvírá velký prostor prázdnoty, závratného vyklonění do noci nebytí. Ale jsou svatá místa a svaté chvíle, kde bolest může být proměněna v pokoj a naději.

Pokračování

21. prosince 2011


Rekviem za Václava Havla

Rekviem za Václava Havla se koná v úterý 20. prosince v 19 hod v Akademické farnosti Praha, v kostele Nejv. Salvátora u Karlova mostu; smuteční bohoslužbu  bude sloužit a promluví dlouholetý Havlův přítel mons. Tomáš Halík.

Pokračování

20. prosince 2011


Rektor Hampl vyznamenal profesorku Kalenskou stříbrnou medailí

Stříbrnou pamětní medaili z rukou rektora prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc., obdržela 20. prosince 2011 prof. JUDr. Marie Kalenská, DrSc. Rektor tak na návrh děkana Právnické fakulty prof. JUDr. Aleše Gerlocha, CSc., ocenil její celoživotní přínos právní vědě i její pedagogickou činnost na Právnické fakultě.

Pokračování

20. prosince 2011


Pár vzpomínek nejen pohledem někdejšího studenta

Pro naši generaci byl symbolem změny k lepšímu. Když jsem poprvé v roce 1989 slyšel heslo „Havel na Hrad“, připadalo mi (stejně jako mnoha jiným) jako milý vtípek, bez sebemenší naděje na uskutečnění. Toto heslo se objevovalo stále častěji, a následně se stalo jedním z mott studentské stávky.

Pokračování

20. prosince 2011


Lidé truchlí za Václava Havla. Budovy univerzity zahalily černé prapory

Hořící svíčky, květiny, tichá pieta. Na místa v Praze, která jsou spjatá s revolučními událostmi listopadu 1989, lidé od neděle přinášejí svíce a květiny, aby uctili památku zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla. Na budovách Univerzity Karlovy vlají vlajky a černé prapory na půl žerdi.

Pokračování

19. prosince 2011


Vyjádření Univerzity Karlovy k úmrtí pana prezidenta Václava Havla

Akademická obec Univerzity Karlovy v Praze vyjadřuje hlubokou lítost nad dnešním odchodem pana prezidenta Václava Havla. Václav Havel celým svým životem ztělesňoval ideály, které by měly být v dnešním světě samozřejmostí, ale bohužel nejsou.

Pokračování

18. prosince 2011


Předsedkyně Poslanecké sněmovny představila publikaci o ústavním právu

V prostorách Atria Poslanecké sněmovny ve čtvrtek 15. prosince tým autorů v čele s prof. JUDr. Václavem Pavlíčkem, CSc., z katedry ústavního práva Právnické fakulty UK uvedl publikaci Ústavní právo České republiky. Na slavnostním představení tisícistránkové publikace promluvila i předsedkyně dolní komory Parlamentu ČR Miroslava Němcová.

Pokračování

16. prosince 2011


V soutěži Věda je krásná zvítězil Ondřej Šebesta

S fotografií United Cells of Arabidopsis se stal absolutním vítězem třetího ročníku soutěže Věda je krásná Mgr. Ondřej Šebesta z katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty.

Pokračování

15. prosince 2011


Američan Benjamin Frommer odpřednáší o Ghettu bez zdí. V češtině

Před sedmdesáti lety odjel do Terezína první transport s židovskými obyvateli. Z téměř vysídleného města nedaleko Litoměřic se tak začalo stávat ghetto. Židé však byli utiskováni již předtím – ačkoliv nežili v ghettech, nacistické zákazy jim ho připomínaly. A právě o letech 1939 až 1941 hovoříme jako o období ghetta bez zdí. Stejný název nese i přednáška amerického profesora Benjamina Frommera, který přijede o období útlaku diskutovat v úterý 13. prosince na Filozofickou fakultu UK.

Pokračování

13. prosince 2011


Vánoční koncert sboru Sebranka na Matfyzu

Do Vánoc zbývají už jen necelé dva týdny, a i proto se na Matematicko-fyzikální fakultě UK uskuteční vánoční koncert. Smíšený pěvecký sbor Sebranka vystoupí v budově na Malostranském náměstí 25 v úterý 13. prosince od půl osmé večer.Amatérský pěvecký sbor Sebranka vystoupil poprvé veřejně v roce 2005, od té doby zatím uspořádal třicet koncertů.

Pokračování

13. prosince 2011


Češi mají morální odpovědnost pomáhat lidem v totalitních režimech, řekl dalajlama

Zcela zaplněná aula Filozofické fakulty UK přivítala v neděli 11. prosince krátce po 10. hodině Jeho Svatost dalajlamu. Nejvyšší duchovní představitel Tibetu přicestoval do Prahy na pozvání Václava Havla a Nadace Forum 2000 a účastnil se debatního kulatého stolu nazvaného Rok od prázdné židle v Oslu.  Dalajlamu a další účastníky diskuze přivítali na půdě Filozofické fakulty její děkan doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., a rektor Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Pokračování

11. prosince 2011


Přírodovědecká fakulta otevírá nový bakalářský obor

Geografická sekce Přírodovědecké fakulty UK nabízí nový bakalářský obor „fyzická geografie a geoinformatika“. Otevírat ho bude již pro akademický rok 2012/2013. Zájemci o studium na Přírodovědecké a dalších fakultách UK mohou podávat přihlášky do 29. února příštího roku.

Pokračování

9. prosince 2011


Cenu adiktologie dostal inovátor protidrogové politiky v České republice Kamil Kalina

V pražském kině Atlas byla 6. prosince v rámci odborné konference Nové drogy – prevence, léčba, regulace, předána Cena adiktologie za celoživotní přinos oboru, který se zabývá závislostním chováním a rizikovým prostředím v souvislosti s užíváním návykových látek. Cenu získal docent Kamil Kalina, jenž se v průběhu své profesní kariéry podílel na zavádění celé řady inovativních postupů a přístupů v oblasti léčby závislostí.

Pokračování

7. prosince 2011


Výstava Zničené kostely severních Čech 1945–1989

Sdružení pro obnovu památek Úštěcka ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy, Národním památkovým ústavem, Národní knihovnou, litoměřickým biskupstvím a dalšími partnery připravilo výstavu Zničené kostely severních Čech 1945–1989. Výstava je prvním výstupem širšího projektu mapování a prezentace procesu chátrání a likvidace sakrálních památek severních Čech, a to jak kostelů, tak i kaplí a synagog.

Pokračování

7. prosince 2011


Chtěl bych v Praze univerzitní kampus, řekl primátor Svoboda

O založení univerzitního kampusu i o zavádění školného hovořil primátor hlavního města doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc., na Právnické fakultě UK. Akce pod záštitou Spolku českých právníků Všehrd se konala 6. prosince v podvečer v zaplněné posluchárně fakulty.

Pokračování

7. prosince 2011


HIC Salta!

Zda hokejový brankář Dominik Hašek stačil kolegům z FTVS v kopcích nedaleko makedonského Skopje se, dočtete v prosincovém čísle HIC Salta.

Pokračování

5. prosince 2011


Univerzita Karlova na Dnu vědy představila výzkum kmenových buněk

Vyzkoušet si přijímací test na Fakultu sociálních věd UK nebo si poslechnout přednášku MUDr. Tomáše Soukupa o výzkumu kmenových buněk si mohli zájemci na Dni vědy. Konal se 2. prosince na půdě Vysoké školy ekonomické. Vedle Univerzity Karlovy se na akci, která má popularizovat vědu a přilákat středoškoláky ke studiu, prezentovaly i další vysoké školy.

Pokračování

4. prosince 2011


Návštěva ministra školství Josefa Dobeše na KTF UK

Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze dne 1. prosince 2011 navštívil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Josef Dobeš. Setkání proběhlo za účasti velkého kancléře fakulty, pražského arcibiskupa Dominika Duky OP, prorektora Univerzity Karlovy v Praze doc. PhDr. Michala Šobra, CSc., a děkana Katolické teologické fakulty ThLic. Prokopa Brože, Th.D.

Pokračování

2. prosince 2011


Zlaté pamětní medaile obdrželi spisovatelé Ivan Klíma a Jiří Stránský

Na základě návrhu děkana Filozofické fakulty UK Michala Stehlíka udělil rektor UK Václav Hampl zlatou pamětní medaili Ivanu Klímovi a Jiřímu Stránskému. Oba spisovatelé toto nejvyšší univerzitní ocenění získali za dlouhodobou práci v čele českého PEN klubu a současně za trvalé zastávání a prosazování principů svobody a demokracie. Slavnostní předání se uskutečnilo 30. listopadu v reprezentačních prostorách Karolina.

Pokračování

1. prosince 2011


Stolovat u nás stále neumíme, upozornil Ladislav Špaček na kurzu etikety

Prostřený stůl, skleničky na vodu, bílé a červené víno, různé druhy příborů, látkový i papírový ubrousek. Poslední listopadový den v takto vybavené učebně na Právnické fakultě UK učil odborník na etiketu Ladislav Špaček, jak správně stolovat a chovat se ve společnosti.

Pokračování

1. prosince 2011


Kdo se stane první Miss UK? Porota rozhodne ve čtvrtek večer

Děkan 1. lékařské fakulty Tomáš Zima, děkanka Pedagogické fakulty Radka Wildová a zástupce Právnické fakulty společně s Andreou Veršovou a dalšími porotci vyberou 1. prosince večer první Miss UK. V klubu Roxy začíná od sedmi večer bojovat osm studentek UK o korunu krásy.

Pokračování

1. prosince 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.