Výpis článků z archivu za měsíc: Únor 2009


Vítězové převzali z rukou rektora UK Bolzanovu cenu

Za patnáct let, kdy Univerzita Karlova předává svým studentům Bolzanovu cenu, se dnešní slavnostní ceremoniál poprvé uskutečnil na zasedání Vědecké rady UK v Malé aule Karolina. „Je zcela namístě předat Bolzanovu cenu ve vaší přítomnosti a s vaší pozorností,“ řekl rektor Univerzity Karlovy Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., „protože zde ocenění studenti jsou důkazem tvůrčí atmosféry a důrazu, který univerzita klade na vynikající vědeckou práci, s níž musí být vzdělání univerzitního typu spojené. Bolzanova cena je jedním z významných projevů toho, že univerzita úžasným způsobem benefituje ze spojení mezi mladými neopotřebovanými hlavami, neopotřebovanou energií na jedné straně a zkušenými vědci na straně druhé. Jsem rád, že přináší potěšení nám všem včetně našich mladých kolegů a že přináší užitek také celé naší Alma Mater, protože ta stejně jako každá matka se raduje z úspěchu svých dětí.“

Pokračování

26. února 2009


Pocta Petru Ebenovi. Obor sbormistrovství na Pedagogické fakultě UK rozvíjí více než stoleté tradice amatérského sborového zpěvu

V neděli 8. února 2009 se konal v Dvořákově síni Domu umělců třetí abonentní koncert sborového cyklu Pocta tvůrcům. Po Zdeňku Lukášovi a Antonínu Tučapském byla tentokrát věnována pozornost tvorbě Petra Ebena, který by se v lednu letošního roku dožil 80 let.

Pokračování

25. února 2009


A jejich srdce to nezasáhne. Začal 3. mezinárodní festival proti totalitě Mene Tekel

Čestnou stráží a standartami České obce sokolské a Junáka - svazu skautů a skautek ČR byl včera zahájen mezinárodní festival proti totalitě Mene Tekel. Slavnostní vernisáž ve výstavních prostorách Karolina odstartovala 3. ročník největšího projektu s tímto zaměřením u nás. Pořadateli festivalu, který potrvá do 1. března 2009, je občanské sdružení Umění bez bariér, Hlavní město Praha, Konfederace politických vězňů ČR a Ústav pro studium totalitních režimů.

Pokračování

24. února 2009


Usnesení 99. zasedání Pléna České konference rektorů (Výroční shromáždění ČKR)

Plénum ČKR schválilo Výroční zprávu o činnosti ČKR za rok 2008, zprávu o provedené revizi hospodaření ČKR v roce 2008, pravidla úhrady provozních nákladů ČKR pro rok 2009 a rozpočet ČKR na rok 2009.

Pokračování

23. února 2009


Jeden den s fyzikou

Asi čtyři stovky lidí zavítaly na letošní Jeden den s fyzikou na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Tradiční akce fakulty umožňuje zájemcům nahlédnout do specializovaných pracovišť, být při zajímavých experimentech a setkat se s vědeckými kapacitami oboru.

Pokračování

23. února 2009


Stanovisko předsednictva České konference rektorů k pozměňovacím návrhům směřujícím ke změně některých ustanovení zákona o vysokých školách prostřednictvím novelizace zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků

Předsednictvo České konference rektorů upozorňuje Poslaneckou sněmovnu Parlamentu, že k návrhu novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků (sněmovní tisk č. 627) byly předloženy pozměňovací návrhy (sněmovní tisk č. 627/4) obsahující návrhy obsahově zcela nesouvisející s projednávaným návrhem zákona. Jmenovitě se jedná o pozměňovací návrhy A12 (body 12 a 13) a B1 dle sněmovního tisku č. 627/4.

Pokračování

19. února 2009


Prohlášení užšího předsednictva Rady vysokých škol k pozměňovacím návrhům směřujícím ke změně některých ustanovení zákona o vysokých školách prostřednictvím novelizace zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a k Stanovisku předsednictva Č

Užší předsednictvo Rady vysokých škol podporuje stanovisko předsednictva České konference rektorů k pozměňovacím návrhům směřujícím ke změně některých ustanovení zákona o vysokých školách prostřednictvím novelizace zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků, a to zejména ke změně paragrafu 70, která se týká nové úpravy pracovních poměrů akademických pracovníků.

Pokračování

19. února 2009


Spondeo ac polliceor: zavazuji se a slibuji.

Promoční řeč prof. Marie-Elizabeth Ducreux u příležitosti udělení čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa historických věd.

Pokračování

19. února 2009


Rektoři vyzývají poslance k zamítnutí návrhů ohrožujících kariérní růst mladých akademických pracovníků

Předsednictvo České konference rektorů (ČKR) důrazně nesouhlasí s přijetím pozměňovacích návrhů, které představují vážný zásah do úpravy vysokoškolské vzdělávací činnosti a do pracovněprávních vztahů na vysokých školách. Pozměňovací návrhy předložil poslanec Ivan Ohlídal při projednávání novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR se má návrhy zabývat ve čtvrtek 19. února 2009.

Pokračování

18. února 2009


Kandidátem na nového děkana Přírodovědecké fakulty UK je Prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc.

Akademický senát PřF Univerzity Karlovy zvolil na svém zasedání 18. února 2009 kandidátem na děkana Přírodovědecké fakulty UK Prof. RNDr. Bohuslava Gaše, CSc..

Pokračování

18. února 2009


Čestný doktorát prof. Marie-Elizabeth Ducreux

Ve středu 18. února převzala čestnou vědeckou hodnost doktora honoris causa historických věd prof. Marie-Elizabeth Ducreux z Centre National de la Recherche scientifique, Centre de Recherches Historiques (EHESS).

Pokračování

18. února 2009


JUDr. Jan Winkler zemřel

Zprávu, že  v pondělí, dne 16.2.2009, zemřel ve věku 51 let JUDr. Jan Winkler, bývalý kvestor Univerzity Karlovy a mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky ve Spojeném království, přijala Univerzita Karlova s hlubokým smutkem a vzpomínkou na osobnost, která je spojena s vytvářením demokratických univerzitních podmínek.

Pokračování

17. února 2009


Personální změny ve vedení UK

Prof. Petr Volf prorektorem pro vědeckou a tvůrčí činnost UK.

Pokračování

13. února 2009


Egyptští vědci našli neotevřený vápencový sarkofág

O nejnovějším egyptologickém objevu informoval i-Forum doc. Miroslav Bárta z Českého egyptologického ústavu FF UK.

Pokračování

10. února 2009


Radka Wildová navržena na jmenování děkankou PedF

Akademický senát Pedagogické fakulty UK se 10. února usnesl na návrhu na jmenování děkana fakulty. V tajném hlasování byla zvolena doc. PaedDr. Radka Wildová, CSc.

Pokračování

10. února 2009


Akademická Praha 2009: Národní státy v evropských dějinách

Přednáškou na téma Národní státy v evropských dějinách pokračuje tuto středu 11. února popularizační cyklus Akademická Praha 2009. Jeho pořadateli jsou Akademie věd ČR a Univerzita Karlova v Praze.

Pokračování

9. února 2009


Chci zde zůstat navždy. Galerie UK ve Studentském klubu představuje výstavu Láska k Francii v 27 obrazech

Obdivovatele nebo znalce Francie a francouzské kultury nebude jistě potřeba přemlouvat k návštěvě výstavy, která byla včera otevřena v historickém sklepení Studentského klubu Univerzity Karlovy v Celené ulici. Avšak nejen jim je určena komorní výstava nazvaná „Láska k Francii v 27 obrazech“ s podtitulem 27 evropských pohledů na Francii. Může být inspirací pro ty, kteří by zemi galského kohouta chtěli navštívit nebo v ní dokonce studovat, ale i pro samotné Francouze, neboť výstava je výpovědí o tom, jak mladí Evropané jejich zemi vidí.

Pokračování

4. února 2009


Postavení vysokoškoláků a uplatnění absolventů vysokých škol na pracovním trhu 2008

Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze publikovalo novou výroční zprávu o postavení vysokoškoláků a uplatnění absolventů vysokých škol na pracovním trhu v roce 2008. Shrnutí hlavních poznatků a závěrů studie lze otevřít v přiloženém souboru.

Pokračování

4. února 2009


Biblická perspektiva člověka je člověk. V paláci EU v Bruselu byla otevřena výstava Česká Bible napříč staletími

V pondělí 2. února 2009 byla v paláci Evropské unie (Berlaymont) v Bruselu slavnostně otevřena výstava „Czech Bible through centuries,“ Česká Bible napříč staletími. Výstavu k příležitosti českého předsednictví EU připravil autorský tým Aleny M. Kubíčkové za odborné spolupráce Centra biblických studií Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR.

Pokračování

4. února 2009


Informační týden UK

 V týdnu od 2.2. – 6.2.2009 proběhne na webových stránkách Univerzity Karlovy tradiční „Informační týden Univerzity Karlovy“, během kterého se zájemci o studium mohou dozvědět všechny potřebné informace o této vysoké škole. Více informací na http://www.infotyden.cuni.cz/.

Pokračování

4. února 2009


Mladí ekonomové UK získali peníze na výzkum

Finanční společnost RSJ Invest v úterý 20. ledna 2009 věnovala symbolický šek na 148 tisíc korun na podporu doktorandů na Univerzitě Karlově, ekonomickém institutu CERGE-EI. Šek převzal z rukou Karla Janečka, zakladatele a člena představenstva RSJ Invest, profesor Jan Švejnar, předseda řídícího a dozorčího výboru CERGE-EI.

Pokračování

2. února 2009




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.