Výpis článků z archivu za měsíc: Únor 2012


Podívejte se, jak na přihlášku ke studiu na Univerzitě Karlově

Kam posílat vyplněnou přihlášku ke studiu na Univerzitě Karlově, jak vysoký je poplatek za přijímací řízení a co všechno musí být k přihlášce přiloženo. Odpovědi na všechny tyto otázky a také odkaz na elektronickou přihlášku najdete zde.

Pokračování

29. února 2012


Cena za prezentaci za rok 2011

Zdůvodněné návrhy na udělení Ceny za prezentaci Univerzity Karlovy v Praze za rok 2011 (5. ročník) je možné podávat k rukám rektora UK do 29. února 2012. Cena za prezentaci za rok 2011 se uděluje za pozitivní počin, který má významný dopad na vytváření obrazu vnímání Univerzity Karlovy v Praze u široké veřejnosti a může být udělena jednotlivci, případně skupině jednotlivců, bez ohledu na příslušnost k akademické obci univerzity.

Pokračování

29. února 2012


Univerzita Karlova je dědičkou obou „sesterských“ univerzit. V dobrém i zlém

U příležitosti 130. výročí rozdělení pražské (Karlo-Ferdinandovy) univerzity v roce 1882 na českou a německou přinášíme příspěvek, jehož autorem je prof. PhDr. Jiří Pešek, CSc., z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK. V úterý 28. února od 16:00 se k tématu koná veřejná přednáška v Zelené posluchárně Rektorátu Univerzity Karlovy.

Pokračování

28. února 2012


Důležitější než matematika je racionální myšlení

Špičkové vzdělání a převážně absolventi MFF UK stojí za úspěchem největší české firmy obchodující s cennými papíry. Na včerejší přednášce v budově matematické sekce MFF UK to řekl její zakladatel Mgr. Karel Janeček, MBA, Ph.D. Úspěšný absolvent matfyzu přednášel a diskutoval o matematice a svém podnikání téměř dvě hodiny. Akci pořádala v rámci oslav 60. výročí založení fakulty studentská organizace Charles University in Prague Chapter of SIAM.

Pokračování

28. února 2012


Navrhujte kandidáty na Cenu za prezentaci

Cena za prezentaci za rok 2011 se uděluje za pozitivní počin, který má významný dopad na vytváření obrazu vnímání Univerzity Karlovy v Praze u široké veřejnosti a může být udělena jednotlivci, případně skupině jednotlivců, bez ohledu na příslušnost k akademické obci univerzity. Zdůvodněné návrhy na udělení Ceny za prezentaci Univerzity Karlovy v Praze za rok 2011 (5. ročník) je možné podávat k rukám rektora UK do 29. února 2012.

Pokračování

24. února 2012


RVŠ je nespokojená s nedostatkem informací o výhledu financování

Předsednictvo Rady VŠ na zasedání ve čtvrtek 23. února 2012 vyjádřilo nespokojenost s nedostatkem informací o reálném výhledu financování, který výrazně zvyšuje nedůvěru mezi vysokými školami a státem nejen v oblasti připravované legislativy.

Pokračování

23. února 2012


BIOCEV v novém kabátě

Krátce po získání evropské dotace mění vědecký projekt BIOCEV logo, v úterý 21. února 2012 ho představil veřejnosti na nových webových stránkách projektu. Jeho autorem je Aleš Bulva.

Pokračování

22. února 2012


Srovnání veřejných vysokých škol v ČR 2012

Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze dokončilo novou studii: Funkce a profily veřejných vysokých škol v ČR 2012 Již podruhé (první srovnání bylo zveřejněno v roce 2010) se tak středisko inspirovalo některými mezinárodními a zahraničními projekty i zkušenostmi a vytvořilo profily 26 českých veřejných vysokých škol a 138 jejich fakult.

Pokračování

21. února 2012


Iberoamerickou cenu a čestná uznání získalo šest studentů Univerzity Karlovy

I když první místo letos obdrželi současně dva studenti z brněnské Masarykovy univerzity, mezi ostatními laureáty Iberoamerické ceny již dominovali zástupci naší největší univerzity. Z dvanácti oceněných jich má šest zapsanou v indexu jako alma mater právě Univerzitu Karlovu, která také celý ceremoniál v pondělí 20. února ve svých reprezentačních prostorách hostila. Záštity nad soutěží se již tradičně ujala manželka prezidenta republiky Livia Klausová.

Pokračování

21. února 2012


Univerzity patří mezi první oběti totality, zahájil rektor Hampl festival Mene Tekel

Vernisáží v Křížové chodbě Karolina začal v pondělí 20. února šestý ročník mezinárodního festivalu proti totalitě Mene Tekel. Zastřešujícím tématem a podtitulem letošního ročníku je „Armáda a totalita“. Výstavu Cesty ke svobodě a zároveň celý festival zahájil rektor Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Pokračování

20. února 2012


Přírodovědecká fakulta přechází k nejmodernějšímu způsobu komunikace

Usnadnění komunikace mezi studenty i akademickými pracovníky, okamžitý přístup ke sdíleným dokumentům i prostřednictvím mobilu nebo tabletu. To vše umožňuje tzv. prostředí cloud, do kterého v pátek jako první v republice vstoupila Přírodovědecká fakulta UK. „Je to skutečně obrovská změna – místo toporného prostředí a hromady polofunkčních zastaralých aplikací teď studentům i zaměstnancům nabízíme obrovský mailbox, sdílené kalendáře, nástroje na spolupráci, on-line ukládání a sdílení dokumentů,“ vysvětlil proděkan fakulty doc. RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D.

Pokračování

17. února 2012


Časopis Didaktické studie věnoval jedno své číslo 65. výročí založení Pedagogické fakulty

Didaktické studie, odborný recenzovaný časopis, věnoval své 2. číslo v roce 2011 65. výročí založení Pedagogické fakulty UK. S podtitulem Český jazyk a Pedagogická fakulta UK v Praze 1946-2011 přispěla katedra českého jazyka PedF UK svými Didaktickými studiemi k oslavám významného výročí Pedagogické fakulty.

Pokračování

17. února 2012


K hodnocení waldorfských škol chybí kritické analýzy. To by se mělo změnit

První kulatý stůl nazvaný Waldorf otevřeně 2012 uspořádali 15. února zástupci katedry psychologie PedF UK a stejnojmenného občanského sdružení, jež si dalo za cíl informovat rodičovskou veřejnost o odlišnostech a kořenech waldorfské pedagogiky. Podnětem pro uspořádání semináře se stalo dosavadní ignorování negativních zkušeností mnoha rodičů s těmito školami i absence kritických analýz podstaty a průběhu vzdělávání ve waldorfských školách.

Pokračování

16. února 2012


Na antropologickou konferenci přijeli badatelé z Polska, Slovenska i z Lucemburska

Desítky přednášejících i posluchačů se sešly na dvoudenní mezinárodní konferenci Význam a pozice menšinových etnických skupin v interkulturním prostředí, která začala ve čtvrtek 9. února. Setkání uspořádala Fakulta humanitních studií UK a vystoupila na ní řada domácích i zahraničních odborníků.

Pokračování

10. února 2012


UK přebírá zatracovaný kafemlejnek

"Cílem tohoto článku je upozornit, že převzetím principů kafemlejnku na UK, ale i na dalších univerzitách, nebudou fakulty a tedy vědní obory podporovány podle kvality svého výzkumu, ale především podle oborových specifik, která s kvalitou výzkumu často nemají nic společného," uvedl Daniel Münich, člen akademické obce UK a spoluautor kapitoly Rámce konkurenceschopnosti NERVu, v zaslaném příspěvku pro I-Forum.

Pokračování

7. února 2012


Prohlášení rektora Univerzity Karlovy

Tento týden jsem byl seznámen se skutečností, že někteří politici  v rámci diskuse o návrhu zákona o církevních restitucích začali argumentovat údajnou právní expertizou Univerzity Karlovy v Praze, která by měla dovozovat, že navrácení majetku církvím by ve skutečnosti nebylo restitucí, tj. navrácením neoprávněně odebraného majetku původnímu majiteli. Akademičtí i vědečtí pracovníci Univerzity Karlovy v rámci své činnosti zpracovávají značné množství odborných stanovisek, studií a komentářů.

Pokračování

3. února 2012


Prezident jmenoval 21 nových profesorů z Univerzity Karlovy

Na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol jmenoval prezident Václav Klaus celkem sedmdesát osm nových profesorů. Nejvíce nových profesorů, sedm žen a čtrnáct mužů, je opět z Univerzity Karlovy. Jmenovací dekrety dnes profesorům předali ve Velké aule Karolina ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš a ministr obrany Alexandr Vondra. Prezident Václav Klaus se ze zdravotních důvodů ceremoniálu nezúčastnil.

Pokračování

1. února 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.