Výpis článků z archivu za měsíc: Únor 2013


Valdický kaplan mluví se studenty vězeňským slangem

Psal se konec roku 1989, když husitský kněz Mgr. Aleš Jaluška zaklepal na bránu jedné z nejobávanějších českých káznic ve Valdicích. Čtyřikrát mu zabouchli dveře před nosem, po páté ho vpustili dovnitř a od té doby tam slouží jako vězeňský kaplan. Své dlouholeté zkušenosti s pastorační prací nyní předává studentům Husitské teologické fakulty UK.

Pokračování

Helena Stinglová, 27. února 2013


Myslím si, že nový papež zase nebude Ital, tipuje docent Kubín

Tato událost nemá v moderních dějinách katolické církve obdoby. Když 11. února papež Benedikt XVI. oznámil, že odstupuje ze své funkce, svět oněměl v úžasu. Hned na to se však vyrojila řada otázek, na které iForum hledalo odpověď společně s doc. PhDr. Petrem Kubínem, Ph.D., z Katolické teologické fakulty UK.

Pokračování

Helena Stinglová, 25. února 2013


Studenti před 65 lety pochodovali podpořit Beneše. Policie je brutálně rozehnala

Šedesát pět let od studentského pochodu na Pražský hrad roku 1948 si v pondělí 25. února připomněli senátoři, političtí vězni, dnešní zástupci vysokých škol, ale také ti, kdo tehdy šli na Hrad, aby podpořili prezidenta Edvarda Beneše.

Pokračování

Helena Stinglová, 25. února 2013


Rozšiřte si obzory na vzdělávací exkurzi po italských památkách

Forum Romanum, Koloseum, Ústa pravdy, všemi těmito místy se potulovala Audrey Hepburnová jako princezna Anna v oscarovém filmu Prázdniny v Římě. Místo Gregoryho Pecka vás italskou metropolí mohou podobně jako Annu provést studenti FF UK a HTF UK, když se s nimi vydáte na šestidenní výlet do Říma a etruského Lazia.

Pokračování

Helena Stinglová, 18. února 2013


Naučte se dokonale ovládat lyže s online kurzem FTVS

Lyžařská sezona je v plném proudu, vy se však bojíte do bílé stopy, protože si nejste jistí svým stylem? Řešení je přitom snadné. Zvládnout lyžařskou techniku vám pomůže internetový kurz Fakulty tělesné výchovy a sportu UK.

Pokračování

Helena Stinglová, 15. února 2013


Právníci z UK se podíleli na novém komentáři ke slovenské ústavě

„Český otisk ve slovenské krajině“ – i tak bychom mohli nazvat nemalý podíl akademických vědeckých pracovníků Univerzity Karlovy na zrodu odborné publikace Komentár k Ústave Slovenskej republiky, jež byla vydána k 20. výročí přijetí Ústavy SR.

Pokračování

Mgr. Lenka Pošíková, 8. února 2013


Věda ve filmu aneb Přírodovědci odhalí, jak se čaruje na plátně

Také vám vrtalo hlavou, co za živočichy pomáhalo Marlinovi s pátráním po jeho ztraceném rybím synkovi ve slavném snímku Hledá se Nemo? Jak filmaři nakládají s vědeckými poznatky ve svých dílech, se dozvíte v novém cyklu komentovaných projekcí Přírodovědecké fakulty UK.

Pokračování

Helena Stinglová, 8. února 2013


Gorily foťte po ránu, radí fotograf a hydrobiolog Petr Jan Juračka

Brzy po narození u něj lékaři odhalili oční vadu, kvůli které hrozilo, že do několika let oslepne. Jeho rodiče se však s fatální diagnózou svého syna odmítli smířit a snažili se mu poskytnout veškerou tehdy dostupnou léčbu. A podařilo se, dnes je tak z doktoranda Přírodovědecké fakulty UK Mgr. Petra Jana Juračky nejenom úspěšný hydrobiolog, ale i výjimečně nadaný fotograf.

Pokračování

Helena Stinglová, 4. února 2013




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.